College: 'Stadshart meer in trek'

LELYSTAD
Eigenaren en ondernemers in het Stadshart van Lelystad zeggen dat het aantal bezoekers en bestedingen aantoonbaar zijn toegenomen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad over 'de stand van zaken' in het Stadshart. Het winkelhart gaat al jaren gebukt onder leegstand en tegenvallende bezoekersaantallen.

Centrummanager
De komst van een centrummanager wordt een belangrijke stap genoemd. Hij heeft de verbinding gelegd tussen culturele instellingen, ondernemers, eigenaren en bewoners. De communicatie is verbeterd, er worden gezamenlijke evenementen (themazondagen) georganiseerd en de aankleding van een deel van het centrum heeft een facelift gekregen. De financiële bijdrage van de gemeente uit het budget Stadshart ondersteunt andere partijen om in actie te komen.

Lokale ondernemer
De lokale ondernemer keert, volgens het college, terug in het Stadshart en vindt een plek in wat het compacte winkelrondje wordt genoemd. Dat sluit aan bij de nieuwe identiteit van het centrum: lokaal, groen en compact. Daarbij krijgt hergebruik van bestaande panden voorrang boven nieuwbouw.

Slenterwijk
Desondanks is het de bedoeling om in de Parkwijk, tussen de Albert Heijn en scholengemeenschap Arcus, een zogeheten 'slenterwijk' te realiseren. Een autoluwe wijk met 130 woningen en kleinschalige bedrijvigheid. En er wordt gekeken of de komst van een nieuwe bioscoop bij Theater Agora als 'vliegwiel' kan fungeren om de leegstand bij De Waag en de Agorahof aan te pakken. Sloop van een gedeelte van De Waag en het bouwen van woningen wordt als een serieuze optie gezien.

Gratis parkeren
De Ondernemersvereniging Stadshart wil inzetten op twee uur gratis parkeren. Dit omdat het experiment van dertig minuten niet het beoogde effect heeft. Bezoekers die boodschappen doen blijven niet langer in het Stadshart. Een aantal supermarkten is gevraagd om - in navolging van Jumbo - het eerste uur uit eigen zak te betalen.

In het najaar wordt door het college van burgemeester en wethouders een uitgewerkt plan met financiële onderbouwing aan de gemeenteraad voorgelegd.

reacties (13)

 • Greet

   

  Ik kom nooit meer in de gordiaan alle leuke winkels gaan weg neem nou paris trendy mijn alle liefste winkel in de gordiaan weg wat zit er nu die Valentin maar mijn winkel is weg zwaar kote

  reageer
 • Deb

   

  Ik heb ook het gevoel dat het gezzeliger wordt in centrum ziet er allemaal netjes uit prachtige bloembakken brengen sfeer alleen blijf ik 2 punten noemen: gratis parkeren en ingang agora naar de andere kant maar ik ben blij met ons centrum :)

  reageer
 • Kobus

   

  Het wordt tijd dat de ondernemers eens wat gaan doen i.p.v. alleen maar klagen. Ga lekker iets organiseren op een koopzondag dan komen misschien de mensen wel naar het Stadshart. Dan hoeft men ook geen parkeergeld te betalen. Maar dat is natuurlijk moeilijk te realiseren als niet alle ondernemers meedoen. En waarom elke maand een koopzondag? Misschien moeten de ondernemers ook eens meebetalen aan het parkeren. Maar nee beter klagen dat het niks is dan een bijdrage leveren. Dat moest ik even kwijt :-)

  reageer
 • Maartje

   

  Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik de sfeer de laatste tijd ook weer prettiger vind in het stadshart. Volgens mij is het er ook weer drukker. Viel mij vooral op bij de koopavond.

  reageer
 • F.

   

  Mee eens. Heeft misschien ook wel te maken met dat het later donker wordt en dat het beter weer is.

 • bert

   

  Kan de Gemeente Lelystad niet een hele zeldzame Pokemon op het stadhuisplein zetten? Dan komt ineens iedereen naar het centrum toe. Oma's met kleinkinderen enz.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sillie

   

  De gordiaan was niks en word ook niks

  reageer
 • han.

   

  Zo onderhand geloof ik niks meer van die onderzoeken. Statistisch raakt Lelystad steeds verder achterop.

  reageer
 • DeWaag

   

  Als de waag word gesloopt. En er worden serieus huizen gebouwd... is dit niet een vooruitgang. Ik prefereer dan een appartementencomplex zoals deze is bij het station (boven de rabobank etc.)

  reageer
 • Joke

   

  Oh oh, lieve mensen, wat zijn jullie weer negatief, zonde hoor om zo je leven te verknallen.

  reageer
 • Rob

   

  Sprak ze oordeelloos neerbuigend over het gewone volk vanuit haar perfecte wereldje.... Is het Bucket of Bouqet? ;)

 • Frits

   

  Bestedingen aantoonbaar toegenomen...vandaar dat de Dekamarkt het bijltje erbij neergooit. En vandaar dat de conclusie getrokken wordt dat het eerste halfuur gratis parkeren niet werkt, en dat het twee uur gratis moet worden. Allemaal omdat het aantal bezoekers al toegenomen is... Keep on dreaming.

  reageer
 • Tuuk

   

  Waar parkeer jij het eerste half uur gratis? Is namelijk nog steeds 15 minuten en dat is geen half uur

 • Henk

   

  Helemaal mee eens! Positieve berichten moet je altijd wantrouwen! Het is slecht tot het tegendeel bewezen is! Bah! Stelletje positievelingen!

 • Wilco

   

  Tuurlijk, praat de boel maar goed. Maar de werkelijkheid is anders. Dat betaald parkeren is gewoon de hele oorzaak van het weg blijven van bezoekers uit het stadscentrum. En ook de absurde huurprijzen van alle winkelpanden. Vroeger kwam ik vrijwel iedere dag in het stadscentrum. Vandaag nog maar 1x per maand.

  reageer
 • johan54

   

  Maar nog steeds ongeschikt voor rolstoel

  reageer
 • Tuuk

   

  Geschikt genoeg... Alles gelijkvloers en in winkels met bovenverdieping zit een lift!

 • Rob

   

  Concrete boodschap (behoorlijk ingepakt) is dus... er komt een Slenterwijk. De rest is garnering.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert