Ruiterpaden liggen er slecht bij

LELYSTAD
Er moet hoognodig wat gebeuren aan het onderhoud van de ruiterpaden in Lelystad, anders zijn de paden niet meer te berijden. Dat vindt het Paarden Platform Lelystad.

Het heeft daarover zijn beklag gedaan bij de gemeente, maar tot nu toe tevergeefs.

Staatsbosbeheer is wel bezig met onderhoud in zijn bossen, maar de gemeentelijke ruiterpaden in het Paardenbos, Oostervaartbos en Bergbos zijn er slecht aan toe. Hele stukken zijn dichtgegroeid en hebben een slechte ondergrond.

De gemeente reageert verbaasd op de kritiek. Een woordvoerder zegt: "We dachten nog ingesprek te zijn en gezamenlijke te zoeken naar een constructieve oplossing". 

reacties (29)

 • reetegoed

   

  Eens met bovenstaande , in plaats van de wandelpaden kapot te rijden , steek zelf eens de handen uit de mouwen. ik leef toch in de gedachte dat paardenbezitters mensen met een redelijk goed inkpomen zijn? Die hebben toch wel wat vrindjes die wat kunnen "regelen"Neem een voorbeeld aan de daadkrachtige mountainbikers die het zelf doen!

  reageer
 • rein

   

  wat de gemeente al jaren aan beleid heeft: zelf veel doen en dan helpt de gemeente mee. Maar dat kost belastinggeld en B & W hebben een jaar of 5 geleden al besloten dat er geen gemeenschapsgeld in de sportbeoefening in de natuur gestoken wordt. Ook aan de ruitergroepen is dit bekend, dus hopelijk komt er veel vrijwillige energie vrij om gezamenlijk de ruiterroutes weer open te maken en te houden. suc Rein Overkamp

  reageer
 • Fox

   

  Laat die paardenliefhebbers een voorbeeld nemen aan de mtb'ers. Die onderhouden hun wielerpaden gewoon zelf in die bossen. Vervelende is nu dat ze met die knollen juist over die atb-track aan het sjouwen zijn, waar ze helemaal niet mogen komen trouwens, aangelegde hindernissen beschadigen en de paden kapotlopen c.q. bemesten. Raar, tikkie asociaal volk. Steek zelf eens de handen uit de mouwen of trek gelijk aan de gemeentewerk ipv jaren de boel laten verpieteren.

  reageer
 • Mandy

   

  Grappig, zo denken de meeste paardeneigenaten ook over mtb ers. En ik moet ze daar helaas gelijk in geven. Begrip is ver te zoeken. Zo vaak mee meegemaakt dat ze over ruiterpaatden rijden waar ze niets te zieken hebben en dan nog een grote mond toe. Overigens vind ik het prima dat we de paden delen hoor, mtb ers over ruiterpaden geen probleem, maar een beetje respect is vaak ver te zoeken, jammer.

  Oh en paardeneigenaren en veel geld, dat is echt een vooroordeel, was het maar waar!

 • Knielus

   

  Ja hoor, weer moet de gemeente de schuld weer krijgen dat die arme mensen niet goed over de paden kunnen... En wat er allemaal gebeuren kan als er dit en als er dat gebeurt . Laten ze zelf een bedrijf inhuren die een dag met een machine door de paden gaat om hun eisen te vervullen.! Ze kunnen ook een hartstikke dure paardenhobby betalen dus niet zo zielig janken en alles maar door de gemeente willen laten doen .

  reageer
 • John

   

  Jammer dat de paden er slecht bij liggen maar dat is toch geen reden om op mtb paden te komen en zo plezier van anderen te vergallen. Begrip als je daar betrokken ruiter op aanspreekt is ver te zoeken, goed fatsoen ook in aantal gevallen. Jammer dat deze mensen het beeld van velen bepalen maar het zou helpen om zelf initiatief te nemen ipv naar gemeente te stappen. Misschien een paarden vignet zodat gelden hiervoor kunnen worden ingezet. Is maar een idee en zal tot meer begrip leiden dan maar naar anderen kijken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ikke nie meer snap

   

  Dan moeten ze het zelf gaan bekostigen of een andere route kiezen.... Makkelijk gedacht hoor.... zij, de ruiters de lusten en de ander de lasten...

  reageer
 • jopp

   

  Paarden houders hebben groot economisch belang denk aan de BTW die voor alles wordt door berekend

  reageer
 • Marijke

   

  Hondenbezitters betalen wel extra belasting, maar er zijn geen "Hondenpaden". Op fiets, ATB, of ruitepaden mogen ze niet lopen. Rare wereld toch.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Hoeveel belasting betalen ruiters en mountainbikers voor het gebruik van wegen en bospaden? Niets? Dan zal dat de oorzaak zijn.

  reageer
 • me

   

  mountainbikers onderhouden ZELF hun paden.

 • Liefhebber

   

  Denk dat wij allemaal net zo veel belasting betalen. Dat jij misschien geen hobby hebt en op je gat op de bank blijft zitten hoeft nog niet te zeggen dat de mensen die hun hobby/sport buiten de deur beoefenen ook meer belasting moeten betalen.

 • Merel

   

  Ruiterinitiatieven en vrijwillige snoeiacties hebben al heel veel verbetering gebracht! Alleen is klein snoeiwerk niet meer toereikend voor fatsoenlijk gebruik! Grootschaliger werk door vrijwilligers en hippisch ondernemers wordt niet toegestaan omdat de gemeente de regie wilt houden, maar die willen er geen budget tegenover stellen, en geven geen gehoor. Door het vervallen van ruiterpaden, en de slechte toestand van veel paden worden de paden die overblijven overbelast waardoor er niks overblijft. Alle bosgebruikers zijn erbij gediend als de ruiterpaden verbeterd worden! Omdat paarden dan niet meer hoeven uit te wijken naar andere paden. Ruiters zijn net als alle bosrecreanten, belastingbetalende Lelystadse burgers die bovendien participeren dmv vrijwilligerswerk. De problematiek van mest op andere paden en paarden op paden waar deze niet horen, kan opgelost worden, maar dan wel met meer hulp van de Gemeente.

  reageer
 • Inwoner

   

  Lees de reactie vanuit het PPL op kritische opmerkingen van anderen. Mogelijk een paardenbelasting invoeren om aan uw wensen tegemoet te komen een ideetje? Daarnaast zelf vuil ruimen op uw vaste paardenroutes?

  reageer
 • Heyligers

   

  @De Vries; Meerdere malen zijn er meerdere ruiters, inclusief mensen van PPL het bos in gegaan om o.a. takken weg te halen en paden vrij te maken. Helaas kunnen wij aan de paden zelf niet veel doen, en vaak mag dit ook niet van de boswachters. Veel paden welke vroeger ruiterpaden waren zijn nu mtb paden, waardoor er inderdaad vaak uitgeweken wordt naar andere paden helaas. Één van de dingen die de PPL communiceert naar alle ruiters is dat we overlast van ons willen voorkomen; dus niet op fietspaden en als je niet anders kan en je paard mest, dat je even afstapt en het de berm in schuift. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Nu ben ik zelf geen lid van het PPl, maar ik volg en steun ze wel. Als de ruiterpaden weer begaanbaar worden kunnen de ruiters op de ruiterpaden blijven, mtb'ers op mtb paden en fietsers op fietspaden. Lijkt mij een prettige doelstelling.

  reageer
 • Liefhebber

   

  Ook Almere is het triest met de ruiterpaden.veel is nat kleigrond wat levensgevaarlijk wordt. Of er liggen omgevallen bomen of is overwoekerd met groen. Ik ben best bereidt om een bijdrage te leveren maar ook eens met Wendy dat ruitersport ook en sport is en niet uitgesloten moet worden. Verder mogen ze de aanduiding ruiterpaden beter maken want als je perongeluk op wandelpad komt krijg je zwaar commentaar maar als wandelaars op ruiterpaden lopen blijkt het goed te zijn. Liefst zie ik duidelijk ruiterpaden van Goed stevig zandgrond dan is het goed te onderscheiden van de wandelpaden Aan gebrek aan beter mogen ruiters wel degelijk gebruik maken van fietspaden zoals bij alles eigen veiligheid gaat voor

  reageer
 • De Vries

   

  Uhmm...... hardlopen buiten? Sorry ppl. Als ik de veldlooproute wil lopen, mag ik eerst een tetanusprik halen. De route is vergeven van de paardenmest. Ook op punten waar men gewoon op de paardenstrook zelf kan rijden vind men het voetpad schijnbaar fijner. Btw. Ik heb meerdere malen mtb mensen aan het werk gezien. Regelmatig zelfs. Nu zie ik meer ruiters als mtb'ers. Maar niemand (ppl ?) ook maar 1 takje weg halen. Heb het idee dat deze ruiters alles voor niks willen en anders maar de routes van medegebruikers kapen. Bedankt voor het onnodig bemesten van de looproutes. En als je dan toch beter wil;doe er ook zelf wat aan, of huur mensen als de handjes het werk niet aankunnen. Maar jullie zullen wel weer uit een potje willen tappen waar iedereen aan mee betaalt.

  reageer
 • Wendy Ament

   

  Goedemorgen! Het treft dat ik zelf ook hardloper ben en dus het bos ook van die kant ken. Ik ben het met je eens dat paardenmest op hardlooppaden strontvervelend ;-) is. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat wij als PPL ruiters er op aan kunnen spreken maar dat we niet als een politieagent achter elke ruiter aan kunnen lopen om te controleren of men de mest opruimt. Nogmaals; er wordt door ons in het bos gewerkt aan klein onderhoud maar we kunnen nog niet zoveel doen zolang de basis niet in orde is. Over het kapen van routes van anderen kunnen we een heel topic opstarten, laat ik het er op houden dat een aantal oorspronkelijke ruiterroutes niet meer voor ons te gebruiken zijn omdat andere sporters er nu gebruik van maken. Geeft niks, kan gebeuren maar laten we elkaar toch alsjeblieft wat ruimte gunnen in onze bossen! Tot slot; ik ben ook belastingbetaler en betaal daardoor mee aan ontstellend veel dingen waar ik zelf nooit de vruchten op enige manier van zal plukken, dat is het systeem waarin we leven, daarom hebben we zo'n mooi land. Zorg voor elkaar en elkaar wat gunnen is daarbij geloof ik het uitgangspunt.

 • .\/\/.

   

  Het zou ruiters sieren als ze de paardenstront ook van de paden, fietspaden en voetpaden zouden halen.

  reageer
 • Jan

   

  Paardenmest is een prima mest die snel afbreekt. De volkstuintjes maken er altijd gebruik van. Zolang de ruiterpaden niet aansluiten en of vrijgehouden worden is het sowieso niet mogelijk om anders te rijden. Verder is het opruimen van paardenmest voor een ruiter gewoonweg niet mogelijk. Ruiters rijden niet op voetpaden, dus een beetje onzin dit. Politiepaarden wel, maar dat is iets heel anders. Je wilt het liefst niet op een verharde ondergrond rijden met een paard. De trekpaarden, meestal kleine pony's, lopen wel vaak overal. En die mensen zitten gewoon lekker op een karretje en kunnen veel gemakkelijker de boel opruimen. Als ruiter gaat dit echt niet lukken. Ga nu maar weer zeuren over hondenpoep, dat is echt een stuk smeriger! En dat ben je volgens de wet wel verplicht op te ruimen. Vleeseters hebben nu eenmaal een stuk lastiger afbreekbare poep.

 • Klaas

   

  Niet te vergeten de ruiterpaden in Lelystad, maar ook de ruiter paden en wandelpaden in het Urkerbos zijn compleet overwoekerd met groen. Flevolandschap doe hier wat aan.

  reageer
 • Wendy Ament

   

  Ik deel de mening dat paardenmest op fietspaden ongewenst is. Als Paarden Platform Lelystad spreken wij onze ruiters daar ook geregeld op aan. Tegelijkertijd onderschrijf ik wat iemand hier ook opmerkt; dat ruiters vaak geen keuze hebben (door onderbroken ruiterroutes en slechte paden) en stukken over een fietspad moeten gaan om van a naar b te komen. De kleigrond in onze polder en de vele regen maken het verhaal er helaas ook niet makkelijker op. Vanuit het PPL zijn diverse initiatieven om klein onderhoud zelf aan te pakken, echter groot onderhoud is nu zeer hard nodig. Voor de mensen die menen dat het om een klein groepje gaat: de KNHS heeft becijferd dat er in en om Lelystad circa 500 pony's/paarden staan en dat het om 1500 - 2000 daarbij betrokken mensen, waaronder veel kinderen gaat. Dit zijn mensen uit alle lagen van de bevolking die veel over hebben voor hun sport. Het aanleggen en onderhouden van ruiterpaden (net als fietspaden, een atletiekbaan, een haven, kitesurflocatie, zwembad etc. etc.) is echter een maatje te groot voor deze groep. De suggestie dat ruiters (en menners) zich maar tot de manege moeten beperken is hetzelfde als zeggen dat hardlopers voortaan ook maar niet meer in het bos moeten gaan lopen en lekker binnen op de loopband hun kilometers gaan maken. In het bos zijn met je paard is een belangrijk onderdeel van de beleving van deze sport. De overheid steunt allerhande sporten middels subsidies. Ik kan niet een reden bedenken waarom deze sport daarvan uitgesloten zou moeten blijven.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  ATB route in Lelystad wordt onderhouden (zowel groot als klein) door een kleine groep vaste vrijwillgers die meerdere keren per week op de route bezig zijn. Me dunkt dat het voornaamste probleem het dichtgroeien van de routes met onkruid zijn, waardoor ruiters uitwijken naar andere paarden. Als men uit een groep van 1500-2000 betrokken mensen geen vrijwillgers kan halen, dan moet men niet gaan lopen zeuren bij de gemeente. De slechte ondergrond is geen argument, de ondergrond op de ATB route is gelijk aan de paardenroutes, en daar komen de ruiters, ondanks een verbod, wel veelvuldig. Fijne zondag.

 • Merel

   

  Geheel mee eens, tevens wordt vanuit het rijk en de gemeente aangemoedigd om de jeugd meer naar buiten te krijgen. Gezien het grote aantal paardrijdende kinderen, is paardrijden in het bos de meest ultieme manier van natuur- en buitenbeleving!!!!

 • Hans

   

  De MTB routes zijn aangelegd door de gemeente maar worden door een kleine groep vrijwilligers onderhouden. Als er 1500-2000 mensen betrokken zijn dan lijkt mij dat PPL makkelijk een opknap dag kan organiseren. Als PPL voldoende vrijwilligers heeft dan zal de gemeente/SSB die dag best mee willen werken voor groot onderhoud zoals bv bomen omzagen. Dus PPL regel eerst de vrijwilligers! Of ga bij deze 1500-2000 mensen langs voor een bijdrage.

 • eric

   

  toch zijn er paardenlieden die de mtbpaden betreden en zo vervuilen en vernielen...

  reageer
 • Freek

   

  Waarom zijn er überhaupt aparte ruiterpaden in het bos, ik wil er ook wel met mijn kano doorvaren maar daar is ook geen route voor aangelegd! Je kan toch ook een paar rondjes in de wei rijden?

  reageer
 • Wendy Ament

   

  Ehm, tja, waarom zijn er wegen, fietspaden, schelpenpaadjes, kanalen, bruggen, speeltuinen, sluizen, kano-aanlegplaatsen enz. enz. Omdat we nu eenmaal met zijn allen in een land leven waarin niet iedereen exact dezelfde dingen doet?

 • ruiter

   

  ik ben een ruiter en rij nu sint kort buiten ik rij zelf liefst de ruiterpaarden maar soms moet ik soms uitwijken naar fietspad inf berenklauw die tot ver boven mijn hoofd groeit ieder ruiter weet dat berenklauw zo wel als bij mensen en dier brandwonden veroorzaakt . er zijn ook genoeg ruiters die wel hun drollen weg hallen of op het honden uitlaat gedeelte schoppen zo dat fietsers er geen last van dus mensen , er zijn ruiters die wel proberen maar soms kunnen wij niet anders .

  reageer
 • Malle pietje.

   

  De toerclub Flevoland onderhoud de ATB route zelf in de bossen om Lelystad. Dat zou het paarde platform ook kunnen doen met hun paden.] Dat scheelt bergen stront op de fietspaden waar de paarden niet eens mogen komen.

  reageer
 • Hagedorn

   

  Het paarden platform helpt al mee aan onderhoud van de bossen al is dit te veel voor hun alleen. Er zal Hulp erbij moeten komen en zo naar de vraag naar de gemeente. De ondergrond is zo slecht daar kan het paarden platform niks aan doen en moet er dus aangeklopt worden bij de gemeente. Echter doen die niks met de aanvraag.

  reageer
 • Francien

   

  Omdat de ondergrond erg maar dan ook erg slecht is wijken ruiters sneller uit naar ondergronden die wel goed zijn voor de paardenbenen. Dit komt er eigenlijk op neer dat zij uitwijken naar de fietspaden tot ergenissen van de gebruikers daar ivm paardenmest. Tis een win win situatie als er betere ruiter paden komen met goede ondergrond.. dan groeien de paden ook niet meer dicht en komend de ruiters minder op de fietspaden omdat de ruiterpaden dan weer goed bereidbaar zijn ;) Dus gemeente kom op! En verbeter de klachten en ergenissen van ruiters fietsers en wandelaars!!! Dan is iedereen weer tevreden!

  reageer
 • Rob

   

  De mountainbike-paden liggen er wel mooi bij, dankzij een groep vrijwiligers die wekelijks de handen uit de mouwen steken. Oftewel: ruiterpad-liefhebbers verenigt u!

  reageer
 • Jan

   

  Vreemd, want probeer maar eens vuiten de ruiterpaden te komen, dan riskeer je dus een boete. Of commentaar van wandelaars.

  reageer
 • Maria

   

  De ruiterpaden in Swifterbant zijn er nog slechter aan toe en onbegaanbaar. Het onkruid groeit te snel.

  reageer
 • Fietser

   

  Natuurlijk groeien de ruiterpaden dicht, de ruiters rijden allemaal over de fietspaden die nu allemaal vol liggen met paardedrollen en van opruimen hebben de ruiters nog nooit gehoord!

  reageer
 • Dhr. h.o. opverloren

   

  Inderdaad, fietspaden liggen vol met paardenstront. Is het nou zo moeilijk om een zak achter de weet vanzz'n paard te hangen???

 • Brinkman

   

  Laat het onderhoud aan de paarden eigenaren zelf over net zo als bij de mtb club in Lelystad.

  reageer
 • Paard Peerd

   

  Wanneer deze paden dichtgroeien, zal er wel erg weinig gebruik van worden gemaakt. De vraag is dan ook of een erg weinig gebruikt pad krampachtig in stand moet worden gehouden voor 2 paardekoppen en een ezel....

  reageer
 • Frits

   

  Terechte inbreng. De gemeente hoeft niet de hobby van een enkeling te financieren. Weinig gebruik = geen maatschappelijke behoefte. Paardrijders beoefenen hun hobby maar in een manege.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert