Waterschap waarschuwt voor woekerende waterplant

LELYSTAD
De lastig te bestrijden waterplant grote waternavel is opnieuw aangetroffen in Lelystad. Volgens het waterschap Zuiderzeeland is de plant op een paar plekken gevonden in het water bij de Zuigerplasdreef en de Griend. Bewoners die de plant ergens anders zien, worden opgeroepen om het waterschap in te lichten.

De grote waternavel zorgt door zijn snelle groei voor problemen in de waterafvoer en verdringt andere planten. Het is een exotische plant uit Zuid-Amerika, die vroeger vaak in vijvers werd aangeplant. Vanuit die vijvers is hij in het stadswater terechtgekomen.

Het weghalen is lastig. Als er een klein stukje van de plant achterblijft, groeit daaruit weer een nieuwe. Volgens het waterschap kostte de bestrijding van de grote waternavel in Lelystad vorig jaar nog 60.000 euro.

reacties (7)

 • .\/\/. (de èchte)

   

  De Woekerende Waterplant...net een titel van een album van Suske en Wiske, vindt u ook niet?

  reageer
 • Pieter

   

  Persoonlijk vind ik Het Woekerende Waterschap een betere titel, maar dat komt door de hoge waterschapsbelastingen denk ik ;-)

 • .\/\/.

   

  Het waterschap heeft echt geld genoeg (kijk maar naar de exclusieve locaties en exorbitante verbouwingen van hun panden). Waarom ze benoemen dat het bestrijden 60.000 euro kost is mij de vraag.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Geef gerust je mening, maar gebruik svp je eigen pseudoniem.

 • W ijkbewoner

   

  Het water in het bovenwater is net ertensoep dus niet zeuren over een plant jullie doen niks aan al het openvlaktewater in lelystad

  reageer
 • Marcel

   

  Grappig de reacties lol. Ja ik ben heel strafbaar bezig hahaha echter de waterplanten die er nu zitten zorgen voor slechte stroming en te helder water. Gevolg warm water, weinig vis, en veel blauwalg. Zo nu snel plantjes kopen

  reageer
 • Tuuk

   

  Die plant valt toch niet op tussen alle riet en andere rommel in het water! Sloot in de Schoener is de helft smaller door de rietkragen die er staan!

  reageer
 • KC

   

  Al het riet is een nog groter probleem. Kijk maar naar al de sloten die voor meer dan de helft zijn dicht gegroeid. Ook bij de vissteigers. De doorstroming en waterberging is in het geding. Dat is nog erger bij de spoorsloot bij oa de Kempenaar. Deze is zelfs door de maaiboten niet bevaarbaar, omdat ProRail deze sloot niet op de diepte van 1,20 m maar op 0,75 m heeft aangebracht.

 • kees d.

   

  Riet werkt water zuiverend en is dus ook niet schadelijk voor de water doorvoer.

 • laat alle reacties zien
 • IK

   

  Op een natuurlijke manier bestrijden. Aten bevers geen planten? Zijn er dus te weinig bevers in Lelystad.

  reageer
 • Marcel

   

  Deze plant is een stuk beter dan de huidige plantenoverschot. tevens zorgt deze plant voor minder zon in het water waardoor het water koeler blijft. Mijn advies: iedereen naar het tuincentra en koop deze plant en gooi het bovenwater er vol ermee, goedkoper om te verwijderen later en beter voor het water. Oeps dan verdient het waterschap dus minder...

  reageer
 • IK

   

  Je mag geen uitheemse planten en dieren uitzetten in de Nederlandse natuur, is strafbaar. Jouw oproep is aanzetten tot flora en/of faunavervalsing, volgens mij ook strafbaar!! Juist deze explosief groeiende plant geeft problemen omdat hij de doorstroming verstopt in de polder en dat zorgt weer voor overstromingen in de wijken!!

 • NvS

   

  Deze plant geeft minder licht op het water door de sterke groei en dit betekent minder zuurstof in het water. Zo wordt het natuurlijk evenwicht verstoord en sterven bijvoorbeeld vissen. De dikke tapijten belemmeren ook de waterafvoer, met mogelijk wateroverlast tot gevolg.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert