Fietsersbond pleit voor veiligere fietsroutes

LELYSTAD
De Fietsersbond Lelystad wil dat er veiligere fietsroutes komen. Veel fietspaden in Lelystad lopen nu door parken of zijn slecht verlicht. Vooral vrouwen kunnen dat onveilig vinden, zegt de bond. Daarom moeten er op andere plekken fietspaden komen. 

Een voorbeeld hiervan is de tunnel onder de rotonde bij de Oostranddreef, Atol en de Runderweg. De fietstunnel is slecht zichtbaar vanaf de weg en er is veel begroeiing waardoor er geen overzicht is. Een oplossing volgens Ton ten Brinke van de Fietsersbond Lelystad is een fietspad aan te leggen op de rotonde zelf. 

De gemeente doet volgens de bond al 20 jaar niks aan de gebreken, ook al wordt daar wel om gevraagd. De gemeente Lelystad laat in een reactie weten zich niet te herkennen in het commentaar van de Fietsersbond. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er onlangs nog een brief naar de bond is gestuurd. Daarin staat dat de gemeente meer tijd nodig heeft om inhoudelijk te reageren, omdat momenteel wordt uitgezocht hoe het staat met de veiligheid op de fietspaden.

reacties (19)

 • Knielus

   

  Nog even en ze willen bij alle fietspaden ook begeleiders die elke fietser aan het handje neemt om veilig te kunnen oversteken en door de levensgevaarlijke bochten te komen.... Werkelijk alles wordt maar op het bord van de gemeente gelegd tegenwoordig. Op vakantie doen ze de gevaarlijkste kunsten en hier op een hypermoderne fiets is alles plots gevaarlijk? Pffffff

  reageer
 • Freek

   

  Kunnen mensen uit Lelystad dan echt niets anders dan alleen maar klagen?

  reageer
 • TomPoes

   

  Goede vraag: hoeveel (aantoonbare) leden heeft die fietsersbond? Het gerucht gaat namelijk dat die bond bestaat uit 1 lid, namelijk Ton ten Brinke zelf. Heeft altijd iets te mekkeren maar komt nooit met een goed en onderbouwd, zinnig voorstel inclusief geschatte kosten. Ton, doe eerst eens wat huiswerk voor je ongenuanceerde domme dingen roept. Fietsen op rotondes!! Los van zijn onzin klopt wel dat fietsen in Lelystad fietsen in een doolhof is. Ik heb het allang opgegeven.

  reageer
 • Marcel van der Weijden

   

  Beste TomPoes, nogal flauw om wel op de persoon te spelen maar onder een veilig pseudoniem. In ieder geval spreekt Ton namens bijna 100 leden in Lelystad, ruim 450 leden in Flevoland en zo'n 35.000 leden in Nederland. Dat is meer dan menig politieke partij. Het punt is dat veel tunnels nu eenmaal z'n beperkingen kennen en dat daar nu de aandacht op wordt gevestigd. De genoemde tunnel onder Oostranddreef is inderdaad erg onveilig, vooral door de rare bocht in de tunnel waardoor het zicht op tegemoet komend (brom)fiets- en voetgangersverkeer volledig zoek is. Ik duik altijd driftig bellend en op hoop van zegen die tunnel in. Een oplossing vinden waar iedereen gelukkig van wordt zal niet eenvoudig zijn, maar daarom moeten we de dialoog nog niet uit de weg durven gaan. De Fietsersbond doet nu een eerste aanzet. Ik zie graag jouw constructieve bijdrage tegemoet! En je hoeft van mij nog helemaal niet met een kostenplaatje te komen, laten we eerst maar eens gaan brainstormen zonder ons beperkingen op te leggen :-) .

 • Dennis

   

  Nee sorry hoor maar wat willen die mensen nou ik woon al 33 jaar hier in Lelystad en vindt dat er goed fiets paden zijn hoor alleen je moet goed en voorbereid op pad gaan alleen ziens unicum voetbal vereniging moest inleveren is de schouw slecht met fietspaden voor is lelystad goed bereikbaar met de fiets hoor.

  reageer
 • J.P

   

  Mag ik dan ook even voorstellen dat er een veilige fietsroute langs de torenvalk weg naar de oostvaardersplassen mag komen. kom vaak mensen op de fiets tegen die slechte verlichting dragen , slingerend met ipod op de fiets zitten, ligfietsen die slingeren. en de weg is al zo smal dat er slechts 1 auto kan rijden en je elkaar in de berm moet passeren. En de hoeveelheid auto verkeer is toegenomen. evenals de snelheid. maar ook het aantal lelystadse fietsers/toeristen (op de fiets vanaf station) die naar de ovp is toegenomen sinds de film. het is niet de vraag of er doden gaan vallen ...maar wanneer

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal. Pas geleden is er een dode gevallen. Er rijden nu ook grote asfaltautos van van der Lee vanaf de Vogelweg richting Larserdreef over de Praamweg en Torenvalkweg. Dit moet zeker niet kunnen. Er moet langs deze wegen een vrijliggend fietspad komen. Er zit heel veel toeristisch fietsverkeer op.

 • Barbara

   

  Ja daar ben ik helemaal voor! Het is een dodemansroute op de fiets met het huidige toenemende snelverkeer. Een enkele automobilist is genegen wat in te houden tijdens het passeren.

 • laat alle reacties zien
 • Inwoner

   

  Zou eerst eens willen weten namens hoeveel personen deze mijnheer nu echt spreekt........ Fietsersbond is een ruim begrip. Lijkt meer op emoties en een mening gebaseerd dan op feiten en daadwerkelijke behoefte van de gebruikers als ik de reacties lees.

  reageer
 • Joke

   

  Joke fietst ruim 40 jaar met plezier en veilig gevoel door lelystad, overigens, het paradijs met zijn linke appeltjes was ook niet helemaal "jevandat".

  reageer
 • Barbara

   

  Veertig jaar lang en dan nog niet kunnen kijken. Dan zie je natuurlijk niets en heb je bijzonder veel geluk gehad, of mensen denken: daar heb je Joke weer, wegwezen psssssttt

 • Bas

   

  Ik fiets al 30 jaar door Lelystad en ik moet de gemeente Lelystad complimenteren voor inderdaad de slechte wegbewijzering. Maar vooral de slechte lichtopbrengst uit de openbare verlichting op de fietspaden. Neem een voorbeeld aan de gemeente Amsterdam, die bijna klaar is met het vervangen van alle straatverlichting met "de petjes". Warm LED verlichting met zeer grot lichtopbrengst. Hier in Lelystad moet men telkens het wiel zeer slecht uitvinden. Eerst zeer flauw oranje licht, daarna spierwit licht met weer een lage lichtopbrengst. Zonde van het geld.

  reageer
 • Barbara

   

  Begin met alle fietspadbochten die door wijken lopen waar vereiste hegge-, en schuttinghoogtes op de kruisingen niet deugen NA TE KIJKEN e n het gedoogbeleid aan te pakken!! Wanneer het daglicht deze kruisingen al niet verdragen, laat staan dat het donker dat dan wel zou doen. Zijn de mensen van Veilig Verkeer nou echt zo hartstikke blind dat zij die plekken zelf niet kunnen opsporen??? Waarschijnlijk nog nooit met open ogen op een fiets gezeten? En voor @Thomas...Emoties? Heb je enig idee wat de betekenis is van een emotie? Ga je huiswerk doen voordat je met woorden smijt die een van de meest nuttige zijn om je door dit halfbakken verkeerssysteem heen te leiden.

  reageer
 • ABS

   

  Is dit de manier waarop de fietsersbond voor zichzelf een bestaansrecht wil creëren? Eerst een gevaarlijk situatie ontwerpen en dan straks gaan klagen dat er ineens zoveel ongelukken gebeuren op de rotonde met overstekende fietsers. De situatie is perfect alleen het onderhoud (en toezicht op baldadige jeugd) schiet tekort.

  reageer
 • ron

   

  ik denk dat de fietsersbond een beetje van het (fiets)padje af is geraakt. "de fietstunnels niet meer gebruiken" en dan ipv "de fietsers over de rotonde" volgens mij maak je je als bond echt belachelijk. hoeveel fietsers zijn er in tunnels tegen elkaar gebotst ? en is dat de schuld van de tunnel of gewoon van de fietser die links rijd. voet je eigen fietsers op ipv dit soort onzin uit te kramen. evt. een witte astreep in de tunnel een slimmer aandachtspunt ?

  reageer
 • Michel

   

  Het is ook nooit goed. Heeft de gemeente zijn uiterste best gedaan om van Lelystad een waar fietsers paradijs te maken, kosten nog moeite bespaart om ervoor te zorgen dat fietsers zo veilig mogelijk door de stad kunnen en juist niet over gevaarlijke rotonden hoeven fietsen. Vraagt nota bene de fietsersbond zelf nu om fietsers over rotondes te laten fietsen. Het moet niet gekker worden. Ik snap heus dat sommige locaties minder veilig aanvoelen in het donker, maar om die prachtige veilige tunnels dan maar af te schaffen en fietsers over drukke wegen te sturen kan toch niet de oplossing zijn.

  reageer
 • Marinka

   

  Nou, een fietsparadijs? Ik woon nu 6 jaar in Lelystad, doe voornamelijk alles op de fiets. Ik heb nog niet zo'n slecht fietsnetwerk gezien! Als onbekende heb je een kaart en een telefoon met gps nodig, want fietspaden houden ineens op, moet je het in die wijk waar je niets kent het zelf maar uitzoeken, belachelijk weinig goede bordjes naar bedrijventerreinen, etc. Hoe kom ik van centrum naar Zuigerplas Belevenissenbos? Of vanuit Landstreken? Het is er niet.. Groene Velden? Moet je echt de sluiproutes weten, anders zoek je je het ongans... Nee, zeker geen paradijs!

 • Thomas

   

  Uhm, Fietsersbond? Lampjes zorgen niet voor meer veiligheid. Aan dat soort primitieve angstgevoelens moet je nooit toegeven, je moet ze onderdrukken en rationeel handelen. Tonnen belastinggeld uitgeven aan nieuwe fietspaden omdat een handjevol mensen hun emoties niet de baas kan, zou wanbestuur zijn.

  reageer
 • Jeroen

   

  Totdat het jouw vrouw of dochter is die door hun emoties worden beroofd of aangerand???? Leg dan verlichting aan die op beweging reageert, scheelt in ieder geval op stroomkosten

 • Ria

   

  Vind fietspaden op een rotonde juist erg gevaarlijk. Betere verlichting,ja daar pleit ik voor.

  reageer
 • Edwin

   

  Het voorbeeld wat hier gesteld wordt maakt weinig uit. Wil je naar je huis in de Oostrandpark moet je nadat je door de tunnel gefiets bent verder door het bos, moet deze dan ook weg?

  reageer
 • Jan

   

  Slecht idee om fietspad aan te leggen op de rotonde, dat komen alleen maar ongelukken van,

  reageer
 • Ingrid

   

  Ze mogen ook wat doen aam de situatie bij t centrum ga maar eens vanaf de Deen richting de markt fietsen met kinderen het is niet te doen ineens stopt t fietspad. Moet je oversteken auto's rijden door dan stukje verder komen auto,s vanaf rechts sta je op t kleine stukje rood te wachten.

  reageer
 • Zomaar een mening

   

  Deze fietstunnel bestaat al jaren. Zelfs voordat er een rotonde was. Met je fiets op die rotonde zal altijd levensgevaarlijk zijn en blijven. De tunnel goed opknappen (lekkage, slech asfalt, donker, voetpad gedeelte, etc.) is geen overbodige luxe

  reageer
 • Jj

   

  Maar is er in die 20 jaar ook wat voorgevallen in die tunnels?

  reageer
 • KC

   

  Dan moet je maar eens kijken naar de overvallen in en bij de tunnels van de Geldersedreef

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert