Cultuurfonds wil meer initiatieven helpen

ALMERE
Het wordt makkelijker voor Almeerse culturele ondernemers om geld te lenen voor hun evenement. Het Cultuurfonds start dit jaar met het verstrekken van leningen. Volgens cultuurmakelaar Jan Melle Liscaljet kunnen zo meer initiatieven van de grond komen. Hij hoort vaak dat culturele ondernemers bij het starten van hun project geld tekort komen, terwijl zij na afloop wel het geld hebben, door bijvoorbeeld kaartverkoop.

Samenwerking
Het Cultuurfonds is daarom een samenwerking aangegaan met het Fonds Cultuur+Financiering, wat wordt gesteund door het ministerie van OCW. Ondernemers kunnen bij het Cultuurfonds tot 40.000 euro lenen tegen 3 procent rente. 

Veertien projecten kregen geld
Het Cultuurfonds is op verzoek van de gemeente vorig jaar september opgericht. Het beschikte in 2015 over een budget van 550.000 euro.
Daaruit is bijna 200.000 euro uitgegeven aan veertien verschillende projecten, variërend van een theatervoorstelling tot kunst in de openbare ruimte. Initiatieven krijgen eenmalig een bijdrage tot een maximum van 50.000 euro.

Contacten en expertise
Liscaljet zegt in totaal met 150 culturele ondernemers te hebben gesproken. Hij helpt ondernemers ook met het leggen van contacten onderling en door de inzet van expertise.
Voor dit jaar heeft het Cultuurfonds zo'n 700.000 euro beschikbaar plus de resterende 350.000 euro van vorig jaar. Het zoekt dit jaar ook naar sponsors om het fonds nog groter te maken. Verder gaan er vier cultuurscouts in de verschillende stadsdelen op zoek naar onbekende makers. Daarnaast is het fonds iedere maand in een bibliotheek aanwezig om meer bekendheid te krijgen.

reacties (5)

 • Kees

   

  Je mag best eerst zelf op onderzoek gaan voordat je je verdachtmakingen uitspreekt.

  reageer
 • Frans

   

  Zonder enige kennis van zaken en feiten alvast wat verdachtmakingen uiten, spreken over vriendjespolitiek en verrijking...

  reageer
 • Boels

   

  "Culturele ondernemers" zijn alleen ondernemers als zij op de gewone wijze aan geld kunnen komen, d.w.z. een goed ondernemersplan met geen overdreven financiële risico's. Die hebben dus zo'n fonds niet nodig. Wel geeft het fonds in feite subsidie als de "culturele ondernemer" failliet gaat. Wacht, dat maakt niet uit want het fonds wordt gevuld door overheden.

  reageer
 • Johannes

   

  Kijk in het jaarverslag. Daar staan afspraken over de beloning van de cultuurmakelaar. Er is juist voor een lage beloning gekozen zodat er veel geld naar de cultuur van Almere kan. En natuurlijk vind ik ook dat verrijking tegen moet worden gegaan, maar iemand moet ook zijn gezin kunnen onderhouden.

  reageer
 • Erik

   

  Wat is het salaris en onkosten van de directie?? Verder ben ik geen cultuurbarbaar maar vind wel dat men zich noet mag verrijken aan al die fondsen en dat gebeurt helaas wel vaak op slinkse wijze.... Ook de toekenning is vaak niet erg transparant wat vriendjespolitiek in de hand speelt.!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert