Burgemeester: ik wil mijn bootje kunnen blijven afmeren

NOORDOOSTPOLDER
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder vindt dat hij zijn plezierbootje moet kunnen blijven afmeren bij zijn eigen steiger achter zijn huis in Marknesse. Dat eiste de burgemeester dinsdag bij de rechtbank in Utrecht in een zogeheten voorlopige voorziening. De provincie heeft het afmeren van bootjes op deze plek vorig jaar verboden.

Verbod op afmeren
Van der Werff woont sinds 2010 aan de Zwolse Vaart in Marknesse. Sinds eind 2015 verbiedt de provincie bewoners om hun bootjes in deze en andere vaarten af te meren. De vaarten zouden dumpplekken voor bootjes zijn geworden. Ook zouden de bootjes binnenvaartschepen in de weg zitten. Volgens de advocaat van de provincie moeten de bootjes weg, omdat ze te dicht bij de sluis zouden liggen. Ook is onderhoud van de kade moeilijk als er bootjes liggen. Daarnaast is de provincie bang dat steigers voor plezierjachtjes oneerlijke concurrentie zijn voor jachthavens.

'Een waardevol bezit waar ik van geniet'
De burgemeester heeft eerder tevergeefs bezwaar aangetekend bij de beroepscommissie van de provincie. Omdat hij bang is dat zijn boot volgende week wordt weggesleept, stapte hij vandaag met een spoed naar de rechter. Hij betoogde dat zijn bootje voor hem 'een waardevol bezit is, waar hij van wil kunnen genieten.' Hij zei niet te begrijpen waarom hij zes jaar zijn bootje mocht aanleggen en dat de provincie dit nu ineens heeft verboden.

Weinig ruimte om regels te veranderen
Van der Werff hoopt op een schikking, maar dat wilde de provincie niet. De rechter doet op 26 juli uitspraak, in september volgt nog een uitgebreide rechtszaak. De burgemeester bespeurt dat die weinig ruimte heeft om de regels van de provincie te veranderen. Daarom heeft Van der Werff zijn hoop gevestigd op de politiek. Het CDA in Provinciale Staten vroeg zich vorige week af of het verbod wel te handhaven is. De VVD in Noordoostpolder zei gisteren dat de provincie met handhaving helemaal doorslaat. De partij vindt dat mensen hun bootje bij hun eigen huis moeten kunnen blijven afmeren.

reacties (24)

 • Jaap

   

  Met deze burgemeester gaan we als Emmeloorder de boot is. Geef hem een ticket naar Aruba en laat hem daar. Dan kunnen wij weer bouwen aan Emmeloord.

  reageer
 • Klip en klaar !

   

  Dat de provincie en gevolg geen besef hebben van toeristen promotie is duidelijk. Wel hoe men negatief in het nieuws wil komen.Het zou zeker een opsteker zijn voor de Noordoostpolder een nieuwe bron van inkomsten te creëren om ook op het gebied van recreatievaart prachtige dingen te doen.Juist omdat de toeristische aantrekkingskracht alle belabberd is. Als voorhaven van de Giethoornse plassen kan men veel meer in de Noordoostpolder.

  reageer
 • Pieter

   

  Laten we eerst een de vaarbelastig gaan invoeren, zoals dat gebruikelijk is met onze motorvoertuigen, zou dit ook moeten voor de vaartuigen. Vaarbewijs en kentekenregistratie plus vaarbelasting. Pas dan kan een eigenaar van een boot(je) aanspraak maken op rechten. Nu wil een botenbezitter het onderste uit de kan voor nul centen.

  reageer
 • Thomas

   

  Als u het artikel even had gelezen, had u gezien dat de burgemeester behoort tot een groep mensen die daar een huis heeft, en dus al tienduizenden euro's heeft betaald voor die ligplaats. Wat omgekeerd ook betekend dat wanneer de provincie dit doorzet, ze tonnen aan planschade claims aan hun broek krijgen omdat ze een waardevermindering van de huizen veroorzaken door de ligplaatsen weg te nemen.

 • Typisch een reactie van regelneef Pieter.

   

  Het generaliserende vermogen zit in deze reactie. Met de wetenschap dat deze groep pleziervaarders een belangrijke bijdrage levert aan de economie zou deze reactie overbodig zijn. Typisch een reactie die geen affiniteit heeft met de pleziervaart. Zelfs elektrisch varen wordt over een kam geschoren. Men wel best een redelijke bijdrage afstaan voor liggeld zoals gebruikelijk.

 • ZEER OPMERKELIJK.....

   

  In het document Strategie vaarwegen 2011 van de provincie zijn zeer opmerkelijke gegevens verwerkt. Dat de beroepsvaart in de Urkervaart eerder afneemt dan toeneemt . Tevens dat de beroepsvaart van Urk naar Emmeloord de meest gangbare is. Ook is het opmerkelijk dat de pleziervaart in het algemeen toeneemt in Flevoland.Maar nu komt het ,men is de verhoudingen zoek. In de Noordoostpolder zijn er maar 6 passantensteigers terwijl in het zuidelijke Flevoland meer dan 20 zijn. Het strategie document spreekt op meerdere facetten zich tegen met de nu voorgenomen ontwikkeling bootjes pesten!!

  reageer
 • Trudie

   

  Commentaar dat over niets anders gaat dan eigen onvrede. Bootje ligt zo te zien op de foto geen hond in de weg.

  reageer
 • Job

   

  Dat klopt, maar de bootjes van velen met onvrede moesten dus wél weg...!

 • laat alle reacties zien
 • ha.

   

  Die man staat met droge ogen te beweren dat het niet alleen om zijn eigen belang gaat. Pokerface

  reageer
 • Pietertje

   

  Ik wil mijn auto graag voor mijn deur parkeren, maar de gemeente NOP heeft daar geen parkeergelegenheid laten aanleggen. Mag ik van de burgemeester dan ook mijn auto gewoon op de stoep voor mijn huis parkeren?

  reageer
 • Willem D

   

  De burgermeester die te gierig is om zijn boot in de haven te leggen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kunnen we de provincie niet afschaffen? Een overbodige bestuurslaag die regels verzint om toch iets te doen te hebben.

  reageer
 • .\/\/. (de échte)

   

  Stel gerust van alles voor, maar doe dat onder je eigen pseudoniem.

 • Ook is onderhoud van de kade moeilijk als er bootjes liggen, volgens de advocaat van de provincie. Grote onzin, kijk maar eens rond naar het onderhoud, het is gewoon op plekken een bende. Weer een ambtelijke beslissing zonder enig oog voor de bevolking van deze provincie. Men is niet in staat om in oplossing te denken, immers dan moet men zijn ........ gebruiken, maar houd vast aan regeltjes.

  reageer
 • Jan

   

  Hij natuurlijk wel en een ander kan barsten

  reageer
 • Knelis

   

  Ik begrijp iets niets De provincie is bang dat steigers voor plezierjachtjes oneerlijke concurrentie zijn voor jachthavens. Waarom mag dit in Zeewolde wel dan hier legt de gemeente steigers aan voor de plezier vaart dit is toch ook oneerlijke concurentie. En ze zouden de binnenvaart schepen in de weg zitten . Zoveel binnenvaartschepen zie ik hier niet door de polder varen . En de burgemeester spreekt niet voor zich zelf hij spreek ook voor de overige boot bezitters

  reageer
 • Vissekla

   

  Burgemeester heeft gelijk dat hij ingaat tegen machtswillekeur van lagere provincieambtenaren. Door die paar verwaarloosde bootjes moet dan gelijk iedere goedwillende burger maar boeten. Laat men maar met feiten aantonen dat bootjes in de weg liggen van de schaarse beroepsvaart.

  reageer
 • Roel

   

  Nee, hij had een vrije dag. En hij maakt sowieso zijn 40 uur per week ruimschoots hoor!

 • Mies

   

  Doet hij dit onder werktijd trouwens?

  reageer
 • Frits

   

  Zeg je dat ook als de burgemeester 's avonds of in het weekeinde iets opent, een toespraak houdt, bij een crisis aanwezig is, voor een uithuisplaatsing zorgt of de gemeenteraad voorzit?

 • nopper

   

  Weer ellende door die overbodige provincie die zich ook ergens mee wil bemoeien tot last van de burgers.

  reageer
 • Frits

   

  Ja, afschaffen. Maar misschien kan de gemeente NOP samen met het waterschap die vaarten in beheer overnemen? Gemeente en waterschap kunnen dat waarschijnlijk nog beter en efficiënter dan de provincie ook, dus iedereen blij.

 • Freek

   

  Wat een zeurpiet is die burgemeester zeg..... Ik wil dit en ik wil dat en ik eis dit en ik eis dat, we kunnen dit allemaal als particulier wel willen maar ook de burgervader moet zich aan de regels houden.

  reageer
 • Frits

   

  In een rechtsstaat kan eenieder zich via de legale manier tegen onzinnige regels van een overbodige bestuurslaag verzetten. Burgemeester: veel succes, en wellicht kunt u eens met de gemeente Dronten in overleg (ook in strijd met de provincie over Zuiderzee op Zuid) over hoe we in Flevoland van deze overbodige bestuurslaag af kunnen komen. Flevoland als experimenteergebied wat het betekent als de provincie afgeschaft wordt.

 • Frenky

   

  Netjes. Dat hij geen voorkeursbehandeling krijgt. Maar net als een andere burger het via de rechter moet proberen. Hopen dat het lukt.

  reageer
 • Bijzonder Schaakspel!

   

  Is het geen hoogmoed?Zoals het zo vaak zondags verkondigd is en wordt.Klaarblijkelijk de geur en K(l)eur het C.D.A en V.V.D. kwartier makers krijgen een keer de deksel op hun neus.Dan gelijk maar naar de rechter zielig hoor....."......... Ach het zij zo...

  reageer
 • Klaas

   

  Ook een burgermeester dient zich aan de regels te houden en heeft geen recht op uitzondering.

  reageer
 • Roel

   

  Van der Werff is een normale burger en hij volgt de rechtsgang die voor alle burgers open staat. Het pleit voor hem dat hij niet via een (politiek) achterdeurtje zijn doel probeert te bereiken.

  reageer
 • Westerling

   

  Raar. Zowat iedereen vind, dat bootjes achter de eigen woning aangemeerd moet kunnen en nu een burgemeester dit ook vind voor zijn eigen bootje, wordt hij beschimpt. Wonderlijk.

  reageer
 • Kaassie

   

  Gelukkig voor de NOP: een burgemeester die zijn nek uitsteekt voor de bewoners, klasse.

  reageer
 • Chris

   

  Als hij geen eigen boot had gehad, had hij dat vast niet gedaan.

 • Willem

   

  Van der Werff heeft het niet zo op democratisch ingestelde regels. Deze man moet een voorbeeld zijn voor de bevolking van de gemeente. Door zijn autoritaire en ondemocratische gedrag staat hij voor alles wat een burgemeester niet moet zijn.

  reageer
 • Ron

   

  Een burgemeester onwaardig. Zoiets doe je niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert