Minder bezoekers voor grote evenementen

ALMERE
De verschillende grote evenementen in Almere trokken vorig jaar minder bezoekers. Dat blijkt uit het jaarverslag van Almere City Marketing (ACM). Vooral op het Bevrijdingsfestival, de Midland Classicshow en het Almere Haven Festival kwamen beduidend minder geïnteresseerden af.

Volgens ACM is de bezoekersdaling te wijten aan slecht weer. Tijdens het Bevrijdingsfestival in mei moest een deel van het terrein worden afgesloten door harde wind. Het Almere Haven Festival dat in september werd gehouden, kampte met koud en nat weer.

Stijgers
Bezochten in 2014 nog 769.000 mensen een evenement, in 2015 waren dat er 731.500. Een aantal evenementen zag daarentegen het aantal bezoekers stijgen. Zo trok Koningsdag 25.000 extra bezoekers (totaal 150.000) en ook de Veiligheidsdag op de Esplanade wist meer dan 10.000 bezoekers extra te trekken (totaal 34.500).

[https://localfocus2.appspot.com/57cd5f486fced]

Geld in het laadje
Ondanks dat het aantal bezoekers in 2015 daalde, nam het bedrag dat het publiek uitgaf wel toe. ACM berekende dat de economische spin-off naar € 33,5 miljoen euro steeg. Dat betekent dat er in een jaar tijd vijf miljoen euro meer werd binnengebracht.

Kan het inmiddels in Almere?
In 2015 startte ACM een nieuwe mediacampagne onder het bekende motto 'Het kan in Almere'. Uit onderzoek van ACM blijkt dat deze campagne goed scoort. Wie de campagne heeft gezien, oordeelt positiever over Almere. 50 procent van de ondervraagden die bekend waren met de campagne heeft een positieve indruk van Almere. Ondervraagden die geen reclame voor de stad hadden gezien, waren minder enthousiast: 21 procent is positief.
  

reacties (12)

 • Frits

   

  Vriendjes van Jorritsma? Dat valt dan nog mee. In Lelystad wordt Citymarkering door wethouder Fackeldey alleen maar in de lucht gehouden omdat zijn dochter er een baantje gekregen heeft. Van integriteit hebben ze in het gemeentebestuur van Lelystad nooit gehoord.

  reageer
 • Frits

   

  Hoeveel van de bezoekers van pak 'm beet Koningsdag betreffen gewoon inwoners van Almere? Kun je nog spreken van een economische spinoff als het eigen inwoners betreft die hun geld normaal ook voor een groot deel in Almere uitgeven? Over de peperdure landelijke reclamecampagne: betreft het positievere gevoel over Almere na het zien van de reclame een tijdelijk effect (de minuten na de reclame) of een blijvend effect (na maanden nog steeds positief over Almere)? En in hoeverre leidt dat positievere gevoel - dat geen doel op zich is maar een middel - tot extra uitgifte van bedrijventereinen, extra verhuur van leegstaande kantoorpanden, extra verkoop van woningen, extra toeristisch bezoek of extra studenten aan Windesheim Almere? Is daar geen antwoord op te geven? Dan is die peperdure reclamecampagne mogelijk dus helemaal niet effectief, en weggegooid geld. Dank u gemeente Almere voor het sponsoren van de commerciële tv-zenders.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Met plezier stel ik vast dat ik naar géén van die evenementen ben geweest.

  reageer
 • Mark

   

  Hèhè, eindelijk iemand die het ook begrijpt...:).

  reageer
 • Jan

   

  Flopiade gaat voor nog minder bezoekers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan R. Bakker

   

  Nou kom op Jessica, wat let je. Verbeter de wereld en begin bij jezelf....

  reageer
 • JAB

   

  Top Jessica ga zo door en Almere zal een gezelligestad worden. Ik doe mee

  reageer
 • Jessica

   

  Wat een negativiteit weer. Haal eens diep adem en relax. Ga lekker naar buiten op een bankje zitten en geniet van hoe goed je het vandaag hebt. Hup. Doe de computer uit. Al dat wantrouwen, al die zurigheid. Focus je op de mooie dingen in je leven. Knuffel je huisdier, glimlach naar je geliefde, zeg hallo tegen een vreemde, lach om een foute grap, rook een peukie, drink een kopje koffie, lees een mooi boek, kijk hoe onbezorgd die mus op je balkon tjilpt, stop 5 cent in je spaarpot. Vandaag zijn de zorgen voor morgen. En nog even on topic: er kan niet genoeg worden georganiseerd in Almere. Samen is gezelliger dan alleen.

  reageer
 • johan

   

  Volgens mij is de bijdrage van ACM alleen maar in financiële zin, om dan nu hard te roepen hoeveel dit extra heeft bijgedragen aan de economie is er helemaal op gericht om de politiek te paaien om door te gaan met deze subsidie verslindende organisatie, ooit het parade paardje van Jorritsma waar haar vriendjes een leuke toezicht functie in kregen. Graag zien wij als lezers van omroep Flevoland een onderbouwing van de stijging van 33,5 miljoen, omdat die er niet is en dus niet transparant is, is het meer van wij van wc eend .....

  reageer
 • JanAlmere

   

  Wel bijzonder dat ACM, door dit soort cijfers te delen, (bij mij iig) de schijn wekt dat zij deze evenementen organiseren of mede organiseren. Ik geloof dat dat in minstens de helft niet het geval is.

  reageer
 • Vergeet jullie niet, free festival, hardshock, Zand, libelle zomerweken?

  reageer
 • Ted

   

  Mis het food truck festival Almere eet! Geen succes of.......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert