Twintig mensen bij info-avond over gevaarlijke muggen

LELYSTAD
Op een informatieavond over de mogelijke gevaren van de tijgermug en de Aziatische bosmug zijn donderdagavond in Lelystad zo'n twintig mensen afgekomen.

De twee muggensoorten zijn in de provinciehoofdstad op verschillende plaatsen aangetroffen. Het platform 'Stop invasieve exoten' vreest dat ze gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Vooral voor het zikavirus wordt gevreesd. Dat virus komt in Brazilië voor en kan bij zwangere vrouwen voor schade aan baby's zorgen. 

"De komende tijd komen heel veel mensen terug van vakantie uit landen waar zika heerst. Stel dat die Aziatische bosmug dat virus kan verspreiden en stel dat die iemand steekt die zika onder de gelederen heeft, dan heb je al snel een epidemie te pakken." zegt Wilfred Reinhold van 'Stop invasieve exoten'.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdt de muggen, maar volgens Reinhold gaat die niet ver genoeg. Tijgermuggen en Aziatische bosmuggen liften vaak mee op gebruikte autobanden en bamboeplanten die uit het buitenland geïmporteerd worden.

Enkele bezoekers vinden dat de gemeente meer moet doen tegen de mug. De gemeente laat weten dat de regie bij de bestrijding in handen is van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wie de mug denkt te hebben gezien, moet daarmee contact opnemen. Voor gezondheidsvragen verwijst de gemeente door naar de GGD Flevoland.

reacties (8)

 • Tjonge jonge wat een paniekzaaierij zeg. Ben in Azië. Al 20 keer geprikt. Nergens last van.

  reageer
 • Daniel

   

  Dat komt omdat Omroep Flevoland niet van iedere voorlichting reclame gaat maken. Dan zou je non stop reclame krijgen. Daarbij is dit letterlijk van een mug een olifant maken. Pure paniekzaaierij!

  reageer
 • Kees

   

  In de GRATIS huis-aan-huis bezorgde lokale krant Flevopost editie Lelystad jaargang 29 week 29 woensdag 20 juli 2016, staan op de VOORPAGINA zelfs 2 berichten erover. 1) Avond over tijgermug + 2) Lelystad Gestoken. Kon niet missen, tenzij ......... .

  reageer
 • Jaap

   

  Zo aan de grijze bolletjes te zien was het weer een gezellig gratis verzetje met het bijbehorende gratis bakje koffie.

  reageer
 • Patrick

   

  Wel handig dat alle instanties weer naar elkaar verwijzen voor meldingen en/of vragen. Dat gaat vast erg doeltreffend werken want iedereen heeft die adressen natuurlijk altijd bij de hand.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Zo ben je lekker bezig je tuintje te onderhouden en oeps voordat je het wist had het kleine diertje je al te pakken..Op Omroep Flevoland stond trouwens geen aankondiging over deze voorlichting. Nalatig mag je dit wel noemen. Slechts een elite van 20 angstige lieden was op de hoogte?

  reageer
 • Marc

   

  Van een mug een olifant?

  reageer
 • Jan

   

  Wat zou je er tegen willen doen? Hele dag met deet oplopen zoals on west afrika is ook een gedoe. Nou ja geen plasjes water rondom het huis, maar verder...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert