Ouderen balen van afzetting Smedinghuis

LELYSTAD
Ouderen in wooncomplex Bovenover in Lelystad zijn zeer ongelukkig met de afzetting bij het Smedinghuis. Ze gaan voor hun boodschappen vaak naar het nabijgelegen Lelycentre. Maar door de afzetting moeten de bewoners sinds april een aardig stuk omlopen. Voor de ouderen die slecht ter been zijn en met een stok of rollator lopen, is de wandeling een ware onderneming geworden.

Woonconsulent Jaap Stienstra van het complex bevestigt dat veel bewoners over de afzetting klagen. Bij Bovenover wonen zo'n 100 tot 125 mensen. "De bewonerscommissie zit er ook achteraan. Eigenlijk kan het zo ook niet. De gemiddelde leeftijd is hier zeventig-plus en mensen lopen niet allemaal even makkelijk."

Eén van de bewoners is de 83-jarige Bea Banen. Ze ervaart de route als een behoorlijke uitputtingsslag. Onderweg moet ze geregeld op haar rollator gaan zitten om op adem te komen. De nieuwe route is langer, bestaat deels uit hobbelige stenen en heeft enkele heuvels. 

Gevelplaat viel naar beneden
De omgeving van het Smedinghuis werd begin april afgezet nadat een gevelplaat van het gebouw was afgevallen. Omdat ook andere platen naar beneden kunnen komen, zijn de brug naar het wooncomplex, de hoofdingang van het Smedinghuis en de route ter hoogte van de kapperszaak afgezet.

Doorgangen in september weer open
De Rijksgebouwendienst zegt zich ervan bewust te zijn dat de afzetting veel overlast met zich meebrengt maar dat dat voor de veiligheid noodzakelijk is. Inmiddels ligt er een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat er niet nog meer platen naar beneden komen. Dat plan wordt afgestemd met de gemeente. Een exacte planning van de werkzaamheden is nog niet bekend, maar de Rijksgebouwendienst streeft ernaar dat enkele doorgangen in september weer kunnen worden vrijgegeven.

reacties (10)

 • Poe

   

  Wat een gezeik zeg, nou lekker openstellen maar dan niet miepen als je een plaat op je hoofd krijgt..

  reageer
 • frits

   

  Even ter aanvulling: benader gewoon Tweede Kamerleden uit deze regio, en zorg dat ze de minister van Binnenlandse Zaken (Plasterk, PvdA, voorantwoordelijk voor de rijksgebouwendienst) onder druk zetten. Helma Lodders (VVD), Joram van Klaveren (GroepBontesVanKlaveren), Remco Bosma (VVD), Raymond de Roon (PVV), allemaal Tweede Kamerleden uit Flevoland. En ongetwijfeld volgen zij ook de media, dus kom op mensen, verkiezingen in aantocht, maak het ongemak van de Rijksgebouwensdienst voor de ouderen in Lelystad ongedaan. En Omroep Flevoland kan dit mooi op de voet volgen.

  reageer
 • Karin

   

  erg droevig dat het zolang moet duren.Ik vind het ook een gevaarlijke route voor de ouderen, met al die berovingen etc.

  reageer
 • piet bewoner bovenover

   

  De brievenbus is ook al verwijderd. Voor een posting van een brief moeten de bewoners ook naar het winkelcentrum. De overheid, in deze de gemeente, heeft lak aan ons als ouderen.Wel zorgen voor de eigen mensen die hebben een vrije doorgang maar wij mogen omlopen.

  reageer
 • frits

   

  De Rijksgebouwendienst heeft niets met de gemeente te maken, dat is het rijk! De gemeente heeft daar ook helemaal geen eigen mensen met 'vrije doorgang', dat zal dan om de medewerkers van Rijkswaterstaat gaan. En de gemeente kan ook niets doen aan het feit dat het rijk tegenwoordig minder brievenbussen eist aan PostNL, en dat PostNL ze vervolgens ook echt weghaalt. Je kunt van dit alles vooral het kabinet VVD-PvdA met hun gedoogvriendjes D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en meestemmers CDA de schuld geven.

 • Je zult er maar wonen......

   

  Gezien dit persbericht geen algemene actie. Jammer dat deze woonconsulent samen met zijn werkgever geen daadkracht toont om in overleg te gaan met de eigenaar van het Smedinghuis.Makkelijk om het over te laten aan een bewonerscommissie zoals gebruikelijk, ook hierin slaat de participatie door. De verhuurder van Bovenover kan in deze problematiek best wel wat betekenen zoals deze bijzondere huisvester in Nederland bekend stond!!!!Overleggen is een kunst.............

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Esveen

   

  Duidelijke minachting van de RGD. Dit kan toch met 14 dagen opgelost zijn.

  reageer
 • Frits

   

  Het is een openbare weg die afgesloten is. Kan de gemeente de Rijksgebouwendienst niet dwingen eerder een einde te maken aan deze nodeloze afsluiting?

  reageer
 • Lexie

   

  Schandalig dat het zo lang moet duren! Deze mensen zijn er zwaar de dupe van! Hun zelfredzaamheid word hun ontnomen en naar een oplossing wordt niet eens gekeken.... schaam jullie!!!!!

  reageer
 • Frits

   

  Juist, en zijn participatie en zelfredzaamheid niet juist de zaken waar het rijk met harde hand op afkoerst? Maar het rijk zelf laat het afweten als het rijk zelf ook maar iets harder moet lopen... Leden van de Tweede Kamer zijn er altijd als de kippen bij om op een verschrikkelijk detailniveau met vragen over gemeentelijke taken te komen. Zaken waar het rijk niet over gaat. Maar nu het wel echt om problemen veroorzaakt door de Rijksgebouwendienst gaat, hoor je geen enkel kamerlid. Het reces is geen excuus, dit duurt nu al lange tijd.

 • Jan

   

  April afgezet en september misschien weer een doorgang? Wat een laksheid!

  reageer
 • Corda

   

  Kortom Het maakt ze geen reet uit het probleem had al opgelost kunnen zijn Zeker als hun er baat bij hebben maar dat hebben ze niet

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert