Turken Flevoland bewaren de rust

FLEVOLAND
De Turkse gemeenschap in Flevoland reageert rustig op de gebeurtenissen in Turkije na de mislukte straatsgreep van afgelopen vrijdag.

Voorzitters van de vijf Turkse moskeeën in Flevoland roepen hun leden op om rustig te blijven. Leden van de Almeerse Sultanahmet-moskee overwogen vrijdagnacht in Almere een demonstratie voor president Erdogan te houden, maar zagen daar van af. De leden wilden loyaal zijn aan Turkije, maar ook aan Nederland en vonden een demonstratie ongepast. Bovendien was moskee-voorzitter Ramazan Gül vrijdagavond in een persoonlijk telefoontje met de zoon van premier Yildirim opgeroepen om de rust te bewaren.

De vijf Flevolandse Turkse moskeeën zijn allemaal lid van de Islamitische Stichting Nederland, die direct door de Turkse regering wordt aangestuurd. Volgens Gül heeft zijn moskee aanhangers van Fettulah Gülen, die door Erdogan er van is beschuldigd achter de coup te zitten. Gül wil in gesprek blijven met de aanhangers van Gülen om te horen wat hun standpunt over de coup is.

reacties (19)

 • Sandra

   

  Deze Turken zijn totaal geen Nederlanders in Rotterdam laten ze terug naar hun eigen land gaan niet demonstreren in Nederland.

  reageer
 • Nk

   

  Democratie? Erdogan is gekozen met een stemming die aan alle kanten rammelde. De waarnemers van EU kwamen met een waslijst van onregelmatigheden! Bovendien: ook Hitler werd gekozen in een zogenaamde "eerlijke" verkiezing. We weten allemaal wat er van kwam. De zogenaamde coup lijkt geregisseerd te zijn!

  reageer
 • Dnz.

   

  Ook ik ben het eens met de drie laatste schrijvers, met de aantekening dat het westen nooit, maar dan ook nooit de illusie hadden moeten hebben ( al was het maar voor de buitenwereld) dat ze in het MO graag democratie volgens Westers model wilden creeeren.

  reageer
 • Herman

   

  Deze coup is zo ongeloofwaardig dat een regisseur van B-films gillend weg loopt van zo'n slecht script. Zo zou o.a. Enkele luchtmachtofficieren er achter zitten, maar het privévliegtuig van Erdogan werd begeleid door 2 straaljagers van de luchtmacht en werden ze zogenaamd door andere vijandelijke straaljagers van dezelfde luchtmacht achtervolgd. De tanks die de 2 bruggen over de Bosporus hebben bezet laten zich echt niet door ongewapende burgers overmeesteren als de coup echt was, de tankbemanningen wisten geen eens dat het coup was, en bij een oefening ga je niet van je afschieten. Bijna alle rechters zijn geschorst, hebben die met de coup te maken, waarschijnlijk allemaal niet, maar zonder rechtsstaat is het makkelijker om de zogenaamde coupplegers/getuigen uit de weg te ruimen. Erdogan heeft een grote fout gemaakt en zal wel met stip zijn gestegen op de Amerikaanse lijstjes, ik geef hem geen 2 maanden meer.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Daar heb je gelijk in, op Israël na functioneert het hele midden-oosten het beste onder een dictator. Maar ik bedoelde aan te stippen dat Turkije geen democratie is. En dat is maar goed ook want anders zouden er inderdaad burgeroorlogen uitbreken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Enna

   

  Vele landen hebben een heerser met dictatoriale eigenschappen nodig. In die landen zijn stromingen aanwezig welke anders overgaan tot burgeroorlog. Hier zijn voldoende voorbeelden van. Een land kiest de leider die de minst slechte eigenschappen heeft. Dus de beste van de slechten. Ook in Nederland dus. Kijk naar Egypte,Syrië, Irak, Iran, Pakistan etcetera.

  reageer
 • Jan

   

  Ja, en dit gaat helemaal niet over een onderwerp dat verder gaat dan jouw provincie.. Het is onderhand algemeen bekend wat de stand van zaken is mbt tot de Turken die hier in Nederland wonen, en hoe zij denken over Erdogan. Die dragen zij op handen, en waag het eens iets negatiefs te zeggen over hem. Maar dat soort gebeurtenissen, journalisten die bedreigd worden in ons land door de Nederturken, die negeer jij dus gewoon?

  reageer
 • Jan

   

  Jan? Tsja er is een nadeel aan anoniem hier berichten plaatsen. Er is toch geen Nederlander die gelooft wat er gezegd wordt door die potentaat?

  reageer
 • joost

   

  toeteren vind ik irritant. laat andere mensen met rust.

  reageer
 • Jauwk Arafat

   

  Waarom zouden ze de rust niet bewaren dan? Ze zijn nu toch Nederlanders. Ze hebben het nu goed hier dus waatom demonstreren?

  reageer
 • Dnz.

   

  Als de Turken Erdogan niet meer willen... Dan zal dat bij een gemiddelde (democratisch) gekozen dictator nog wel eens wat kunnen gebeuren. Tot nu toe heeft hij sinds zijn komst op het politieke toneel nogal wat discutabele beslissingen en wetten eigenhandig ingevoerd dat lijnrecht tegen democratie in gaat. Dan heb ik het over het vervangen van rechters die te liberaal zijn, de strijd tegen de Koerden en andere minderheidsgroepen, de invloed-politiek in het buitenland tov Turken, maar ook het vermeende bijstaan/oogje dichtdoen, name it van IS in wapen- en oliehandel. Immers zijn de Koerden dezelfde vijand. De man is een serieuze bedreiging voor verdere escalatie. De volgende keer wordt er weer een zeer dwingend, bedreigend stemadvies gegeven. Zo niet: manipuleren van de uitslagen zoals is gebeurd in vooral zuidoost Turkije.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, Erdogan zorgt er voor dat andere kopstukken, zijn tegenstanders, opgesloten of erger worden. Ja hij is democratisch gekozen. Maar je kunt nu niet echt meer van een democratie spreken. Ik vermoed dat hij zelf achter de te verwachten mislukte coup zit om zo al zijn tegenstanders weg te kunnen werken. Het komt mij allemaal net te goed uit voor hem.

  reageer
 • Jan

   

  Volgens mij heerst er nog veel onbegrip. Wat je ook van erdogan vindt, hij is democratisch gekozen. Net als dat wij rutte hebben gekozen. Wat het turkse volk heeft gedaan is hun democratie verdedigd, dat is nogal wat. En verdient respect. Als de turken erdogan niet meer willen, stemmen ze op iemand anders de volgende keer.

  reageer
 • Dnz

   

  Het feit dat Nederlandse stichting: Islamitische Stichting Nederland" direct wordt aangestuurd door de Turkse regering zint mij totaal niet! Evenals dat de zoon van een premier iets te zeggen heeft... En dan ook nog in Nederland. Let op, de premier is in dit geval de trekpop van Erdogan. Kortom; de lange sultan-arm van Erdogan reikt ver... En beheerst en controleert hier gewoon het gedrag van veel Nederlanders. Da's een gevaarlijke en hele foute formule!

  reageer
 • Barbara

   

  Zoals u weet leest u hier het Flevolandse nieuws.

  reageer
 • StevieW

   

  Ben benieuwd wat de Christelijke Stichting in Turkije hier nou van vindt.. Zouden hun ook gebeld zijn door onze regering ?

  reageer
 • Wilco

   

  Nou, dat was in Rotterdam wel heel anders hé.

  reageer
 • Brinkman

   

  Als je wil demonstreren koop dan een ticket en ga in Turkije demonstreren.

  reageer
 • Barbara

   

  Mooi zo, had niet anders verwacht van deze vriendelijke mensen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert