Politie surveilleert extra bij ziekenomroep NOP na dreiging

EMMELOORD
De politie surveilleert extra bij de studio van de Zieken- en Ouderenomroep OZO-NOP in Emmeloord. Bij de omroep kwam deze week een dreigend telefoontje binnen. In de nacht van vrijdag op zaterdag  is de deur van de omroep beklad. Er is 'stop' opgeschreven met een stift, daarnaast zijn drie manen bij getekend. Volgens secretaris Bas Stuy kan dit duiden op de Turkse extremistische organisatie De Grijze Wolven. Het symbool van deze groep is namelijk drie manen. 

Eerder deze week nam de ziekenomroep al maatregelen nadat bij het Turkstalige programma een dreigtelefoontje was binnen gekomen. In het gesprek werd secretaris Bas Stuy te verstaan gegeven dat de omroep met zijn wekelijkse Turkstalige radio-uitzending moet stoppen, omdat 'er anders gekke dingen zouden gebeuren.'

Stuy zegt de bedreiging en de bekladding van de deur direct bij de politie te hebben gemeld. Ook zijn er maandag camera's bij de studio aan de Bouwerskamp geplaatst. Stuy heeft geen idee wie er achter het telefoontje zit. Het nummer was afgeschermd. En hoewel de beller met een zwaar Turks accent sprak, denkt de secretaris dat iemand zo'n accent mogelijk ook expres kan hebben gesproken

Er wordt gekeken of op de beelden de dader te zien is van de bekladding van de deur. Stuy heeft geen idee waarom iemand of meerdere mensen het op de omroep hebben voorzien. In het Turkse programma zou hoofdzakelijk muziek worden gedraaid en komen nooit politieke onderwerpen aan bod. Volgens de secretaris heeft de Turkse presentatrice vorige week zaterdag in de uitzending wel gezegd dat ze hoopt dat ieders familie in Turkije na de recente couppoging veilig is. Hij kan zich niet voorstellen dat iemand daar aanstoot aanneemt.

Volgens Stuy reageerde de presentatrice van het programma kalm op de bedreiging en was ze vastbesloten om vandaag gewoon weer een live-uitzending te maken. Na het zien van de bekladding was ze wel geschrokken maar ging wel door. 

Sinds de mislukte coup in Turkije zijn ook er in Nederland de spanningen binnen de Turkse gemeenschap. De laatste dagen werd een paar maal brand gesticht bij panden van Turkse organisaties. 

reacties (5)

 • Pzaal

   

  De persoon die achter deze bedreigingen zit is zelf ziek in zijn hoofd.

  reageer
 • Bergerac

   

  Was de muziek zo slecht?

  reageer
 • h.oedan

   

  Wil je maximale integratie, dan moet je geen andere talen, gebruiken ,rituelen of wat dan ook toestaan. Je komt naar nederland omdat het hier goed vertoeven is (was), zodra nederland zich gwat aanpassen aan mindere culturen wordt het hier net zo'n zooitje ongeregeld als in andere landen waar godsdienst regeert. Kijk maar naar, Egypte,Irak, Syrië, Turkije enz,enz.

  reageer
 • Gideon

   

  Je spreekt bij een van Nederlands afwijkend culutuurpatroon van 'minder'. Over dat soort uitspraken is men in Nederland duidelijk: wij noemen dat discriminatie. Als Nederlander. In Nederland. In elke beschaafde cultuur. In de hoek, ga je schamen!

 • h.oedan

   

  Dus een nederlandse ziekenomroep zend uit in de turkse taal????? Meteen stoppen en subsidie terug vorderen!!!!

  reageer
 • Johan

   

  h.oedan...... Deze omroep presteert het momenteel beter dan de lokale omroep in Emmeloord en draait volledig op sponsoring en donaties. De gemeente NOP wil niet eens een subsidie aan deze omroep toekennen, terwijl deze wel de luisteraar bedient en rekening houd met alle nationaliteiten en culturen.

 • hassan

   

  Welke subsidie? De omroep draait op giften. Sinds de wethouder, die mede verantwoordelijk is voor het verspillen van vele miljoenen aan ons centrum, banden kreeg met de lokale omroep krijgt die alle subsidie en moet de ziekenomroep het zelf uitzoeken.

 • Pieter

   

  Dat zie je verkeerd. Er is een programma dat in de turkse taal wordt gepresenteerd. Dat is iets heel anders dan dat de hele omroep in het turks babbelt. Zo hebben ze ook een programma wat door poolse mensen wordt gemaakt. Hier wordt dan ook pools gesproken. Deze omroep is multicultureel. Dat kunnen we van de huidige lokale omroep in emmeloord niet zeggen. Deze wil niets eens samenwerken met de OZO NOP.

 • Bestuur OZONOP

   

  Geachte heer Hoedan, Kunt u even aangeven welke subsidie en van wie wij die ontvangen? De OZO is van origine een ziekenomroep maar sinds 2011 een officiële commerciële omroep welke uit reclame en sponsor gelden zonder enige bijdragen van belastingbetalers uitzenden 24 uur per dag 7 dagen per week. Ja wij zenden uit in het Turks, Pools, Arabish uit maar ook in het Engels en Nederlands via Internetradio doen wij het waarschijnlijk niet zo verkeerd met een gemiddelde van 8 tot 10.000 luisteraars per uur.

 • De Vries

   

  In en in triest. Het zijn dus nog steeds geen Nederlanders. Je moet toch wel erg gedaald zijn als je zoiets doet en het getuigt niet van enige intelligentie.

  reageer
 • Brallie Brandplurk

   

  Een Turk zal nooit een Nederlander worden. Zelfs niet in de vijfde generatie. Daarom moet aan Turken ook absoluut nooit de Nederlandse nationaliteit gegeven worden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert