VisNed roept vissers op bijvangst eerlijk te melden

URK
VisNed, de organisatie voor kottervissers, roept vissers op om zich netjes aan de aanlandplicht te houden en hun bijvangst correct op te geven. De overheid zou aan VisNed hebben laten weten dat de bijvangst die tot nu toe is opgegeven aan de lage kant is.  

Veel vissers hebben grote moeite met de nieuwe verplichting. Ze moeten schatten hoeveel bijvangst ze hebben en dat is een lastige opgave. Daardoor zijn ze geneigd een te lage inschatting te maken.

VisNed vreest dat het niet navolgen van de regels slecht is voor het imago en als een boemerang terugslaat op de sector. Als er te weinig bijvangst wordt genoteerd, zal de overheid aannemen dat er geen enkel probleem is en zullen de quota niet worden opgehoogd, zo waarschuwt de organisatie.

Als er wel veel ondermaatse vis ter vernietiging wordt aangeboden, kan dat volgens VisNed bewijzen hoe slecht de nieuwe regels voor bijvangst zijn.  
 

reacties (18)

 • Wit

   

  Kan dit zomaar, maar dan ben je wel een week van huis, en natuurlijk ook vis sorteren. En welke vissersboot nummer gaat het worden.

  reageer
 • Knielus

   

  Dat zijn de feiten Jelle. Deze ingenieur zoals meneer of mevrouw zichzelf noemt dramt met zijn totaal onjuiste verhaal een belachelijk verhaal door. Absoluut onjuiste dromen en zelfs waanideeën wat er staat en totaal geen idee wat de visserij op de Noordzee werkelijk inhoudt en hoe dat werkt !! Uiterst spijtig en ik nodig hem / haar dan ook uit om met ons mee naar zee te gaan en het hele proces vanaf vertrek tot dat de vis werkelijk op een bord ligt in het echt mee te maken.!

  reageer
 • Jelle

   

  Hallo meneer de deskundige, als je je nou eens verdiept in de materie voordat je gaat roepen dan weet je ook eens wat er echt aan de hand is. Vernietigen is vernietigen, er word helemaal niets omgezet in vismeel of andere producten. (Vanaf 0:50) http://download.omroep.nl/nos/content/video/2016/07/09/167430/web03.mp4 Dus wat zie je dan liever, 60% wat het niet overleeft als voer plus 40% jonge vis die verder kan groeien over boord. Of dat 100% dood gaat en onbruikbaar word gemaakt aan land. Ook komen visruimen aan boord van vissersschepen voller te staan met onbruikbaar materiaal en krijg je minder bruikbare vis voor hetzelfde brandstof gebruik. Dus vertel jij dan eens wat er milieuvriendelijker is. Tel de dode bijvangst: https://www.youtube.com/watch?v=fOYlhAxl_uo

  reageer
 • Knielus

   

  Weer finaal mis. De vissers hebben in heel Europa wel degelijk dat recht.! Verkregen bij de regeringen dmv vergunnigen om daar te vissen, toegestane hoeveelheden , etc etc. Wat dus ook dagelijks 24/7 gevolgd en gecontroleerd wordt door alle lidstaten van Europa die ook elkaars gebieden streng controleren.!! Dus stop met dat bespotten en ontkennen van al deze feiten en doe eerst onderzoek. Maar helaas kan ik dat niet weten denk ik., wij hebben zelf schepen varen en voeren 30 ton per schip per week aan van vis wat er volgens sommigen helemaal niet is of zelfs uitgestorven . Hoe kan ik dan van de materie afweten trouwens ? U weet het beter?!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is helemaal geen recht. Men heeft het genomen en nu later doet men alsof het een recht is. U raaskalt maar wat maar wat doen vissers feitelijk voor de visstand? Niets! Het terugzetten van de bijvangst moeten we volgens sommigen maar zien als goede daad voor de natuur. Het is te gek voor woorden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Het vernietigen is omzetten in vismeel en producten. Het wordt niet verbrand of dergelijk. Het idee is dat de vissers zo gedwongen worden zorgvuldig te vissen met zo min mogelijk bijvangst. Wat het best is. De tijd van de botte bijl methode en het gratis overboord zetten is voorbij. Het is een waanidee dat de dode bijvangst goed voor de natuur is. De vissers zijn plots vogelliefhebbers geworden?

  reageer
 • Rikus

   

  Zo zonde dat de bijvangst aan land moet en dan ook nog eens vernietigd wordt. Als het hij de vangst meteen weer buiten boord wordt gezet dan heeft een deel nog kans op overleven en het restant wordt door andere vissen en zeevogels opgegeten. Het is ook nog eens slecht voor het milieu omdat de kotters nu vaker moeten lossen en uitvaren voordat ze hun quotum bereikt hebben!

  reageer
 • Knielus

   

  Ja hoor ingenieur.. U bent ook aardig met u zelf bezig. Het is idd de vissers hun recht ! Enig idee welke vergunningen zoals quota , licenties , pk's , etc etc etc er nodig zijn en wat daar de kosten van zijn om ook maar 1 kg vis te mogen vangen?? U brengt een totaal onzinnig verhaal waarin iedereen zo even met een schip en een netje bij de Aldi weg de zee leeg kan vissen en klaar is Kees. Wat een onzin kraamt u uit! Ieder normaal mens met wat voor bedrijf dan ook zou zich tegen zulke belachelijke regels verzetten.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het probleem is dat vissers de vis als hun recht beschouwen terwijl dat natuurlijk niet zo is. Sterker nog, de vissers doen juist zoveel mogelijk hun best om de boel zo lang mogelijk uit te wonen zonder zelf ook maar iets bij te dragen aan het voort laten bestaan. Had het aan de vissers gelegen dan was de zee allang compleet vermoord en leeg. Alleen dankzij regelgeving van de gemeenschap lukt het om de visstand enigszins te laten herstellen.

  reageer
 • Knielus

   

  Welja, gelijk de hele wereld maar doen toch mark? Doe s gek. U dan ook maar een paar jaar op de bank blijven zitten en al uw inkomsten stop zetten omdat het dan goed komt? Daar gaat u vast gelijk mee akkoord

  reageer
 • Knielus

   

  Hans k, nou je t over kersen hebt denk ik dat je zelf teveel kersen op hebt. De kades in alle havens staan zeker vol met rijen mensen om al die ondermaatse vis te kopen? Kom van uw balkonnetje af en verdiep u eerst eens in de werkelijkheid. U verkoopt zeker ook stiekem spullen van de zaak en denkt dan ook nog dat daar een bedrijf op kan draaien?

  reageer
 • flevowatcher

   

  Bijvangst is gerelateerd aan de soort netten en de wijze van vissen: met sleepnetten heb je de grootste bijvangst, daarom wordt dit afgeraden door de EU-regels. Er zijn wel degelijk andere manieren van vissen, maar de Urkers vinden dat gewoon te moeilijk (te weinig opbrengst) en daarom zijn die regels ook ingevoerd...

  reageer
 • schaapjes

   

  En dan zou alleen de visserman doen? Het nieuws van de dag laat zien dat er in elke sector geknoeid wordt. Elk mens is van nature slecht, we hebben allemaal een stukje duivel in ons helaas.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Vreemd dat er nu zo'n oproep moet komen. Evident doet men dan met andere regels en plichten ook wat minder eerlijk. Alleen bij subsidie en rechten eisen doet men er juist een schepje boven op.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  De hele wereld zou eens een paar jaar moeten stoppen met vissen. Dan zitten de zeeën weer overvol en is alle vis weer van fatsoenlijke grootte. En na die paar jaar sabbatical weer rustig beginnen met vissen en niet als een dolle de zeeën weer leegtrekken.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Weer iemand die geen idee heeft waar het over gaat. De bijvangst waar het om gaat wil een visser niet meenemen, dit is jonge vis en hoort terug in zee. Een groot gedeelte van deze vis overleeft en kan verder groeien. Door nieuwe Europese regels moet het meegenomen worden en het wordt met rode kleurstoffen (verplicht) vernietigd op de afslag. Het wordt vervolgens als afval verwerkt. Een Europese regel die compleet het doel mist. Helaas zullen de verder standaard te verwachten reacties wel weer komen.

  reageer
 • Hans K

   

  Laat deze bijvangst nu net de kers op de slagroom zijn voor de vissers! Die verkoop je na aankomst onderhands aan vrienden, familie, kennissen en restaurants.

  reageer
 • Frenky

   

  Urkers weer altijd recht tegen de bocht in.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert