Proef met kentekenparkeren in Lelystad

LELYSTAD
De gemeente Lelystad start vrijdag met een proef om op kenteken te parkeren. Dat betekent dat er bij de parkeerautomaat geen kaartje meer geprint hoeft te worden om achter de voorruit te leggen.

Aan de Neringweg, Agoradek en Noorderwagenplein staan vijf nieuwe parkeerautomaten. Bij deze automaten kan alleen via belparkeren of bankpas worden betaald.

Als de proef aanslaat, worden dit najaar alle parkeerautomaten in Lelystad vervangen en gaat een aantal automaten weg. Van de 24 komen er dan 15 terug. Hoewel winkelend publiek soms verder moet lopen voor een automaat, verwacht de gemeente dat het gebruiksgemak toch omhoog gaat, omdat er geen betaalbewijs meer terug naar de auto hoeft te worden gebracht.

Belparkeren daarentegen kan al langer in Lelystad. Bij dit systeem kan via de mobiele telefoon het kenteken en de parkeertijd worden doorgegeven.

reacties (21)

 • N.L

   

  Blijft een kaartje trekken ook nog? Geen mobiel dus zou nooit meer met de auto naar het centrum kunnen. Krijgen straks de ouderen weer de schuld dat er minder klanten komen. Dus winkeliers let op uw klanten !!

  reageer
 • Frits

   

  Alle nieuwe auto's moeten van de EU vanaf 2018 verplicht voorzien zijn van e-call en een soort zwarte box waar snelheid, laatste route e.d. geregistreerd worden. Dat is veel schadelijker voor je privacy. Overigens, als je echt aan privcacy hecht, dan moet je ook geen routesysteem gebruiken, zoals TomTom, want die registreren routes ook en verkopen de data. En dan ben je er nog niet, want tijdens je rit moet je ook je mobiele telefoon uitzetten, want ook die registreren routes en snelheden (en ook die data wordt verkocht).

  reageer
 • ron

   

  oke het antwoord stond er al het mag dus gewoon dat kentekensysteem en het mag dat je een verkeerd kenteken invoert maar ja als je dat er voor overhebt om bij elke naheffing weer te bewijzen dat je wel hebt betaald .... ga je gang als je niks anders hebt te doen ... Vergeet die persoon wel dat zijn auto nog steeds met dat andere kenteken op de parkeerplek stond en al was geregistreerd

  reageer
 • rikky

   

  gewoon weer geldklopperij...dan kan je helaas je kaartje waar nog tijd opstaat niet meer aan iemand geven.....was te verwachten deze set van de gemeente....

  reageer
 • Jan

   

  DEN HAAG - Het is definitief niet nodig om een juist kenteken in te voeren bij betaald parkeren. De Hoge Raad heeft dat vrijdag bepaald in een zaak van een vrouw die in Amsterdam haar parkeren via een app met een verkeerd kenteken had betaald. Bij een controle kreeg de vrouw een parkeerboete omdat niet het juiste kenteken bekend was. De Hoge Raad stelt dat een verkeerd kenteken geen reden is voor een boete. In de wet staat namelijk dat er alleen een boete opgelegd kan worden als er geen parkeergeld is betaald en dat is in dit geval wel gebeurd. Sinds begin vorig jaar kwamen de rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam in deze en vergelijkbare zaken al tot hetzelfde oordeel. ‘Stoep vol met poep, pies en kots’ Gênante dansmoves op conventie Vierdaagse-liefjes herenigd Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het kentekenparkeren invoerde. Een flink aantal andere gemeenten volgden. Door parkeerders hun kenteken in te laten vullen, kunnen parkeerwachters controleren door alleen de kentekens te scannen. In Amsterdam rijdt bovendien een aantal scanauto's rond die volledig geautomatiseerd kentekens scannen. De methode van het kentekenparkeren mag nog gewoon, benadrukt de gemeente Amsterdam in een reactie. De werkwijze verandert dan ook niet. "Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat wel degelijk parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag."

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Burger

   

  Gelukkig kun je met een invalidekaart nog wel gratis parkeren. Eergisteren kreeg iemand een bon die er onrechtmatig stond. Hop 370 euro!

  reageer
 • Jolanda

   

  Ik ga echt niet betalen hoe de gemeente dat wil bepaal zelf wel hoe ik betaal

  reageer
 • Pieter

   

  Parkeren in combinatie met kentekenregistratie mag helemaal niet. Is verboden. Daar is al lang een uitspraak rechter over geweest. Ze doen naar wat hier in Lelystad.

  reageer
 • Jan

   

  Nogmaals. ...afschaffen ! Dat betaald parkeren. Er zijn nog steeds mensen die denken dat betaald parkeren normaal is.

  reageer
 • Ton

   

  Wat een gezeur wederom, men geeft tientallen euro's uit aan telefoonabonnementen, internetverbindingen etc. maar parkeergeld betalen, dan is het hek van de dam. Ga dan lekker fietsen, oh nee want dan wordt misschien wel mijn fiets gestolen, ga met het openbaar vervoor, oh nee want dan moet ik betalen, pffff. Ik zou zeggen geniet van het mooie weer en geniet van het weekend. Of is het te warm........

  reageer
 • Remon

   

  Ik geloof dat de parkeerwacht nog wel moeten wennen. Ik had vandaag meteen een bon onder mijn ruitenwisser, terwijl ik er via app parking ingelogd stond. Ze hadden te ver doorgescrolld en een verkeerde zone ingevoerd. Gelukkig is de boete meteen geseponeerd!

  reageer
 • Jodokus

   

  Privacy ?? Je staat op openbaar terrein hoor.. en als je je druk maakt omdat dat je je kenteken moet invoeren, kijk eens op de voor en achterkant van je auto (die gele platen met die zwarte cijfers en letters erop) kunnen ze ook je gegevens mee achterhalen...

  reageer
 • Jake

   

  Gewoon negeren het nieuwe parkeersysteem , denken ze nog wel een keer na voordat ze dit gaan invoeren... Tja en een kaartje doorgeven is dat ook history...

  reageer
 • Hans

   

  Geloof je dat nu echt? Dit is natuurlijk helemaal geen proef. Alle gemeenten willen af van het contante geld in de parkeermeters, vanwege diefstalen hoge kosten van geldwagentransport. Pinbetalen wordt de norm. Kentekenregistratie (via belparkeren of invboeren kentreken in automaat) wordt steeds meer doorgevoerd om de handhaving met scanapparatuur te kunnen doen. Ik ben daar ook niet zo'n fan van. Maar ook in parkeergarages ontkom je daar niet aan, ook daar krijg je meestal al een kaartje met je kenteken erop, en kun je na betaling direct uitrijden omdat camera's je kenteken al herkend hebben. Is allemaal niet erg, als de kentekengegevens na einde parkeren maar direct gewist worden. Blijft over het pinbetalen, maar je privacy wordt elke keer dat je in een winkel met je pas betaalt of geld uit de muur haalt ook al geschonden.

 • Snuffelaar

   

  Tuurlijk..., heel logisch. En heel fijn voor de privacy. En nog veel fijner voor de toeristen die zo langzamerhand steeds minder snappen van dit dolgedraaide land, waar het ene experimentje over het andere buitelt. Of komt er soms duidelijke uitleg bij de automaten in engels en chinees? Succes, gemeente!

  reageer
 • Wklaas

   

  De gemeente gaat er natuurlijk. Vanuit dat de gerechtelijke uitspraak natuurlijk niet geldt voor Lelystad. De rechter heeft bepaald dat kenteken parkeren een inbreuk op de privacy is en dat derhalve dit onrechtmatig is, Maar natuurlijk de wet geldt volgens Lelystad alleen vor de gewone burgers.

  reageer
 • ron

   

  leg uit wat is ecli-nummer van die uitspraak? NB belparkeren gaat ook via je kenteken .. wat is nu het privacy probleem. neem je toch lekker het openbaar vervoer en betaal je contant ... oh ja dat kan ook niet meer .. mensen ga met je tijd mee.

 • Wim

   

  Hou nu eens op met dat privacy geleuter. Als je je zelf als een normaal mens gedraagt en dus niks te verbergen hebt maakt het toch niks uit. Misschien wel goed om ook op die manier het recht te laten gelden. Maar ja degene die wat te verbergen heeft zal dan niet in Lekystad komen. Fijn toch?

 • hans

   

  Ik heb het even nagezocht, maar de jurisprudentie geeft juist aan dat kentekenparkeren - onder bepaalde waarborgen - mag vanwege het efficiëntievoordeel dat de overheid ermee behaalt. Er staat op internet een heel informatief stuk van Van Doorne advocaten over kentekenparkeren, inclusief de rechterlijke uitspraken uit 2015.

 • MKM

   

  Kunt u mij voorzien van een verwijzing naar de gerechtelijke uitspraak waaraan u refereert?

 • Wouter T

   

  Weer een reden om NIET in Lelystad te gaan winkelen.

  reageer
 • han.

   

  Lekker goed geluisterd naar de burgers en de winkeliers hoor! En wat gaan die systemen kosten? Wellicht net zoveel als dat het opbrengt? Dan had je beter gratis parkeren kunnen invoeren dan komen er weer mensen naar het centrum. En dat is heel erg nodig!

  reageer
 • hans

   

  Ja, gratis parkeren is de beste oplossing voor het stadshart. Het betaald parkeren in Lelystad levert echter nog altijd geld op, dat gebruikt wordt om de investeringskosten van de bouw van de parkeergarages te dekken. Bij afschaffing betaald parkeren moeten die investeringskosten op een andere manier gedekt worden. Helaas is daarvoor geen meerderheid in de gemeenteraad. Zelf zou ik zeggen: schaf citymarketing af, en gebruik dat geld om de kosten van de parkeergarages te dekken. Gratis parkeren doet meer voor de stad dan citymarketing, waarvan de effectiviteit nog nooit aangetoond is. Maar ja, zo lang een wethouder familie heeft die bij de citymarketingclub werkt...

 • Willem D

   

  Maar aan belparkeeren zitten wel extra kosten .Dus de gemeente Lelystad jaag zijn burgers weer op kosten bedank pvda

  reageer
 • Rinus

   

  In dit geval bedankt InwonersPartij.

 • Kobus

   

  Je kan ook nog kiezen voor prepaid parkeren. Dat scheelt €0,60 per uur. Dus overwegen waard.

 • hans

   

  Dan betaal je toch gewoon met je pinpas? Of met muntgeld, op de plekken waar dat nog wel kan.

 • Rob

   

  @OMF. Onder welke conditie(s) is de proef dan wel niet geslaagd?

  reageer
 • kees d.

   

  Inbreuk op privacy! Zo kan de gemeente Lelystad exact zien wie, waar en hoelang iemand ergens geweest is en met pinbetaling kan men achter nog meer gegevens komen. Gebruiksgemak is pure onzin.

  reageer
 • Dennis

   

  En weer word de privacy van de burger aangetast

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert