Kuifeend over het hoofd gezien bij versterken Houtribdijk

LELYSTAD
Er moet duidelijker worden aangegeven wat het versterken van de dijk Lelystad-Enkhuizen voor gevolgen heeft voor de kuifeend. Dat schrijft de commissie voor de milieueffectrapportage.

Rijkswaterstaat wil de dijk versterken omdat die niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Daarvoor wordt grond uit de omgeving gehaald waar volgens de commissie in augustus en september grote aantallen ruiende kuifeenden zitten. Die zijn dan afhankelijk van voedsel in de omgeving.

De provincies Flevoland en Noord-Holland moeten in het milieueffectrapport aangeven hoe ze ervoor zorgen dat de kuifeend niet de dupe wordt van het werk aan de dijk. De dijkversterking begint volgend jaar en moet in 2020 klaar zijn.   

reacties (8)

 • Jan

   

  Kan die kuifeend niet over een hogere dijk klimmen of zo? Wat een onzin en geld- en tijdverspilling. Wijs het bezwaar snel af en geef bv het bespaarde geld aan de reddings brigade in biddinghuizen.

  reageer
 • De kuifeend commissie heeft vastgesteld dat de kuifeend beter af is met een versterkte dijk. Zitten ze lekker veilig.....

  reageer
 • Kuyt

   

  Als Rijkswaterstaat het ook over de Houtribdijk heeft dan mogen we er toch van uit gaan dat de dijk zo heet? Vertrouw erop dat die eend ook wel weer terugkomt.

  reageer
 • Dick

   

  Er is geen dijk nuttelozer en schadelijker voor de natuur dan de markerwaarddijk. De hele waterhuishouding in het Markermeer staat door deze dijk zodanig onder druk dat zelfs de paling bijna niet meer in het Markermeer voorkomt. Overigens zou Markermeerdijk een beter passende naam zijn want de markerwaard is gecancelled omwille van die zelfde paling.

  reageer
 • Frits

   

  De paling is gewoon weggevangen, deels in Nederland, en deels ook als glasaal elders in de wereld. Dat heeft niets met de dijk van doen. De Markerwaard is door de Tweede Kamer ook niet om de paling geschrapt, maar om politieke redenen (veel maatschappelijke weerstand vanuit Noord-Holland). Het zou overigens wel goed zijn voor de vissen als er naast de openstaande spuisluizen bij Enkhuizen en Lelystad extra openingen in de Houtribdijk gemaakt zouden worden. Ook voor de waterkwaliteit is dat beter. Het Markermeer is een grote bak slib aan het worden, en dat getuinier met eilandjes maakt het er voor de watercirculatie niet beter op. Het idee van wadden slaat ook nergens op, want door de Afsluitdijk en Houtribdijk is er geen getij meer (al was het getij van de Zuiderzee ook niet zo heel extreem; opstuwing door wind is hier altijd meer van belang geweest).

 • Lely

   

  Geen Houtribdijk maar Markerwaarddijk. De kuifeend over het hoofd gezien ? Zeker ook bij de werkzaamheden m.b.t. Marker Wadden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ton ten Brinke

   

  Houtribdijk is een oude werknaam. Omdat er 35 jaar geleden verschillende namen voor de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen circuleerden, werd destijds, om verwarring bij hulpverlening te voorkomen, de naam Markerwaarddijk officieel vastgesteld. Het is best onverantwoordelijk dat sommige 'diensten' de oude namen nog steeds hanteren.

  reageer
 • Frits

   

  Klopt niet. Het dijklichaam (of eigenlijk de dam) heet Houtribdijk. Rijkswaterstaat is hiervan de eigenaar. De gemeente Lelystad heeft voor de weg ooit de naam Markerwaarddijk vastgesteld. Deze naam loopt van de Houtribweg tot de gemeentegrens. Voor de weg bij de Trintelhaven heeft Lelystad de naam Trintelhaven vastgesteld. Lelystad heeft geen bevoegdheid om buiten de gemeente een naam vast te stellen. De gemeente Enkhuizen, bevoegd voor haar grondgebied, heeft de namen Sluisweg en Zijlweg vastgesteld. Het zou beide gemeenten sieren de doorgaande weg officieel hetzelfde te noemen als de dijk, dus Houtribdijk. Markerwaarddijk is een volstrekt achterhaalde naam die niemand gebruikt, en Zijlweg en Sluisweg snapt ook niemand. Houtribdijk staat ook gewoon op Google Maps, omdat Rijkswaterstaat als hoogste orgaan hiervoor de naam doorgegeven heeft.

 • amber

   

  kuifeend verjagen, werk uitvoeren en jawel het komt vanzelf terug de kuifeend.simpel

  reageer
 • Jaap

   

  Wat een giller,hahahahahahahahahaha.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert