VisNed naar RvS om aanwijzing beschermde gebieden

URK
De Urker organisatie VisNed wil via de Raad van State voorkomen dat onder meer de Doggersbank en de Klaverbank in de Noordzee worden aangewezen als beschermd gebied. Volgens de belangenorganisatie voor kottervissers zou dat grote financiële gevolgen hebben voor de vissers. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met de maatregel de natuur in het gebied beschermen en de visstand verbeteren. 

Bij de Raad van State wil VisNed aankaarten dat bezwaren vanuit de visserijsector niet serieus zijn genomen. Daarnaast vindt de organisatie dat er door het ministerie niet voldoende en zorgvuldig onderzoek is gedaan naar de feiten en de belangen van vissers.

reacties (5)

 • henrie theunisse

   

  de glasaal die van hun geboortegrond terug zwemt naar Europa-Nederland worden weggevangen door Spanjaarden en de Fransen omdat China daar veel geld voor over heeft ,en daarom zijn er bijna geen alen meer in Nederland en wat er overblijft gaat naar de aalscholvers .

  reageer
 • visserslatijn

   

  Beste Klaas, volgens de Europese Commissie is 88% van de vissoorten overbevist en kunnen vele soorten zich niet meer herstellen. Honderd jaar geleden waren er kabeljauwen van 1.80 meter lang, heb jij die nog recent gevangen? 93% van de kabeljauw uit de Noordzee wordt gevangen, voordat ze zich hebben kunnen voortplanten. De kabeljauw had ooit 20-30 jaarklassen die zich konden voortplanten, dat zijn er nu nog maar 1 of 2. Haaien, roggen en blauwvintonijn zijn allemaal verdwenen uit de Noordzee, overbevissing en verstoring van het ecosysteem zijn daar de oorzaak van. Wetenschappelijk aangetoond door gerenommeerde wetenschappers en zeebiologen. Wat zijn jouw feiten?

  reageer
 • IK

   

  Volgens recente onderzoeken (Ecomare) komen er in de Noordzee 11 soorten haaien voor en 10 soorten roggen. Allemaal gezonde populaties. Dat de blauwvintonijn er niet of nauwelijks meer voorkomt is het gevolg van overbevissing in de Middellandse zee en op de Atlantische oceaan. In de Noordzee plant deze soort zich niet voor, daarvoor is de temperatuur niet hoog genoeg. Wel kwam deze soort er jagen op andere soorten. Het ecosysteem wordt niet alleen door vissen verstoort, ook de opwarming van de zee en de kwaliteit van het water zijn van invloed! Welke 'wetenschappers en biologen' heb jij geraadpleegd?

 • waarnemer

   

  Visserij is gouden handel met een korte termijn visie. Natuurlijk zit de zee barstensvol, maar dan vooral met spooknetten, plastic soep en ondermaatse vis. Een kabeljauw van enige afmeting is niet meer te vangen. Kijk eens naar die kapitale villa's in Urk, Spakenburg en Katwijk en die peperdure amateur voetbalclubs in laats genoemde twee dorpen. De vis betaalt de prijs nietwaar beste vissers!

  reageer
 • Klaas

   

  jaaaaa kom maar op met al die voor geprogrammeerde reacties dan kunnen we weer even lachen

  reageer
 • Willem D

   

  Eerst het ijsselmeer leeg gevist nu gaan ze zeiken op een volgende plek

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is zo makkelijk om te roepen ongehinderd door enige kennis. Het ijsselmeer is bijna kraanwater, daar groeit vis niet al te goed in. Dat is op dit moment het probleem. Die paar boten zijn op twee handen te tellen. Op de noordzee wordt voor ruim 60% niet gevist, genoeg ruimte dus voor vis. En er zit ook genoeg, dat bewijzen de vangsten in ze overige gebieden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert