Waarschuwing voor zwemmersjeuk Wellerwaard

NOORDOOSTPOLDER
In het water van recreatiegebied Wellerwaard tussen Emmeloord en Bant bestaat het risico op zwemmersjeuk. Daarvoor waarschuwt de gemeente Noordoostpolder. Bij de gemeente zijn tot nog toe drie klachten binnengekomen van mensen die last kregen van jeuk na het zwemmen.

Het gevaar van zwemmersjeuk bestaat overigens in alle open wateren. De gemeente adviseert daarom om niet langer dan een paar minuten te gaan zwemmen en daarna goed te douchen.

Bij zwemmersjeuk ontstaan bultjes die intens jeuken. Het wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Ze leven in zoet water en zijn met het blote oog niet te zien.

 

reacties (4)

 • Henk

   

  Vaak is het maar tijdelijk, goed afspoelen hielp bij mijn twee kinderen afgelopen zondag. Geen last gehad gelukkig.

  reageer
 • Svu

   

  Ik heb hier nog nooit van gehoord. En ik zwem al heel wat jaartjes in zoet water. Is hier wat anders aan de hand misschien? Misschien iets met landbouwgif ofzo? Onderzoekje (weller)waard lijkt mij....

  reageer
 • Ja landbouw gif Word tegenwoordig steeds minder gespoten (Vele lagere dosering Minder persistente middelen Drift reducerende technieken) Misschien komt het wel doordat er tegenwoordig bijna geen "gif" meer in het oppervlakte water komt? Onderzoekje lijkt mij

 • schaapjes

   

  Je zult er net een horecagelegenheid hebben geopend...

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  Fijn zn gemeente die het swembad wil sluiten om te bezuinigen en dit als alternatief aanbieden, zwemmers jeuk. Goed bezig gemeente, niet dus.

  reageer
 • Knielus

   

  Jawel., de gemeente heeft het uiteraard weer gedaan 🤓 weer zo iemand

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert