Reddingsbrigade Veluwemeer rukt niet meer uit

BIDDINGHUIZEN
De Reddingsbrigade Veluwemeer in Biddinghuizen wil 's avonds en 's nachts niet meer uitvaren na een melding van bijvoorbeeld een drenkeling of watersporter in nood. Alleen in het weekend zijn de vrijwilligers nog op te roepen. Volgens voorzitter Willem van der Kooij steken de 15 vrijwilligers veel eigen geld in de boten en benzine en komt de grens daarvan nu in zicht.

Niet inzetbaar
Afgelopen woensdagavond moest de reddingsbrigade nee verkopen bij een melding over een vermiste surfer. De surfer werd later aan de wal teruggevonden.

Geen geld van de gemeente
De gemeente Dronten geeft geen subsidie voor het reddingswerk. Daarom geven ook andere gemeenten geen financiële steun, aldus Van der Kooij. De reddingsbrigade heeft vijf boten die af en toe ingezet worden bij een evenement. Dat levert geld op. Ook komen er giften binnen van de vrijwilligers. Maar dat is bij elkaar te weinig om een 24-uurs-alarm-dienst te kunnen volhouden. Volgens de Reddingsbrigade is daarvoor minstens een paar duizend euro nodig.

Reactie Kustwacht
De Kustwacht kan niet zeggen of de dekking op de randmeren in gevaar komt door het wegvallen van de Reddingsbrigade Veluwemeer. Volgens een woordvoerder hangt dat volledig af van het aantal gelijktijdige meldingen en van het aantal beschikbare hulpdiensten op dat moment. Bij incidenten op het water worden ook de KNRM en vaak de brandweer in omliggende gemeenten gealarmeerd. Toch heeft de Reddingsbrigade volgens de Kustwacht zeker een toegevoegde waarde. Wanneer er echt iets aan de hand is op het water, kan elke extra boot van een hulpdienst een rol van betekenis spelen. 

reacties (23)

 • Arno

   

  Doet de waterpolitie niets? Die is toch ook bezig met patrouilleren? En de brandweer? Die is ook gespecialiseerd in reddingsactiviteiten op het water. Het is bizar dat juist de gemeente de vrijwillige reddingbrigade niet subsidieert. Misschien zijn kerkelijke instanties meer daartoe bereid; het gaat immers om het instandhouden van menselijk leven.

  reageer
 • Wit

   

  Leg eens uit dan.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  de gemeente beraald NIETS voor vluchtelingen. Vluchtelingen leveren de gemeente juist geld op! Dus uw betoog is gebaseerd op gebrek aan kennis.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Behalve dan dat die reatie niet van mij is maar van iemand die kennelijk fan van me is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En dat alles in de bevelende wijs....succes ermee!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bb

   

  Wel veel geld voor vluchtelingen maar voor deze club geen geld schandalig Gemeente leg 25000 euro neer dat gooien jullie zo vaak over de balk

  reageer
 • Galbert Goeftup

   

  Sluit de Meerpaal en gebruik dat daardoor vrijkomt voor nuttige zaken als de Reddingsbrigade.

  reageer
 • Jeroen

   

  Maar die vergoedingen zijn ruim, en dus kun je toch zeggen dat de vrijwillige brandweer goed betaald word? Dat in tegenstelling tot de vrijwilligers van de KNRM.

  reageer
 • Govert Goudglans

   

  Zoals meestal is onze linkse vriend .W. slecht geinformeerd. Vrijwillige brandweerlieden ontvangen een vaste vergoeding per jaar en een vergoeding per uur voor oefeningen, oproepen, etc. Zie de site van Brandweer Flevoland.

  reageer
 • Wolverine

   

  Triest toch zo gaat het in Nederland geld is belangrijker als een mensenleven,het gekke is wel geld voor onbenullige projecten.maar mensen redden nee dat komt niet voor in deze geldziekende maatschappij.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Tja met subsidie aan bijv de reddingsbrigade is voor een ambtenaar/ politicus weinig eer te behalen. Het is niet echt interessant voor de eigen persoonlijke positie en dan boeit het allemaal niet zo. Straks als er ergens op het water iets ernstigs gebeurd dan kan zo'n politicus er natuurlijk wel weer een slaatje uit slaan door groots aan te kondigen dat hij/zij de reddingsbrigade meer wil ondersteunen. Nee, lintjes doorknippen, borrels bij nieuw te openen kunstwerken ( waar vervolgens niemand meer echt interesse voor heeft) enz , dat is interessant......

  reageer
 • Dick

   

  Tsja, ander potje.

  reageer
 • redder

   

  Alle kosten verhalen op diegene die gered moest worden of zoals in bovenstaand verhaal, de kosten verhalen op degene die de melding doet over een vermiste surfer die al lang en breed weer op de wal was. Want dat is vaak het probleem, men rukt uit voor een vermissing blijkt dat de persoon zich vergeten heeft om te melden dat hij weer van het water af is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vrijwillige brandweer wordt goed betaald, men is het alleen vrijwillig. Deze mannen zijn vrijwilligers naar het woord, net als de mannen van de knrm. Ze krijgen geen cent voor hun diensten en doen alles vrijwillig.

  reageer
 • Jan

   

  Kan dat geld van die rare toren die ze bedacht hadden niet hiervoor gebruikt worden?

  reageer
 • Gerwin

   

  O N G E L O O F L I J K ! Gemeente moet zich schamen!! En nu? Wachten tot de eerste dode valt? Hier kan ik niet bij. Overal word zoveel geld weggegooid, en voor deze VRIJWILLIGERS zijn geen centen beschikbaar..... In wat voor land/tijd leven wij? Te triest !!!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Misschien kan die nutteloze politiehelikopter waarmee nog geen inbreker is gevangen beter voor dit soort zaken worden ingezet?

  reageer
 • Suus

   

  Schokkend gemeente Dronten! We bedenken plannen voor het redeplein waarbij we geld uitgeven als water, maar wanneer het gaat om het redden van levens houden we de knip dicht. Voor onze eigen inwoners kan dit van levensbelanglevensbelang zijn maar ook voor de toeristen. We vinden onze toerisme toch zo belangrijk? Of... alleen de lusten en niet de lasten gemeente Dronten?

  reageer
 • Piet

   

  Triest, hef het maar op,want dit heeft totaal geen zin meer544035

  reageer
 • Frank

   

  Tsja, ons B&w in dronterland kijkt nou eenmaal niet op een enkel mens. U kunt allen rustig verzuipen want de gemeenteraad heeft ingestemd. GroenLinks slogan verkiezingen we gaan meer voor de mens.. Net als CDA 😂 Nou Willem .. Pompen of verzuipen ouwe. Bij mij mogen jullie vrijdag gratis friet komen halen! Met de groeten van aat

  reageer
 • Rob

   

  Onvoorstelbaar, Gemeentes geven liever geld uit aan flauwekul projecten dan aan bijv. De vrijwillige brandweer of de reddingsbrigade die hun vrije tijd steken in het redden van huis, raad en levens. Kortzinnige beslissingen. Wel in dit voorbeeld toeristenbelasting heffen maar daar verder niets tegenover stellen.

  reageer
 • Hans

   

  De reddingsbrigade kreeg jaarlijks 5.000 euro subsidie maar dat is weg bezuinigd door het college en de raad van Dronten. Voor andere fratsen heeft de raad wel geld over. Nee eerst wachten tot er doden vallen dan roept iemand in de raad wel dat er subsidie gegeven moet worden. Bah college en raad jullie moeten je schamen. Wil je de stranden van Dronten promoten dan koop je voor 5.000 euro veiligheid en als je veilige stranden hebt dan komen de toeristen daar graag naar toe. Dus per saldo levert dit Dronten alleen maar voordelen op voor een schijnbedrag. Totale begroting van Dronten is 120 miljoen!

  reageer
 • Zelfde als Almere

   

  Dit zelfde is precies het geval geweest in Almere. Al weet men dat ook niet met 54k subsidie per jaar te behelpen. Hulde dat Biddinghuizen het zo lang heeft weten vol te houden!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert