Onzekerheid rondom oprichting Batavialand

LELYSTAD
Het is de vraag of Batavialand in Lelystad op 1 januari van start kan gaan, zoals gepland. Gedeputeerde Michiel Rijsberman twijfelt daar aan, omdat er van te voren nog heel veel moet gebeuren.

Batavialand is een samenwerkingsverband tussen de Bataviawerf, het Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De drie instellingen aan de Lelystadse kust willen samengaan om meer bezoekers te trekken. Provinciale Staten moeten hiervoor in oktober groen licht geven, maar dan moet er wel een gedegen bedrijfsplan zijn. Ook zijn er afspraken nodig over wie de eigenaar van het vastgoed wordt.

Als daarover in oktober onvoldoende duidelijkheid bestaat, kan het hele plan afketsen, zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. In dat geval trekt de provincie zich hoogstwaarschijnlijk terug en komt Batavialand niet van de grond. De fusie liep al eerder vertraging op, omdat de provincie de plannen van de drie instellingen te vaag vond.

reacties (6)

 • Hannes

   

  Aan de maquette te zien, heeft het project maar weinig uitstraling wat bij de bestaande omgeving passend zou moeten overkomen! Terug naar de tekentafel zou geen overbodige luxe zijn!.

  reageer
 • Hans

   

  Rijsberman gokt erop dat de gemeente Lelystad de lening kwijtscheld maar wethouder Sparreboom heeft de opdracht om de lening terug te vorderen. Lukt dit Sparreboom niet dan kan ze vertrekken van de raad. Mooie vraag van mevr. Joosse aan Rijsberman of hij de consequenties van zijn waan voorstel ook aanvaard.

  reageer
 • toeschouwer

   

  Wat een tumult in de politieke arena toen aan het einde de motie in stemming werd gebracht. Eerst gekonkel tussen de coalitiepartijen en GS en toen liet de vertegenwoordiger van Senioren Flevoland, de heer Boshuizen zich ompraten,hetgeen hem op allerlei uitlatingen van collega statenleden kwam te staan.De uitslag der stemming was toen 20-19 Deze kreten zijn niet voor publicatie geschikt.

  reageer
 • Hans

   

  De heer Boshuizen gelooft in sprookjes. Het motto van Rijsberman is veel beloven weinig geven doet Batavialand in vreugde leven. Rijsberman heeft de staten vergeten te vertellen dat naast de provincie er 4 gemeenten, het waterschap en het rijk akkoord moeten gaan met het opdoeken van de huidige GR Nieuwland. Boshuizen laat zich met een kluitje in het riet sturen dat de postcode loterij wel miljoenen gaat geven. Er zijn geen harde garanties voor externe financiering, Batavialand zal nooit 200.000 bezoekers halen dus aan de inkomstenkant gaat het fout hoewel op papier straks wel hogere inkomsten begroot staan. Durft Rijsberman in oktober de garantie te geven dat Batavialand realistisch begroot? Het huidige bestuur van Nieuwland waar Rijsberman zelf al ruim een jaar in zit is NIET in staat gebleken om een realistisch begroting te maken. Boshuizen je bent nooit te oud om te leren. Ik ben benieuwd of Boshuizen in oktober nog steeds in de praatjes van Rijsberman gelooft. Ik heb voor hem nog wel een kaartje voor de efteling.

 • LELY

   

  Gisteren zou alles in de Staten eerst achter gesloten deuren plaatsvinden, maar dankzij de aanwezigheid /oplettendheid van een burger en een motie van 50+ werd de vergadering toch in alle openbaarheid gehouden.Eigenlijk tegen de zin van de Gedeputeerde. Er kwam veel boven water, zoals management en financien en de toekomstplannen van Batavialand. Kan beter Fantasialand of Utopialand heten. Zet alles eerst op de rijtje en maak SCHOONschip met de erfenis van een falend bestuur/toezichthouders. Neem het vastgoed niet over voor 6 miljoen + de eventuele verdere lasten, want dat kost de Flevolandse bevolking miljoenen. De gemeente LELYstad heeft ook nog een vordering/lening van 500000 euro op Nieuw Land uitstaan, er is slechts 2x iets afgelost. Dit gemeenschapsgeld zien we nooit meer terug, want oon de gemeenten worden gevraagd nog eens een financiele bijdrage te leveren.. Oktober is volgens de Gedeputeerde de deadline. Ben benieuwd naar zijn tovenaarskunsten.

  reageer
 • KC

   

  Met z'n weinig bezoekers nu wordt het niets en zeker niet dat je inschat dat er 200.000 bezoekers komen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ABS

   

  Ben maar een klein, heel klein, beetje nieuwsgierig naar de hoeveelheid geld die inmiddels hier al ingestopt is. Binnenkort zal wel duidelijk worden dat dit inmiddels zoveel is dat dit (prestige) project toch echt door moet gaan. Deja vu.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert