Eduvier groeit door leerlingen van buiten Flevoland

LELYSTAD
De toename van het aantal leerlingen dat speciaal onderwijs volgt bij scholen van onderwijsinstelling Eduvier komt vooral doordat er veel leerlingen van buiten Flevoland worden aangetrokken. Dat zegt bestuursvoorzitter Els van Doorn. Eduvier is voornamelijk actief in Lelystad maar heeft ook vestigingen in Almere en Emmeloord.

Ruimtegebrek
Vorige week werd bekend dat één van de scholen van Eduvier, De Anger in Lelystad, moet uitwijken naar een gebouw op een bedrijventerrein. Dit omdat de bestaande locatie volgend schooljaar te klein is. De verhuizing naar de rand van de stad viel verkeerd bij enkele ouders.

Enkhuizen & Hoorn
Vooral uit Enkhuizen en Hoorn komen volgend schooljaar veel leerlingen naar Lelystad toe. Die plaatsen hebben zelf geen voortgezet speciaal onderwijs op havo/vwo niveau en zijn dus op andere gemeenten aangewezen. Volgens Van Doorn kiezen zelfs leerlingen uit het zuiden van Friesland geregeld voor scholen van Eduvier in Lelystad. Onder andere omdat in die regio scholen sluiten en de scholen van Eduvier een goede reputatie hebben.

Vervoer
De gemeente Lelystad laat weten het geen probleem te vinden dat er er veel kinderen van buiten de stad in Lelystad onderwijs volgen. De gemeente waar de leerling woont is verantwoordelijk voor zaken als het leerlingenvervoer. De gemeente Lelystad zegt alleen een rol te hebben bij het regelen van huisvesting voor de scholen.

reacties (4)

 • frits

   

  Overigens: complimenten voor Omroep Flevoland die wat dieper in de materie gedoken is. Dit vind ik echte journalistiek: niet alleen een gebeurtenis vermelden, maar ook wat dieper in de achtergronden duiken. Dit draagt bij aan het maatschappelijk debat. En maakt ook duidelijk dat er in Flevoland problemen ontstaan omdat in Noord-Holland zaken niet goed geregeld zijn. Getriggerd door dit artikel even googlen, en inderdaad blijkt er in West-Friesland geen speciaal onderwijs voor HAVO/VWO te zijn, maar ook in Alkmaar of Purmerend is niets te vinden; die kinderen moeten naar een gewone school, naar Amsterdam of naar Lelystad. Dat hebben we als maatschappij dus erg slecht geregeld. En dan wel tientallen miljoenen subsidie voor de podiumkunsten...

  reageer
 • KC

   

  Men kan ook een dependance in Noord-Holland in richten. Dat scheelt een hoop reistijd en geld en er komt ruimte vrij voor de kinderen in Lelystad. Zij hoeven dan niet naar een industrieterrein.

  reageer
 • frits

   

  Ja, helemaal mee eens. Waarom dan in Lelystad op een bedrijventerrein gaan zitten? In Hoorn is ook echt wel een plek te vinden. Dat is voor iedereen beter; de leerlingen hoeven minder ver te reizen, en de gemeenten daar hoeven niet zo veel geld voor leerlingenvervoer te betalen. En als die leerlingen dan toch heen en weer moeten, kan er dan niet eens een normale buslijn over de Houtribdijk gestart worden? Daar heeft iedereen wat aan.

 • Piet

   

  Wat Els van Doorn er niet bijverteld is dat zij en Peter Nooitgedagt actief lobbyen in andere gemeentes cq samenwerkingsverbanden om haar scholen vol te krijgen. Ook al zit daar wel een aanbieder van speciaal onderwijs. Dit gaat ten koste van de Lelystadse kinderen. De gemeente weet dit en is er mee bezig.

  reageer
 • Erik

   

  Klopt als een bus

 • nop

   

  Emmeloord heeft ook geen Havo/VWO. Dus leerlingen uit de Noordoostpolder en van Urk moeten dan ook naar Lelystad.

  reageer
 • frits

   

  Ja, maar in de regio Enkhuizen/Hoorn wonen heel veel meer mensen dan in Noordoostpolder/Urk. Minimaal het drievoudige schat ik in. Daar is dus veel meer potentie voor een dependance. Bovendien heeft Emmeloord een goede busverbinding met Lelystad.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert