Vis à Vis krijgt geld, Suburbia niet

ALMERE
Theatergezelschap Vis à Vis in Almere krijgt de komende vier jaar bijna 460.000 euro subsidie per jaar van het Fonds Podiumkunsten. Met dat geld kan Vis à Vis van 2017 tot 2020 doorgaan met het maken van grootschalige en ook kleinere voorstellingen.

Ook van jeugdtheatergroep Bonte Hond uit Almere is de subsidie-aanvraag toegekend. Dit gezelschap krijgt ruim 580.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit de lijst meerjarige activiteitensubsidies, die het Fonds Podiumkunsten dinsdag bekend heeft gemaakt.

Niet iedere aanvraag is gehonoreerd. De Almeerse theatergroep Suburbia bijvoorbeeld krijgt geen subsidie. Suburbia had het Fonds gevraagd om ruim 400.000 euro. Gedeputeerde Michiel Rijsberman betreurt het dat Suburbia geen subsidie meer krijgt van het Rijk.

Apollo Ensemble
Ook van het Apollo Ensemble uit Lelystad is de aanvraag afgewezen. Dat gezelschap had ruim 100.000 euro aangevraagd. Zakelijk leider Thomas Oltheten is niet verbaasd dat de subsidie van het Fonds Podiumkunsten is afgewezen. Er was om ruim 100.000 euro gevraagd voor de periode 2017-2020.

Het Apollo Ensemble komt door de afwijzing volgens Oltheten niet in de problemen. Er was immers niet eerder een structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Bovendien zijn er inkomsten uit optredens, de cd-verkoop en geeft onder meer de provincie subsidie.

reacties (7)

 • Pzaal

   

  Bijna 1,1 miljoen.. Waarom? Omdat het kan in Almere en de bruggen mogen instorten omdat daar geen geld voor is. Heerlijk zo'n incompetent gemeente bestuur.

  reageer
 • Serge

   

  De act De Staat 236.200 euro?? Mijn lieve hemel, het is gewoon een commerciele act die per show voldoende in het laatje brengt.... Echt ongelovelijk dat het geld naar zo'n act gaat.

  reageer
 • Fritz

   

  Jeetje, ik schrik echt van deze bedragen/subsidies! Is dat het wel waard? Er zijn zat theatergezelschappen die het met een paar duizend aan subsidie moeten doen en dan heb je als toeschouwer ook een leuke avond!

  reageer
 • Jop

   

  Misschien leren om zelf de broek op te houden ipv geld van de belastingbetaler aan te nemen. Van mij hoeft mijn belastinggeld niet naar deze gezelschappen.

  reageer
 • Havenaar

   

  Dan moeten ze zoveel entreegeld gaan heffen dat het voor de meeste mensen re duur wordt om te gaan kijken, is dat wat je wilt? Bij vis-a-vis komen mensen uit heel Nederland kijken , ook scholengroepen van elders. Subsidie zeker waard !

 • Eens

   

  Ik vind het ook erg fors en bovendien onnodig. Zou mooi zijn als we elk jaar democratisch mochten bepalen waar subsidies naar toe gaan. Heb het idee dat de subsidie niet in verhouding staat tot de bezoekers. Maar ik ken de bezoekersaantallen niet.

 • Roel

   

  Van mij wel. Uw inkomstenbelastingaangifte is geen stembiljet. Uw democratisch gekozen vertegenwoordigers bepalen waaraan uw bijdrage wordt besteed.

 • Faerie

   

  Jammer. Vind het ook raar dat Bonte Hond het met zoveel mag doen, terwijl Vis-a-Vis met ruim minder heel veel meer publiek bereikt en ook echt mensen van ver buiten de polder naar Almere trekt met hun producties. Ook Suburbia zie ik meer voorbij komen dan Bonte Hond. Vis-a-Vis is terecht. Als ik zelf had mogen verdelen had ik van die 580000 euro Suburbia en Bonte Hond elk 250000 toegekend en die 80000 aan Lelystad gegeven. Dan zou het naar mijn idee mooi in verhouding zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Heimen Stoffels

   

  Erg jammer voor Suburbia. Ze maken juist hele goede, originele voorstellingen op leuke plekken. De laatste paar trokken ook heel veel publiek. 400.000 is wellicht wat hoog als ik zo de andere bedragen zie, maar een klein(er) bedrag had m.i. wel gemogen.

  reageer
 • Sjors

   

  Toe maar. BetaLen ze in Almere zelf ook nog wel eens wat. Ze zijn de grootste subsidie pot van de provincie.

  reageer
 • Jeroen

   

  Het is ook de grootste stad, dus zo vreemd is dat niet.

 • Geert

   

  Je bedoelt Urk in plaats van Almere.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert