Melkveehouders krijgen geld uit Brussel

FLEVOLAND
Melkveehouders en varkenshouders krijgen geld van de EU.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte maandag bekend dat Nederland 23 miljoen euro krijgt uit Brussel.

Van Dam wil het geld gebruiken om de overproductie op de zuivelmarkt terug te dringen en de varkenshouderij te versterken. Het is nog niet bekend hoeveel geld er naar Flevolandse ondernemers gaat. Van Dam wil binnenkort met de sectoren om tafel gaan om de verdeling van het geld te bespreken.

Piet van Blokland uit Biddinghuizen is provinciaal bestuurder Melkveehouderij van LTO Noord Flevoland. Hij denkt dat het geld het beste kan worden besteed aan het opkopen van mestrechten. Dat zal volgens van Blokland leiden tot minder koeien waardoor de melkproductie ook vanzelf afneemt. Hij hoopt dat veehouders op vrijwillige basis kunnen aangeven bereid te zijn om hun mestrechten te verkopen aan de overheid.

reacties (12)

 • ron

   

  ik geloof er niks van dat de consument niet meer wil betalen. dat wil hij best maar er is bij de kassa geen bus waar we een stuiver per liter melkproduct kunnen deponeren. ons economisch systeem waar de supermarkt de consumentenprijs bepaald en de tussenhandel de meeste winst opstrijkt is zo verrot als wat.

  reageer
 • Lelybewoner

   

  Melkveehouders moeten niet zo lopen klagen. Toen het melkquotum opgeheven zou worden, zijn ze massaal meer melkkoeien gaan houden. Met als gevolg dat de melkprijs naar beneden ging. Nu lopen ze te klagen dat ze te weinig geld voor hun melk krijgen, terwijl ze dit zelf in de hand gewerkt hebben.

  reageer
 • Pieter

   

  Ik vraag me steeds weer af, waarom een boer- pardon, agrariër - een ander soort van ondernemer is dan anderen. Waarom mag bedrijf Jansen zijn stinkende walm van zijn bedrijf niet uitstoten en moet hij er alles aan doen om dat te voorkomen en waarom hoeft boer Jansen - pardon, agrariër Jansen, - zich niets van welke regel dan ook aan te trekken. Waarom verzekert een ondernemer zich voor schade en waarom staat een boer - pardon, agrariër, te huilebalken bij een eerste de beste hagelbui? Waarom geldt voor een ondernemer het principe van eigen risico en voor een boer - pardon, agrariër - die regel niet en staat hij als haantje de voorste met het handje op bij de overheid?

  reageer
 • akkerbouw boerin

   

  Snel bomen op hun gras en maïsland planten

  reageer
 • Ger

   

  Melk is voor zuigelingen, en kaas is slecht voor je cholesterol. De gemiddelde melkveehouder krijgt al zo'n 30-40000 euro toeslagrechten. Genoeg dus zou ik zeggen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  dat is € 1,25 per inwoner . als we € 0,70 per jaar meer voor onze melkproducten betalen en € 0.70 per jaar voor ons lapje varkensvlees maar dit dan wel 100 % ten goede laten komen aan de boeren hebben we hetzelfde gedaan. 1 keer de bonus kaart niet gebruiken kan ook en dan keert AH dat bedrag uit aan het ministerie ... maar nee we moeten zo nodig in de supermarkt met bodemprijzen werken. de veroorzaker betaalt lijkt me hier goed passen. waar gaat dit over ... daar hebben we toch geen EU voor nodig. Stop met de EU waanzin.

  reageer
 • Serge

   

  Opeens weet je het.... je wordt boer. Of visser......

  reageer
 • Koetje Boe

   

  De PvdA'er van Dam wil de varkenshouderij versterken. Ik ben benieuwd wat daarmee bedoeld wordt.

  reageer
 • Frits

   

  Boeren zijn de zwaarst gesubsidieerde beroepsgroep in Europa. Wanneer kunnen deze gasten zelf eens hun broek ophouden? Ze willen marktwerking. Maar als de markt werkt kunnen ze dat niet aan. Als de miljardensubsidie (42 miljard per jaar, ja u leest het goed) die deze beroepsgroep in Europa krijgt wordt stopgezet, kunnen de pensioenen weer aangevuld worden en kunnen we ook nog eens heel veel vluchtelingen opvangen.

  reageer
 • Jk

   

  Alle Europese overheden samen besteden ongeveer 2 procent van hun totale budget aan voedsel zekerheid, daarvoor krijgt u het veiligste voedsel op deze wereld voor een prikkie. Nergens in de wereld wordt zo'n klein deel van het inkomen besteed aan voedsel als hier. En dat voor zo'n zeventig euro per inwoner per jaar. Lijkt mij een goede deal voor de burgers. Wat mij als akkerbouwer betreft heb ik liever dat de subsidies worden afgeschaft maar dan ook de overheidsbemoeienis. Dan stijgt het inkomen van de boeren pas echt

 • Bas

   

  Ik vind dit ook verbazingwekkend. Weer een voorbeeld hoe waardeloos de Europese Unie in elkaar zit. Ik zeg #Nexit

 • wallander

   

  Wanneer worden veehouders een keer ondernemers inplaats van koeienmelkers? Moet Brussel ze iedere keer als het fout gaat uit de stront trekken?

  reageer
 • Jan

   

  Gaat de geschiedenis zich herhalen? Gaat er hetzelfde gebeuren als toentertijd met het melk quotum is gebeurt? Ben benieuwd.

  reageer
 • Barbara

   

  Is melk nog wel een echt natuurproduct vraag ik me af?

 • Dirk

   

  Die 24 miljoen slaat nergens op, er zijn ruim 16000 melkveehouders in Nederland. Komt dus op neer op een vergoeding van nog geen 1500 Euro, dat is zo'n beetje het verlies wat ik nu per week lijd. Dat fooitje kunnen ze beter besteden aan de promotie van melk! Niet alleen door schoolmelk op de lagere school maar ook op het vervolgonderwijs, daar staan bijna alleen maar frisdrankautomaten.

  reageer
 • wimlely

   

  Dan krijg je al subsidie en dan is het nog niet genoeg. Sluit je tent als je verlies draait. Dat is heel normaal in de grote mensen wereld hoor!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert