Burgemeester: ik wil mijn bootje kunnen blijven afmeren

NOORDOOSTPOLDER • Di 19 juli 2016 | 10:59 • Dinsdag 19 juli 2016 | 10:59
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder vindt dat hij zijn plezierbootje moet kunnen blijven afmeren bij zijn eigen steiger achter zijn huis in Marknesse. Dat eiste de burgemeester dinsdag bij de rechtbank in Utrecht in een zogeheten voorlopige voorziening. De provincie heeft het afmeren van bootjes op deze plek vorig jaar verboden.

Verbod op afmeren
Van der Werff woont sinds 2010 aan de Zwolse Vaart in Marknesse. Sinds eind 2015 verbiedt de provincie bewoners om hun bootjes in deze en andere vaarten af te meren. De vaarten zouden dumpplekken voor bootjes zijn geworden. Ook zouden de bootjes binnenvaartschepen in de weg zitten. Volgens de advocaat van de provincie moeten de bootjes weg, omdat ze te dicht bij de sluis zouden liggen. Ook is onderhoud van de kade moeilijk als er bootjes liggen. Daarnaast is de provincie bang dat steigers voor plezierjachtjes oneerlijke concurrentie zijn voor jachthavens.

'Een waardevol bezit waar ik van geniet'
De burgemeester heeft eerder tevergeefs bezwaar aangetekend bij de beroepscommissie van de provincie. Omdat hij bang is dat zijn boot volgende week wordt weggesleept, stapte hij vandaag met een spoed naar de rechter. Hij betoogde dat zijn bootje voor hem 'een waardevol bezit is, waar hij van wil kunnen genieten.' Hij zei niet te begrijpen waarom hij zes jaar zijn bootje mocht aanleggen en dat de provincie dit nu ineens heeft verboden.

Weinig ruimte om regels te veranderen
Van der Werff hoopt op een schikking, maar dat wilde de provincie niet. De rechter doet op 26 juli uitspraak, in september volgt nog een uitgebreide rechtszaak. De burgemeester bespeurt dat die weinig ruimte heeft om de regels van de provincie te veranderen. Daarom heeft Van der Werff zijn hoop gevestigd op de politiek. Het CDA in Provinciale Staten vroeg zich vorige week af of het verbod wel te handhaven is. De VVD in Noordoostpolder zei gisteren dat de provincie met handhaving helemaal doorslaat. De partij vindt dat mensen hun bootje bij hun eigen huis moeten kunnen blijven afmeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel