Verhoor Almeerse gaat niet door vanwege Turkije

LELYSTAD
Het verhoor van een Almeerse vrouw in een drugszaak in Turkije gaat niet door. De rechter-commissaris in Lelystad die het verhoor zou afnemen vindt dat niet verantwoord vanwege de recente ontwikkelingen in Turkije.

De Almeerse vrouw wordt verdacht van drugssmokkel in Turkije en dat land heeft Nederland gevraagd de vrouw te verhoren. De rechter-commissaris in Lelystad wil voorlopig niet meewerken aan Turkse rechtshulpverzoeken. De rechter-commissaris vraagt zich af of de Turkse rechterlijke macht nog wel onafhankelijk is nu 3.000 rechters en officieren van justitie na de mislukte staatsgreep zijn ontslagen.

De advocaat van de Almeerse, Feride Tosun, is verbaasd over die beslissing omdat het slechts om een verhoor in Nederland gaat en niet om een verhoor in Turkije of een uitleveringsverzoek. Volgens de rechtbank Midden-Nederland wordt per geval bekeken of een rechtshulpverzoek uit Turkije wordt gehonoreerd.
reacties (6)

 • Reactor

   

  De advocaat mevrouw Feride Tosun ging er aan voorbij dat landsbestuur en rechtspraak waaronder het nationaal en internationaal recht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Even nationaal 3.000 rechters en officieren van justitie ontslaan en mogelijk opnieuw de doodstraf invoeren, wekt automatisch internationaal wantrouwen bij bepaalde landen waaronder Nederland, en maakt een pas op de plaats aangaande bepaalde verzoeken vanuit Turkije. En andersom zou dat net zo begrijpelijk zijn.

  reageer
 • Recht is Recht

   

  Als ze schuldig is aan drugssmokkel mag ze wat mij betreft gelijk uitgeleverd worden. Ik heb geen medelijden met drugs criminelen.. Ideetje komt zeker weer uit de linkse pvda hoek!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Turkije-bashen is makkelijker dan nadenken over hoe het nu verder moet.

  reageer
 • Jan

   

  Och jee, wat een zinvolle opmerking! Ga jij maar lekker nadenken over een dictator die zijn volk ophitst met allerlei smerige truukjes. De Turkse vlaggen kunnen niet aangesleept worden, nationalistische trekken die aan de nazi periode doen denken. Misschien daarover nadenken?

 • Flevowatcher

   

  Niet 'Turkije -bashen, maar een mening van iemand die al 30 jaar in Turkije komt, Turks spreekt en Turkse familie heeft... en nadenken over hoe het verder moet is niet zo moeilijk: herstel de democratie, laat iedereen zijn mening zeggen, zorg voor goede banden met de omringende landen, en wees niet 'über-nationalistisch': dat leidt uiteindelijk tot een vorm van fascisme. Een tevreden bevolking pleegt geen coup, ook al is dit waarschijnlijk een kleine minderheid. Wees niet paranoia voor anders-denkenden, respecteer het universele recht van mensen, en ga als regering in dialoog met je 'tegenstanders'... Ik ben Nederlander, maar weet veel over Gülen, hij is absoluut niet degene die achter deze amateuristische coup zit, hij heeft andere idealen. Misschien moeten de Erdogan-AKP aanhangers het iets dichter bij huis zoeken.... Ik vrees nu ook voor mensen van Koerdische afkomst, Alevieten en andere minderheden.. Denk daar eens over na voordat je roept : Turkije - bashen!

 • Flevowatcher

   

  Heel goed! In Turkije ben je op dit moment je leven niet zeker, ook al word je niet verdacht van drugssmokkel. Terecht dat de nederlandse justitie voorlopig geen zaken doet met een land waar de rechtszekerheid met olifantspoten getreden wordt... En als er bewijzen zijn in Nederland wordt deze vrouw gewoon volgens Nederlands recht veroordeeld. Zowieso is 'zaken' doen met Turkije voorlopig niet aan te raden, alles wat naar 'Gülen' ruikt wordt opgepakt en zonder wettelijk bewijs minimaal 3 maanden opgesloten, en ook andere minderheden zijn hun leven niet zeker. Turkije is een dictatuur aan het worden, de EU moet al haar kracht aanwenden om Turkije te isoleren van Saoudi Arabië, de bron achter alle kwaad in Turkije, zeker als het om gelijke behandeling, rechtszekerheid en openheid van de rechterlijke macht gaat.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Goede beslissing van deze RC. En vwb de advocaat: als ik die mevrouw was zou ik een onafhankelijke advocaat nemen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • zoziejemaar

   

  Wat een kul, een Nederlands verhoor in Nederland, een zwaar misdrijf wordt hierbij uitgewist weg gewuifd door ons labiele rechtelijke macht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert