Dakota van prins Bernhard naar Lelystad

LELYSTAD • Wo 27 juli 2016 | 16:13 • Woensdag 27 juli 2016 | 16:13
De Dakota PH - PBA verhuist naar Lelystad. Daarmee komt er opnieuw een historisch vliegtuig naar Lelystad Airport. De PBA was het privetoestel van Prins Bernhard, de drie letters staan voor Prins Bernard Alpha. Later werd de Dakota het eerste regeringstoestel van Nederland. 

American Airforce
Prins Bernhard kocht de Dakota na de Tweede Wereldoorlog van het Amerikaanse leger voor 50.000 dollar. Het toestel had gediend in the airforce en was onder andere betrokken bij de invasie van Normandië en bij operatie Market Garden. 

Tot 1961 werd het als regeringstoestel gebruikt. Daarna werd het tentoongesteld in het aviodome op Schiphol. Een stichting werd opgericht om het historische toestel in de lucht te houden

Catalina
De exploitatie van de Dakota ligt in handen van de Dutch Dakota Association (DDA), per 1 oktober verhuist de stichting naar Lelystad Airport. De stichting trekt in bij de Stichting Exploitatie Catalina van het gelijknamige Catalina-watervliegtuig.

De DDA is nu nog gevestigd op Schiphol, maar moet daar weg omdat het huurcontract van een hangar is vervallen. Ook moet de stichting op de kosten letten, nadat de KLM zich als sponsor heeft teruggetrokken. De DDA en Stichting Exploitatie Catalina blijven onafhankelijk van elkaar. Wel wil DDA-voorzitter Jaski op termijn nauwer samenwerken op het gebied van onderhoud.
Foto's: website dutchdakota.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel