Plastic wordt vanaf dit najaar thuis opgehaald

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil in oktober beginnen met het ophalen van plastic, blik en drinkverpakkingen aan huis. Het is de eerste stap om het aantal kilo's restafval per inwoner te verminderen. 

Nu leveren inwoners gemiddeld 240 kilo restafval per jaar in, dat moet terug naar 100 kilo. Om dat te bereiken heeft de gemeente het plan 'van afval naar grondstof Lelystad' gemaakt. 

Inwoners ontvangen enkele weken voor de start een pakket met plastic zakken waar het plastic afval in moet. De zakken kunnen eens per twee weken aan haken om lantaarnpalen worden gehangen. Zelf wegbrengen naar verzamelcontainers is dan niet meer nodig.

reacties (51)

 • anno1978

   

  we zijn ruim een jaar verder en tja zo als ik al dacht er wordt nog steeds niet huis aan huis ingezameld, ow wacht ze hebben niet verteld welk najaar dus ik denk...uhmmm NOOIT

  reageer
 • Jade

   

  Lekker fris gezicht en fris geurtje als de zon erop schijnt. Plaats dan wat meer containers. Doe dan ook gelijk alles in gezamenlijke containers hoeven wij die containers niet meer in de tuin te bewaren. Net als vroeger van die grote containers plaatsen. Dat is nog netter dan aan een lantaarnpaal te hangen. Leuk voor de auto's die daar staan geparkeerd. Scheurt zo zak open waar juist net een pak drinken in zit die niet omgespoeld is maar nog half vol. Lekker over je auto of opeens een mierentroep eronder.

  reageer
 • J.gosewisch

   

  Liever een kliko erbij dan plastic ed in plastic zakken verzamelen. Deze zakken worden makkelijk stuk getrokken , met alle rommel van dien, het gaat stinken en trekt ongedierte aan. Ik dacht dat we voor een schone stad zouden gaan!!!!

  reageer
 • N.L

   

  Hoeveel haken komen er aan de lantaarnpalen? Stuk of 20 a 30 per paal ?

  reageer
 • Proflevo

   

  Ziet eridd niet uit. De inzameling aan lantaarnpalen gebeurt al op deze manier ik Biddighuizen en is een ranzig aanblik.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Blom

   

  Krijgen we dan voor een heel jaar zakken van gemeente Lelystad ?

  reageer
 • frits

   

  Belachelijk geef ons een oranje bak minste kans op rotzooi en ongedierte

  reageer
 • Johan

   

  Geen goed idee, zelf het plastic wegbrengen is geen moeite en naar mijn mening goedkoper.

  reageer
 • Kitty

   

  Goede zaak dat we vanaf dit najaar niet meer met ons plastic half Lelystad door hoeven te sjouwen om erachter te komen dat de plasticcontainers reeds overvol zijn en je -dus- je zak plastic er dan maar gewoon naast neermietert, maar waarom krijgen we niet gewoon nog een kliko voor het plastic (&blik) voor de deur erbij. Dit plan (de zakken aan haken aan lantaarnpalen hangen) vraagt natuurlijk om ellende. Ik noem meer zwerfvuil als voorbeeld...

  reageer
 • Grada

   

  Nier blij mee! Woon bij het water, meeuwen en roeken zullen de zakken gaan openscheuren met alle gevolgen vandien. Maak van de grijze container een kleine en doe dat ook voor plastic. Stuk hygiënischer.

  reageer
 • Dirk2

   

  De wethouder slaat weer eens door in de duurzaamheidswedloop met vooral niet duurzame oplossingen die op termijn tot meer zwerfafval zullen leiden en dus kosten. Milieubesef prima, maar dan wel graag met een gedegen aanpak!

  reageer
 • Goh de gemeente Lelijkstad word wakker, we gaan pmd aan huis inzamelen, dit systeem gaat nooit werken met die haakjes, er passen misschien 5 zakken aan beide kanten. Als ik het op zondag ophang is het de volgende dag kapot gepikt door de vogels. en als je het een keer vergeet zit je 4 weken met vuil in huis / schuur, lekker fris. geef mijn maar extra container dan wil ik wel mee doen, anders gaat alles gewoon de grijze container in. maar ja klagen heeft toch geen zin want niemand van #hvcgroep / #gemeentelelystad zal dit lezen

  reageer
 • Absurdbestuur

   

  Ach jaren geleden hebben wij die zakken ook gehad in Emmeloord het is alweer geschiedenis men loopt achter in Lelystad. Helaas wordt de bron van al dat plastiek ongemoeid gelaten, men investeert liever in grote aantallen kunststof containers welke continue het straatbeeld vervuilen, men kan de burger namelijk niet verplichten al deze bakken op zijn particulier grondgebied te zetten.

  reageer
 • Adriaan

   

  Prima maatregel om het aan huis op te halen. Maar - zoals Lenny ook al aanduidt - de ophaalfrequentie is veel te laag, zeker als het in zakken moet. Ons 2-persoonshuishouden produceert nu wekelijks al meer dan 40 liter van dit afval. Waar zet ik die zakken dan neer; in huis, in de schuur of in de tuin? Erg aantrekkelijk voor ongedierte. Hoe doen de inwoners van Swifterbant dat? Daar gaat het ook volgens dit voorgestelde systeem.

  reageer
 • Ik

   

  Onzin, in Dronten halen ze het 1 keer per week op. Ze hangen aan haakjes kunnen dus ook niet weg waaien.

  reageer
 • Rinus

   

  Is de ChristenUnie (biologisch dynamische) wethouder volgens mij en niet de PvdA. De andere 13 dagen kun je het opsparen toch? Gaat een beetje stinken en misschien wat vliegen, maar je moet er wat voor over hebben. Volgens afvalverwerkers kunnen zij prima aan het eind scheiden met moderne technieken.

  reageer
 • Lenny

   

  Niet blij met deze regel ik scheid al jaren zoals het hoort en neem het netjes mee naar de container moet ik het 2 weken bewaren met kans op ongedierte omdat er altijd wel een restje eten in zit of alleen de geur. Daarbij de zakken aan de landtarenpaal vind ik een rot gezicht zie het in biddinghuizen geen reclame voor de stad. Tevens ben ik bang dat ze het er al ophangen als ze hun zak vol hebben en niet netjes wachten tot de ophaal dag . Zie ik nu met de containers al vaak gebeuren staan 3 dagen van te voren en halen de bak pas op als de volgende bak geleegd moet worden. Wat gebeurt er met al die grote containers die nu bij de winkels staan? Het mag wat kosten allemaal. Beetje jammer het is veel weggegooid geld.

  reageer
 • Ja das HVC

   

  De reden dat er voor zakken is gekozen: HVC is de inzamelaar en restafval wat hun geld oplevert. De gemeente is verplicht (landelijk bepaalt) dat het restafval minder moet. Conclusie HVC en gemeente totaal andere ideeën, daar komt bij HVC importeert restafval uit Engeland om hun ovens maar te laten branden en de gemeente Lelystad is aandeelhouder van HVC.... snappen jullie het nog? wanneer wij allemaal goed scheiden behaald Lelystad zijn opgelegde verplichting om het restafval te verminderen maar dan krijgt HVC te weinig afval om te verbranden en krijgt de gemeente Lelystad een boete omdat ze een contract hebben een minimale hoeveelheid restafval aan te leveren. en als aandeelhouder gaat de winst van HVC omlaag wat weer nadelig is voor Lelystad. Dus makkelijkste en goedkoopste manier om plastic in te zamelen om aan de eis te voldoen maar het onhandig maken voor de bewoners zodat ze nog wel genoeg restafval over houden. Redactie zoek is uit wat het de gemeente voor boete moet betalen aan HVC als ze te weinig restafval aanleveren;)

  reageer
 • Referendumpie

   

  Ik lees dat de meerderheid tegen is en een andere vorm van inzameling wens. Dus college INTREKKEN dat voorstel.

  reageer
 • Tuuk

   

  Lekker dan al die rotzooi voor mijn deur! Lantaarnpaal staat zowat in mijn voortuin ligt straks alles voor mijn voordeur!

  reageer
 • leo

   

  Goed idee. .. maar dan wel met container en graag 1x per week halen

  reageer
 • Wilma

   

  Terug naar de middeleeuwen Geen gezicht!!! Ik zie het al hangen ALS het blijft hangen. Ja het blijft een week hangen, want een stinkende zak 2 weken in huis te laten staan is geen optie Nu hebben we al dat containers niet goed dicht gaan of open waaien De vele eksters plukken rotzooien en wij weer alles uit de bosjes vissen om weer in onze container te plaatsen Moet er nu echt zoveel bezuinigd worden dat er geen containers geleverd kan worden Dan de bestuurders maar een minder grote bonus.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  De pvda in de gemeente is weer eens de weg kwijt aan de lantarenpalen 1 maal per 14 dagen Waar moeten we het laten dan die andere 13 dagen

  reageer
 • Drontenaar

   

  Het maakt niet uit hoe vuil je het er in stopt, het is in die 3 jaar dat het zo in Dronten gebeurd in mijn straat/wijk nog niet gebeurd dat het door dieren word opengekrapt, het is even wennen maar je hebt bijna geen normaal afval meer. En de gemeente Lelystad doet er goed aan om het elke week op te halen. Maar daar komen ze nog wel achter.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat lantaarnpalen er zijn voor de honden, om er tegenaan te urineren?

  reageer
 • kees d.

   

  Eksters zijn intelligente vogels die doen dat niet. Hier zijn plasticzakken haken gemonteerd aan de lantaren palen om te voorkomen dat de zakken met inhoud het dorp doorwaaien. Met een Eksternest net boven een afhaalpunt nog geen zak open gescheurd geweest. Toen de zakken op de grond lagen bij het afhaal punt waren het wel katten die de zakken open scheurde.

  reageer
 • INge

   

  Gemeente Dronten zamelt dit al apart in. Bijna geen restafval meer. Wel ben ik blij dat de zakken wekelijks worden opgehaald. En dat is nodig ook, gezien de hoeveelheid die er wordt aangeboden..

  reageer
 • Frans

   

  Omroep Flevoland gebruikt als emotie meter door gemeente Lelystad. Zo kunnen we onderstaande reacties wel bestempelen. Last een proef balon op. Wacht reacties af en pad je voornemen er op aan. Hoe kom je anders nogbin contact met je kiezers en bewoners in dit geval. Als de gemeente Lelystad na alle reacties nog haken aan lantarenpalen gaat maken en eens in de 2 weken langs komt dan hebben ze de wensen van de bewoners niet begrepen.

  reageer
 • Mikey

   

  Is een extra container niet handiger. Zeker mbt de vele eksters in onze wijk. Die zullen zeker de zakken stuk bijten

  reageer
 • Esveen

   

  Dat worden dan extra lantaarnpalen bij appartementen??????? Lever bij die zakken dan meteen de NEE NEE en NEE JA stickers en dat scheelt dan weer vuil.

  reageer
 • terug naar af

   

  Raar, almere heeft containers aan huis voor het ophalen van plastic en soortgelijk afval, duobakken en papierbakken, maar ook daar willen ze weer een onhandig systeem invoeren... Zakken aan de straat is terug naar af, retro-afvalperiode... Geeft rotzooi en opengereten zakken door katten, eksters, kouwtjes en vossen? Moet je dat vandaag de dag weer of nog willen??

  reageer
 • Esme

   

  Doe er gewoon niet aan mee

  reageer
 • Thomas

   

  Ah, dat is slim. Je dwingt mensen gewoon met steeds kleinere zakken en onderdrukking met hoge boetes als ze het anders inleveren, om steeds minder afval in te leveren. Dat ondertussen overal illegaal gedumpt wordt uit wanhoop, niet over hebben, teveel feiten past niet in een goed linkse afvalbeleid.

  reageer
 • Maria

   

  Er is onderzoek gedaan naar scheiden van afval. Er is niets dat afval beter en sneller kan scheiden dan een machine in de afval -verwerkingscentrale!! Dus waarom al dat gedoe met scheiden van afval door de burgers ?? Als het dan toch 'moet', dan een container. Bewaren van plastic is onhygiënisch, zeker in de zomer wil je er snel van af. Ongedierte en stank.

  reageer
 • nou dat zal een fraai gezicht worden met gasten die dat te vroeg op gaan hangen maar ja nog een container erbij is ook geen optie.

  reageer
 • Moo

   

  In Emmeloord stappen ze juist van dit systeem af en krijgen we aparte containers voor plastic. Veel beter!

  reageer
 • Rinus Beuk

   

  Zakken aan lantarenpalen. Zal een mooi gezicht zijn elke 2 weken. Ik weet niet wie dat bedacht heeft, maar dit werkt niet. De containers zijn ideaal. Je kunt er iedere dag plastic ingooien. Straks 2 weken plastic in huis houden is geen optie. Gemeente slaap lekker, maar daar doe ik absoluut niet aan mee. Welterusten!

  reageer
 • Ine

   

  Ik ben het helemaal met Marcel eens. Ik wil nog wel een stapje verder gaan. Draai de huidige inzamelmethode plastic /restafval maar om. Plastic in de grijze container, restafval op afstand bijv. in de huidige plastic containers.

  reageer
 • Janse

   

  Weer een dom plan dat achter een bureau bedacht is. Waarom geen 4e container zoals in de Noordoostpolder is ingevoerd. Wie wil er nou 2 weken lang met stinkend afval in huis zitten. Niemand toch! En als je dat niet regelmatig naar de inzamelcontainer kan brengen wordt dat gewoon weer in de grijze container gegooid, terug bij af!!!

  reageer
 • Almere vs Lelystad

   

  In Almere wordt juist weer een pilot gestart met inzameling op afstand. Raar dat de experimenten zo haaks tegenover elkaar staan. Er zou toch al genoeg ervaring moeten zijn?

  reageer
 • Burger

   

  Jammer dat de gemeente kiest voor zakken. Ik heb liever een container erbij. Makkelijker om op te slaan en geen vervuiling in de straat.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Wij hebben straatbulkcontainers. Werkt als een tierelier. Geen rommel en nooit vol. Je kan het kwijt wanneer je wil of moet. Die zakken aan palen is gewoon om te lachen en ziet er vreselijk achterlijk uit.

  reageer
 • Gerda

   

  Eens in de twee weken ophalen? Ik loop nu al om de paar dagen naar de plastic container aan het einde van de straat.... Waar moet ik zo lang die volle zakken bewaren?

  reageer
 • Flevolander

   

  Zeker geen kontakt gehad met andere gemeenten. De hoeveelheid plastic is veel te groot voor een plastic zakje. En de drinkkartons etc kunnen tegelijkertijd opgehaald worden. Waarom beginnen met een methode die al tien jaar achterloopt.

  reageer
 • Inwoner

   

  Dat wordt een puinhoop. Katten, vogels die de zakken scheuren. Te vroeg of te laat ophangen. Wind etc. Idee wel uitvoeren maar gewoon de container van nu het restafval gebruiken.

  reageer
 • marc

   

  Waardeloos systeem hebben ze in Dronten ook over ligt de rotzooi over de weg met een beetje wind. Super slecht plan dus. En let op iedereen gaat het dan gewoon weer in de grijze container gooien. Dus lekker de inzamelingscontainers laten staan. Werkt prima !

  reageer
 • Super! Ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Sinds ik mijn plastic apart inzamel hoeft de grijze bak nog amper langs de weg! En bij de inzamelpunten zijn de bakken al vaak erg vol, scheelt mij weer op de fiets met een volle zak :)

  reageer
 • Marcel

   

  Ik wil best het plastic, blik en drankverpakkingen scheiden, maar dit in zakken 2 weken te bewaren... echt niet. Gewoon een container voor deze grondstoffen en ik doe mee. Rest container kleiner en 1x in de 4 weken, bio zomers elke week en P.M.D. elke 2 weken zal veel beter werken.

  reageer
 • Jose

   

  Extra reactie bij ons in de wijk kan je met een rolstoel net de lataarnpalen ontwijken laat staan als ze volhangen met zakken plastic, is daar wel over na gedacht?

  reageer
 • Jose

   

  Blijven de containers staan? Eens in de vier wekene betekend hier ruim 4 zakken plastic afval. Waarom geen contanair?

  reageer
 • Jeroen

   

  Dit is toch echt geen gezicht al die zakken aan de lantaarnpalen, zo armoedig en daarbij met een beetje wind waaien ze van de haken af. De verloedering van de stad begint bij de gemeente.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert