Woningcorporatie OFW spreekt minister Blok tegen

DRONTEN
Minister Blok is te optimistisch over de bestedingsruimte van woningcorporaties. Voor Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in Dronten geldt in ieder geval niet dat er zomaar even een groot bedrag kan worden geleend voor nieuwbouw of onderhoud. Dat zegt directeur Truus Sweringa van OFW. 

Zij reageert op een inventarisatie die Blok heeft laten maken van de bestedingsruimte die woningcorporaties hebben. Die ruimte wordt uitgedrukt in een bedrag dat een corporatie maximaal zou kunnen lenen.

Volgens Sweringa  gaat de minister er vanuit dat een corporatie snel een groot bedrag kan lenen en dat het geld in het komend jaar volledig besteed kan worden. Voor OFW zou het volgens haar onverantwoord zijn om  meteen maximaal te lenen, zeker omdat de corporatie al een schuld heeft van 254 miljoen euro.

OFW moest de afgelopen jaren juist financiële verbeteringen doorvoeren van de Autoriteit Woningcorporaties, om zo minder schuld per woning te hebben. ,,Het is dan niet logisch om nu de schuld weer op te laten lopen,'' zegt Sweringa. 

Sweringa voelt zich gesteund door de Autoriteit Woningcorporaties die de minister onlangs al op de risico's heeft gewezen van het lenen van maximale bedragen. Dit kan volgens de Autoriteit de continuïteit van corporaties in gevaar brengen.

reacties (4)

 • Henk Havinga

   

  Het is tijd dat BLOK de bestedingsruimte van de corporaties weer op rekt, door de verhuurdersheffing op te heffen. Deze 'nood' maatregel was wellicht nodig, maar het is toch geen kwartje van KOK?

  reageer
 • M.s

   

  Heeft ofw een schuld van 254 mln ?

  reageer
 • Hendrik

   

  Waar gaat het geld dat elke maand via de huurpenningen binnenkomt dan in vredesnaam aan op? Top salarissen misschien? Kennelijk niet aan sparen voor onderhoud van de bestaande woningen. Is dit nu goed beheer van sociale huurwoningen?

  reageer
 • Cees 54

   

  Snapt Hendrik niet dat die woningen ooit een keer zijn gebouwd met geleend geld en dat die leningen nog steeds moeten worden afgelost? En weet Hendrik niet dat OFW de meest duurzame corporatie is, die ervoor heeft gezorgd dat de huurders een energierekening krijgen die tot de laagste van Nederland behoren? Ook daarvoor heeft deze corporatie moeten lenen en dat geld moet ooit terug.

 • KC

   

  Ik denk dat het bij Centrada in Lelystad niet veel anders is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert