Staten stellen maximum aan hoogte windmolens

FLEVOLAND
Nieuwe windturbines in oostelijk en zuidelijk Flevoland mogen niet hoger worden dan 120 meter. Alleen in bijzondere gevallen mag de ashoogte van de molens hoger zijn. Dat hebben Provinciale Staten woensdagavond besloten. Ze komen daarmee tegemoet aan omwonenden van de A27. Die zijn bang voor overlast van grote windmolens. 

Omwonenden nog niet tevreden 
Toch zijn de omwonenden daarmee niet gerustgesteld. Bij een ashoogte van 120 meter moeten er namelijk nog steeds knipperlichten op de molens komen en dat knipperen wordt als hinderlijk ervaren. Bovendien mogen initiatiefnemers alsnog hogere turbines bouwen, als ze dat goed kunnen beargumenteren

Gedeputeerde ook ontevreden
Verantwoordelijk gedeputeerde Arie Stuivenberg is evenmin tevreden over de maximale ashoogte die de Staten hebben ingesteld. Die beperking geldt namelijk niet alleen voor molens bij de A27, maar voor het hele gebied. Het nieuwe regionale windmolenplan regelt het opschalen en saneren van molens in de gemeenten Zeewolde, Dronten en Lelystad. 
 

reacties (9)

 • De ingenieur

   

  Die bewoners willen vooral niets. Wanneer men onder knipperlicht hoogte zou moeten blijven kun je tegenwoordig niets meer bouwen. De polder staat al vol met molens met knipperlichten. Tegenwoordig knipperen ze langzaam en gesynchroniseerd. Niemand heeft er nog last van.

  reageer
 • Omwonende-A27 Mixhael

   

  Knipperlichten zijn nodig bij tiphoogte gelijk of groter aan 150m. Dat is dus 40m hoger dan de molens die nu in de bocht van de A27 staan - en net zo hoog als het hoogste gebouw van Almere de Carlton toren met antenne erop. Hoezo kan je dan niets bouwen? Dat mag zelfs in een groot gebied wat valt onder hoogtebeperking van Lelystad! Met dit soort opmerkingen ben je de ingenieurs titel onwaardig....

 • TjakkA.\/\/.

   

  De windmolens die de gemeente Noordoostpolder rond Urk heeft geplaatst hebben een tiphoogte van 200 meter. De ashoogte is 140 meter.

  reageer
 • Xarius Xuppfall

   

  Er komen binnen zeer afzienbare tijd nieuwe innovatieve mogelijkheden om energie op te wekken. De windmolens zijn dan helemaal niet meer nodig. De Provincie kan dus beter even wachten met het verder vernietigen van het Flevolandse Landschap met die foeilelijke windmolens. Over pakweg 5 jaar heeft iedereen er spijt van dat die windmolens geplaatst zijn. En kom er dan maar weer eens van af.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Wanneer presenteert u de installatie die nu nog in uw schuurtje staat? Het moet wel snel want als er nog gebouwd moet worden moet je wel op tijd beginnen.

 • Urkertje84

   

  Alles went , na een paar weken ben je er aan gewend

  reageer
 • Fritz

   

  Het wordt toch te belachelijk dat omwonenden last denken te ondervinden van een paar knipperende lichtjes op honderden meters afstand. Sorry dat ik het zeg maar dan moet je gewoon oprotten uit Nederland en ergens een plekje zoeken zonder enige beschaving!

  reageer
 • MKM

   

  Iedereen heeft natuurlijk recht op eigen ergernissen. Zo erger ik me aan de rode remlichten van auto's die bij ons in de straat remmen. Aan de knipperlichten van de richtingaanwijzers ook, maar die worden gelukkig niet zo vaak gebruikt.

 • laat alle reacties zien
 • jo jo

   

  Gewoon door de strot douwen, dat is toch immers NL beleid?

  reageer
 • Groko

   

  En jullie denken dat je het verschil ziet tussen 120 en bijvoorbeeld 160m.....fake. Onmogelijk die lampen zijn irritant maar de hoogte is niet te zien. Technisch is het aspect lampen en hinder bedt acceptabel te maken maar dan moet je ballen hebben en impact RIjksluchtvaaartdienst een keer indammen. In Oostenrijk landen de vliegtuigen gewoon tussen de bergen en er is geen lamp die er extra brand. Met recht lekker doorpolderen....

 • Groko

   

  Wederom een bevestiging dat de politiek dus helemaal geen windturbine beleid heeft laat staan een ontwikkeling ambieert. Jammer meer dan 5 jaar praten wordt letterlijk met 1 pennenstreep door gehaald. Landelijke politiek wil met minimale overheidsbijdrage ontwikkelen tot 6000MW op land en als het provinciale kader op deze simpele manier wordt geblokkeerd is er gewoon geen acceptabel rendement te realiseren voor bijvoorbeeld een gebied "groen" (lees oostrand). Oftewel betrouwbaarheid en politiek zijn weer ver te zoeken....😁😁😁😁

  reageer
 • Omwonende-A27 Michael

   

  We zijn in ieder geval wel erg blij dat er naar ons geluisterd is en dat we dus serieus genomen worden! Dat is een succes!

  reageer
 • Gerard

   

  En aan de lemsterdijk mocht alles?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert