Flevolandse fruitteler steekt zich in de schulden

FLEVOLAND
Flevolandse fruittelers steken zich geregeld in de schulden om de appel- en perenoogst te kunnen betalen. Dat zegt Nederlandse Fruitteeltorganisatie NFO, afdeling Noord.

De fruitsector heeft het moeilijk door een Russische boycot. Daardoor worden er geen appels en peren naar Rusland geëxporteerd en hebben telers een lager inkomen. Sommigen moeten zelfs naar de bank, voordat ze werknemers kunnen inhuren om appels en peren te plukken.

Schulden lopen steeds verder op. Als de boycot nog veel langer gaat duren, voorspelt de NFO faillissementen.

reacties (6)

 • Barbara

   

  Even los van deze boycot, appels en peren zijn gewoon een beetje UIT. Kijk in de schappen bij supermarkten wat er niet aan soorten fruit ligt. Uit alle werelddelen ingevoerd liggen er de heerlijkste vruchten. Dat wil men uitproberen toch? Datzelfde probleem krijgen we strakjes met groentes, want ook boontjes en kruiden etc komen uit Afrika hier in de schappen terecht. Laat de fruittelers net als veel boeren hen al voor zijn gegaan overgaan op opvang behuizing dementerenden, want daar hebben we, met alle respect, er wel voldoende van..

  reageer
 • Censuur

   

  In deze sector werken er nog nauwelijks Nederlanders dus wat dat betreft ben ik niet rouwig, en bij AH lagen er in het geheel geen peren in de schappen dus zo erg kan het niet zijn met de sector. De Russische markt komt zeker weten niet weer terug en terecht dank zij F. T , dat mag nu wel eens gezegd worden lijkt mij.

  reageer
 • oude polderpionier

   

  Dan moeten deze fruitkwekers het over een andere boeg gooien,je bent ondernemer of niet.De telers die bij de deur produkten verkopen berekenen woekerprijzen,ze zijn nog duurder als de supermarkten.Vooral in de noord-oost-p0lder.

  reageer
 • Piet

   

  Verschil in kwaliteit . Fruit van de supermarkt zitten de vliegen al op als je gaat afrekenen

 • Appels met Peren

   

  Groot groter grootst. Eigen schuld dikke bult. Had je maar niet groter en groter willen worden

  reageer
 • Piet

   

  Duidelijk zelf geen ondernemer

 • Jan Zator

   

  Een kleine kweker beurt ook minder voor zijn fruit. Dat is dus het probleem niet.

 • Rob

   

  Stel werklozen aan zetten

  reageer
 • NLToday

   

  Ja, hopelijk beheersen de medewerkers van het UWV de Duitse taal, en hebben de gedupeerde werknemers stalen zenuwen aangaande de chronische ITC problematiek van het UWV.

 • laat alle reacties zien
 • Drontense

   

  Er zijn zoveel mensen die bij huis lopen zonder werk.Zou een goed idéé zijn om hun te helpen met behoud uitkering. Er zijn steeds minder fruitboeren wat heel jammer is.

  reageer
 • Henk

   

  Dat zou een heel goed idee zijn, maar nu komt de grap. Werken met behoud van uitkering betekend de boer betaald de werknemer/uitkering gerechtigde en de uitkerende instantie hoeft de uitkering niet te betalen. dus wie wordt hier beter van? niet de boer en ook niet de werknemer. Alleen de uitkerende instantie. Is een praktijk voorbeeld. Ben ik hier beter van geworden? ja zeker leuke mensen ontmoet, kwam weer in beweging, maar financieel nee en de boer ook niet.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert