Meer leefruimte voor wespen en mieren

LELYSTAD
Wespen en mieren krijgen iets meer leefruimte van de gemeente Lelystad. Bij het beheer en onderhoud van groenzones langs bospaden en bermen wordt de natuurlijke begroeiing bevorderd, zodat de insecten daar hun voedsel kunnen vinden. De gemeente hoopt dat dit helpt bij het maken van een groene leefomgeving.

Wespen en mieren zijn belangrijk voor de balans in de natuur, omdat zij de aanwezigheid van andere (schadelijke) insecten beperken. Door de maatregel van de gemeente, gaan groenstroken er iets minder netjes uitzien dan nu het geval is.

De gemeente doet op dit moment allerlei onderzoeken naar planten en dieren om te weten te komen hoe het gaat met de natuur rond de stad. Het rapport over de wespen en mieren is gemaakt met behulp van Jeroen de Rond, die uit eigen interesse al 35 jaar onderzoek doet naar deze insecten in de stad.

De Rond denkt dat het in de praktijk lastig is om zeldzame insectensoorten te beschermen met dit soort maatregelen. Hiervoor zou veel geld nodig zijn en zelfs nieuwe stukken natuur. Maar dat gaat volgens hem niet gebeuren. Eventuele veranderingen in de biodiversiteit worden de komende jaren in de gaten gehouden door de stadsecoloog van Lelystad.

reacties (7)

 • Lelystedeling

   

  Het groenonderhoud in de wijken Haf en Kreek is al een rommeltje, overhangende bramen, brandnetels, dus daar zullen de wespen zich zeker thuisvoelen, leuk als je kleine kinderen hebt, goeie smoes van ambtenarij om zo min mogelijk aan het groenonderhoud te hoeven doen! Slechte zaak !

  reageer
 • sander

   

  Van mij mogen ze die wespen dood spuiten in plaats van voeren , die beesten zijn levens gevaarlijk .

  reageer
 • Leystedeling

   

  Wederom een prima "argument" van de gemeente om niets uit te geven aan groenonderhoud. Nog ver voor deze verkapte bezuiniging waren er al genoeg wespen en mieren. Tja, zo wordt Lelystad zekerder groenste (minst onderhouden) stad.

  reageer
 • Jodokus

   

  Helemaal mee eens, lang de ijssellaan staan de struiken ook 2 meter hoog, snoeien ho maar. struiken zitten vol met witte pispotten en ander onkruid maar onkruid verwijdern en snoeien ho maar. in het gras maaien zijn ze goed , iedere 10 dagen komt de machine langs.. er is geen geld voor onderhoud, maar wel voor een onzinnig stadhuisplein.......

 • Flevowatcher

   

  Het gaat natuurlijk niet om het onderhoud van plantsoenen en het normaal verwijderen van onkruid op straten en pleinen: dat is overal schrikbarend hoog/ slecht... de gemeenten hebben daar blijkbaar geen oplossing voor in de zomertijd, Dat is 1, maar het gaat vooral om de inrichting van de openbare ruimte, daar zijn Almere en Lelystad al heel lang in gebreke: je hoeft niet alles kort en klein te maaien, er zijn plekken waar lang gras en veldbloemen/kruiden prima op hun plek zijn. En ook moet je niet overal dezelfde lelijke struikjes willen, zeker niet bij herinrichting van een speelterreintje..' Door het onkruid zie je de struiken niet meer terug', dat is in onze wijk (Kreek, Lelystad) het geval. Als je minder grofstoffelijk maait en roeit, krijgen insecten en ook padden, kikkers en dergelijke veel meer ruimte... De gemeente besteedt alles uit aan 'groenverzorgers', die slechts meters willen maken, en geen oog hebben voor de natuur. Schaam u, gemeente Lelystad!

  reageer
 • Frits

   

  Helemaal mee eens. Al dat onzinnige maaien van allerlei stukken groen. Trapveldjes en ligweides hebben uiteraard kort gras nodig. Hoog riet langs kruisingen waardoor je niets meer zicht is ook uit den boze. Maar verder kunnen allerlei bermen en plantsoenen prima uit hoog gras en bloemen bestaan. Steek dat geld liever in het verwijderen van hinderlijk hoog onkruid op de trottoirs (wat grassprieten of kleine plantjes tussen de tegels zijn niet erg). Of het verwijderen van overhangende takken langs fiets- en voetpaden.

 • Barbara

   

  Dat is mooi, zo blijft er tijd over om de planstsoenen IN de stad van het welig hoog opgroeiende onkruid te verlossen. Opvallend veel dit jaar!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Gaan de groenstroken er iets minder netjes uitzien? Het is nu al hier en daar zeer belabberd! Wonen hier mensen of insecten? Zeker weer een verkapte bezuiniging op het groenonderhoud.

  reageer
 • Pzaal

   

  Gewoon een smoes om minder geld uit te gegeven aan onderhoud.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert