230 lokale ondernemers melden zich voor werk gemeente

ALMERE
Zo'n 230 Almeerse ondernemers hebben zich gemeld om werk voor de gemeente te mogen uitvoeren. Zij hebben zich de afgelopen drie maanden ingeschreven bij een database van lokale ondernemers.

Wanneer een bedrijf zich daarvoor heeft aangemeld en geschikt is voor een bepaalde klus, dan zal de gemeente dit bedrijf als eerste voor het werk benaderen. De voorkeurspositie geldt niet bij hele grote projecten of opdrachten. Regels bepalen nu eenmaal dat bedrijven uit heel Europa daarop een gelijke kans moeten maken.

Het plan om Almeerse ondernemers meer kansen te geven, is onderdeel van de nieuwe economische agenda van de gemeente, waaraan sinds vorig jaar zomer gewerkt is.

reacties (6)

 • Frits

   

  Als alle gemeenten en provincies in Nederland dit gaan doen, dan heeft per saldo geen enkel bedrijf daar voordeel aan. Wel is de marktwerking om zeep geholpen, en dat leidt tot hogere kosten die afgewenteld worden op de burger. En bedrijven hebben geen enkele drive om zichzelf te verbeteren, omdat ze geen kennis meer opdoen bij andere gemeenten/provincies. De politiek hoopt met dit soort 'eigen volk eerst'-regels makkelijk in de publieke opinie te scoren, maar uiteindelijk is dit vooral oerdom.

  reageer
 • Lely

   

  Met andere woorden; de gemeente kan het nooit goed doen. Als er alleen maar bedrijven van buiten Almere gecontracteerd worden is het weer dat de gemeente de lokale bedrijven buitensluit. Overigens is het op basis van wat er op OF wordt gepubliceerd wel erg makkelijk roepen. Zou het kunnen zijn dat er ook spelregels aan verbonden zijn??? Naast natuurlijk de aanbestedingsregels.

  reageer
 • Frits

   

  Wie heeft het over het uitsluiten van lokale bedrijven? Gewoon eerlijk opdrachten in de markt uitvragen, en de beste/goedkoopste krijgt de opdracht, ongeacht of dit bedrijf lokaal gevestigd is of niet. Gewoon aanbestedingsregels volgen, en geen lijst met geprefereerde bedrijven bijhouden.

 • Pimpernel

   

  "Regels bepalen nu eenmaal dat bedrijven uit heel Europa daarop een gelijke kans moeten maken." Ja,ja ja ja vandaar de onderbetaalde Oost-Europeanen aan het werk aan de grote Nederlandse infra projecten g.e.a etc, en de Nederlanders voor een habbekrats aan het werk in Roemenie etc

  reageer
 • Thomas

   

  Nee, dat is omdat men blind kiest voor de allergoedkoopste. Dat is in bouw en constructie, altijd een van de malafide grote bouwbedrijven, die op hun beurt weer mensen uitbuiten. Regelmatig proberen bedrijven die veel hogere kwaliteit en veel eerlijker zijn er tussen te komen bij zo'n aanbesteding, maar degene die (al dan niet met oneerlijke middelen) het goedkoopste is, wint bijna altijd. Of men heeft bij de overheid niet de moed om iets nieuws te proberen, dus men belt standaard de grote partij die ze al kennen, en ze betalen veel te veel. Met name in adviesland is dat een bekend fenomeen. Gemeentes betalen soms € 90 - 130 per uur terwijl even competente kleinere bedrijven € 60 - 80 per uur in rekening brengen.

 • sjon

   

  Ik heb me ingeschreven. Super onduidelijk en direct spam van bedrijven die me willen certificeren. Jammer.

  reageer
 • Uppio Uiltrofkam

   

  Een nieuwe variant van 'eigen volk eerst'. Wat een mega misser van de gemeente.

  reageer
 • Kees

   

  Arbeidsplaatsen zijn heel belangrijk voor een stad. Dus niet gek dat de gemeente dat een beetje probeert te ondersteunen. Verder is het ook nog eens goed voor het milieu. De ondernemers uit de stad hoeven immers van minder ver te komen.

 • laat alle reacties zien
 • Frans

   

  Iets wat navolging krijgt in Lelystad? Je zou het wel mogen verwachten of gaat dat tenkoste van het werkbedrijf?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert