Almeerders scheiden afval niet goed genoeg en dat kost tonnen

ALMERE
Almeerders scheiden hun afval niet goed genoeg en daardoor is de gemeente Almere meer geld kwijt aan het ophalen van afval. Het gaat om een bedrag van 400.000 euro extra.

In 2012 startte de gemeente een offensief om Almeerders hun huisvuil beter te laten scheiden. Daarmee ging het aantal kilo's restafval per huishouden omlaag van 211 kilo per inwoner naar 180 kilo. Alleen was de verwachting dat het aantal kilo's vuilnis nog verder zou afnemen en nu  dit niet zo is, kampt de gemeente met een financiële tegenvaller.

Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor om met een meer gerichte aanpak te komen om restafval te verminderen. Zo wordt er in de toekomst meer gekeken naar de opbouw van wijken en het soort huizen in de wijk om daar heel specifiek mensen voor te lichten over hoe zij hun afvalberg kunnen verminderen.

reacties (21)

 • Barbara

   

  We kunnen al onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van stal halen, anderen veroordelen om hun jacht naar de luxe van het recyclen. Maar...onder het milieu wordt het geheel van voorwaarden en invloeden verstaan die voor het leven van organismen (zoals mens, dier, plant) en voor levensgemeenschappen van essentieel belang zijn. De sociale omgeving of milieu is het geheel van sociale, culturele, economische, religieuze factoren dat van invloed is op het gedrag van ieder mens in ONS milieu. Men kan dus beter TIJDENS het inkopen doen van goederen en/of etenswaar het scheidingsproces proberen te hanteren. Kijken dus, naar wat je niet kan gebruiken maar door haast mijn kar ingedonderd zijn, en welke doen er dienst om het milieu te dienen. Je zal schrikken van die berg afval.

  reageer
 • Patrick

   

  Eerst die achterlijke duo container maar eens weg, 1 groen en 1 restafval. En die omde week legen. Papier weer laten ophalen door een vereniging, iedere 2 weken.en bakken voor plastic's op meer, en meer logische punten in de kernen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Alles in 1 bak voor het gemak.

  reageer
 • Frank

   

  Wat een vreselijke reacties hier. Vreselijk egoistisch. We hebben maar 1 planeet, wat niet ophoudt bij ons bestaan, maar waar onze kinderen, kleinkinderen etc. ook nog van willen genieten. Het is een kleine moeite en levert ons niet gelijk wat op, maar over een aantal jaar zoveel meer. Willen we met z'n allen onze planeet leefbaar houden, dan zullen we ook allemaal onze bijdrage moeten leveren. En niet naar de gemeente, overheid, buurman of wie dan ook kijken.

  reageer
 • Vergis je niet in de miljardenbusiness van de recycling scam. Glas wordt gemaakt van zand, wat zo'n beetje het meeste voorkomt op aarde - maar in plaats van dat gratis van het aardoppervlak op te scheppen zand gebruiken we liever aardolie om oud glas terug te brengen tot zand om daar gerecycled glas van te maken. Een (alweer met behulp van aardolie) gerecycled plastic zakje kost 1.000x meer dan een nieuw plastic zakje. Ga zo maar door. En dat heet dan goed voor het milieu. Nee de grote winst hier is niet voor het milieu, ook niet over een aantal jaar. Afvalbeperking heeft natuurlijk directe invloed, maar recycling is oplichting. De keizer heeft geen kleren aan.

 • Kraaipoel

   

  Legeen uit? http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/137560/flevoland-flevolanders-goed-in-afvalscheiden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  "Alleen was de verwachting dat het aantal kilo's vuilnis nog verder zou afnemen en nu  dit niet zo is, kampt de gemeente met een financiële tegenvaller." De verwachtingen van de gemeente vallen wel meer tegen; waar was deze verwachting op gebaseerd? Gokje: op een flutonderzoek dat 4 ton kostte.

  reageer
 • johan54

   

  Ik heb een huis om in te wonen en niet om als vuilnisopslag te gebruiken. Volledige inzameling zoals vroeger en verwerking bij de grote verwerkers was vele malen goedkoper dan deze onzin. 4 containers per woning waar ze naar toe willen is ook een fijn gezicht, dat vind ik dus milieubelasting. Daarnaast koop ik geen grond om zo'n smerige container op te zetten. Misschien dat we met zijn allen die dingen maar op straat moeten zetten. Geeft een heel mooi beeld vooral voor toeristen Daarnaast wordt er genoeg verdiend aan de afvalbult. Verder halen ze het geld maar weg bij de verpakkingsindustrie. beetje zot he een zakje in een bakje in een zak en vervolgens in een omdoos, dus de afval wordt niet door ons gebruikers veroorzaakt, je wordt gedwongen. Waarom kan het niet zoals in vele landen om ons heen gewoon weer los.

  reageer
 • Almeerse

   

  Ik heb de bakken zo neergezet dat ze niet storend zijn. Papier en glas brengen we zelf regelmatig even weg ( dus heb geen papiercontainer, wel een 'nee-sticker'). En 'smerig '...., je kunt ze schoonmaken :-) In veel landen om ons heen wordt ook al gescheiden ingezameld, in andere landen is er nog niet voldoende besef dat ons milieu belangrijk is .... En inderdaad, de verpakkingsindustrie is zeker debet aan het probleem, maar dat haalt de verantwoordelijkheid niet weg bij de burgers. Afschuiven is zo gemakkelijk. En hoeveel werk is het nou?

 • Frank

   

  Vroeger werd alles verbrand, dus ja, dan maakt het niet uit hoe je het aanleverd. Tegenwoordig wordt alles gescheiden verkocht en levert het dus geld op. En ja, het scheiden kost in totaal meer, maar het bespaard zoveel co2. Wat is dan beter? Geld of je toekomst?

 • Victor

   

  Heb er ook best moeite mee hoor! Ik heb vier bakken, toch gooi ik vaak glazen potjes in de bak voor oud papier, groen van de peentjes bij het glas, blik in de groenbak en reclamefolders bij het restafval. Het is echt heel moeilijk als je alleen maar een paar jaar basisonderwijs hebt genoten. Er zou aageluk afval polliedzjie moeten komen, Klaas Wilting kan het woord er wel voor voeren.

  reageer
 • Almeerder

   

  Ze kunnen bij afvalinzameling best met minder geld. Maar als je daar als werknemer geld bespaart krijg je op je kop. Ze krijgen namelijk budget en als je dat niet opmaakt krijg je het het volgende jaar niet. Ze moeten daar in eerste instantie de P90-norm overboord gooien. Maximale bakken vanwege leeftijd, onzin. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  reageer
 • witfra

   

  Het is al weer duidelijk aan de reacties hier te lezen. Veel mensen zijn gewoon te lui en te belazerd om afval te scheiden. Het interesseert ze gewoon niets. Die mentaliteit verander je niet. Het kost weinig moeite en tijd om te doen dus die vlieger gaat niet op.

  reageer
 • Almeerse

   

  Helemaal mee eens.

 • Ik

   

  Nou na 2 keer mijn papierbak aan de weg te zetten die ik vervolgens net zo vol weer in mijn tuin terug kan zetten, moet ik nu toch echt mijn papier gewoon in de groene bak gooien hoor. Hopelijk wordt hij over 2 weken wel gewoon geleegd zoals de bedoeling is.

  reageer
 • Rutger

   

  Onwil. Laag opgeleide bevolking heeft hier geen zin in.

  reageer
 • Thomas

   

  Onzin, werkende bevolking heeft geen tijd om de halve dag te besteden aan hun afval sorteren.

 • Roos

   

  Ik ben net de milieustraat met al die bakken. Milieu is maffia. Bakken geld worden er verdiend met afvalverwerking.

  reageer
 • Cenzuur

   

  Weest er van bewust dat u niet verplicht bent al deze bakken een plaats te geven op uw particulier grondgebied, u kunt deze bakken daarom gerust op de openbare stoep/weg laten staan. De plastics en dergelijke kunt u terug brengen naar de supermarkt als u weer boodschappen doet. Een sticker op uw voordeur geen reclame en geen huis aan huisbladen scheelt ook behoorlijk, wel huis aan huisbladen is geen optie want dan wordt de reclame alsnog in de bladen gepropt.

 • Demo

   

  Gezien de reacties van o.a. Dr. Jake is er dus maar 1 oplossing. Afval niet gescheide aaneveren, dan gaat u meer betalen. U levert keurig uw afval gescheiden aan: dan krijgt u korting. Gewoon per gewicht betalen. Dan leren mensen vanzelf afval scheiden. En het argument laat dat door de afvalverwerker doen...Is een dooddoener. Dat kost echt eer geld als dat we bij de bron scheide, het huishouden. Zoalng de mentaliteit is ik betaal dus een ander lost het maar op, komen we natuurlijk geen stap verder. Een schonere wereld begint bij u zelf.

  reageer
 • voorliegen

   

  Juist... rijd maar eens achter de vuilnisauto aan die restafval wegbrengt, rij daarna eens achter de vuilnisauto aan die gescheiden afval wegbrengt........ er gaat een wereld voor u open: Gaat naar dezelfde afvalcentrale en wordt gelost op hetzelfde stortpunt........ wie houdt hier wie nu voor de gek? De milieuridders of de wedhouders.....

 • Danny

   

  Van de week nog een item gezien over afval scheiden. De bevolking is maar verantwoordelijk voor 8% van het afval de rest komt van hetbedrijfs leven. De gemeente rekent zich altijd weer op voorhand rijk. Er wordt geloof ik nooit rekening gehouden dat niet alles loopt zo als ze denken.

  reageer
 • Creatiefmetgeld

   

  Zo kan je het ook brengen om de burger nog zwaarder te belasten "wij hebben een begrotingstekort omdat ...." Wie maakt ons wat? Dat Jan.. een afscheidsfeestje met oprotpremies heeft gekregen staat er niet bij, heren heren wat doorzichtig!

  reageer
 • Frank

   

  Die gewoon als dronten. Dwars door je strot douwen onder de noemer milieu. Noem het maar geen bezuiniging en laat het volk gewoon betalen.

  reageer
 • Laat dat scheiden toch niet aan de burger over, maar aan een afvalverwerkingsbedrijf waar professionals werken! Laatst nog hier op de site een interview met een Almeerse vrouw die de luiers toch maar niet bij het gft doet maar bij het restafval(!) 'want er zit ook plastic in', terwijl luiers in Almere juist keurig gerecycled worden (en plastic trouwens ook) ipv alles zomaar te verbranden met het restafval :-( Je kunt dit NIET aan de (ongeinformeerde / domme / eigenwijze / luie / vul maar in) burger overlaten.

  reageer
 • Karel K

   

  De technieken die afvalverwerkers gebruiken zijn de laatste jaren zo sterk verbeterd dat je alles in 1 bak kan gooien. De techniek bij de afvalverwerkers zorgt ervoor dat afvalstromen worden gescheiden en hergebruikt. Inderdaad is het scheiden van plastic en metaal in 1 bak wel slim. Gewoon inkoop-misser van de gemeente die niet met de tijd mee gaat. En daar moeten wij met zijn allen de prijs voor betalen. Afval is vandaag de dag een grondstof voor nieuwe producten. Afval bestaat niet!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Zo gek is dat niet. Ik diverse buren die met opzet niet scheiden. Men vindt dat ze betalen voor de service en willen niet scheiden. Ook is het natuurlijk te veel gevraagd de boel naar de bunkers 70 meter verderop te brengen terwijl de restafval op 20 meter staat.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Zolang ik als eenpersoonshuishouden hetzelde betaal als een famillie met meerdere prrsonen ga ik geen afval scheiden. En bovendien vind ik het van de zette om 3 of meer afvalbakken (in de keuken te moeten hebben voor de verschillende soorten afval).

  reageer
 • Danny

   

  Het maakt niet uit of je alleen bent of met meerdere personen in een huishouding (ik ben ook alleen). De kosten voor het ophalen en verwerken blijft hetzelfde. Een bak is een bak en het maakt niet uit hoeveel erin zit. Als iedereen gewoon goed gaat scheiden dan gaan de kosten omlaag en als iedereen maar zo bekrompen blijft denken dan gaan we toch gewoon meer betalen. Dus de keuze ligt bij u zelf!

 • Almeerse

   

  Het kost ook heel veel moeite om je afval te scheiden ... not ! En 3 kleine afvalemmertjes nemen echt niet veel ruimte in. Kinderachtig gedrag.

 • frits

   

  de inwoners het werk laten doen en dan ook nog de hoofdprijs er voor betalen nou ik zou zeggen verlaag de afvalstoffen heffing maar eerst met 50 pct dan gaan we wel de afval scheiden hier

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert