Provincie betreurt intrekken subsidie Suburbia

ALMERE
Gedeputeerde Michiel Rijsberman vindt het onbegrijpelijk dat de Almeerse theatergroep Suburbia geen subsidie meer krijgt van het Rijk. Het Fonds voor de Podiumkunsten liet dinsdag weten dat het de aanvraag voor subsidie van Suburbia heeft afgewezen. Dat betekent dat Suburbia ruim 400.000 euro per jaar misloopt.

Volgens Rijsberman heeft Suburbia een goed plan ingediend bij het Fonds. "Het is wel heel teleurstellend dat je dan helemaal geen bijdrage krijgt van het Rijk", aldus de gedeputeerde.

Onzekerheid
Suburbia zal de komende jaren elk jaar opnieuw plannen moeten indienen bij het Rijk om in aanmerking te komen voor mogelijk incidentele bijdragen. "Met die onzekerheid is het een stuk moeilijker om te bouwen aan de kwaliteit van je organisatie".

Hoe jammer Rijsberman het besluit van het Fonds ook vindt, extra geld vanuit de provincie zit er niet in. Suburbia krijgt zowel van de gemeente als van de provincie al een bijdrage. "Als wij de bijdrage aan Suburbia zouden verhogen, dan gaat dat ten koste van één van de andere 15 culturele organisaties die een provinciale bijdrage krijgen", aldus Rijsberman.

 

reacties (4)

 • henk

   

  Ik wordt toch zo moe van die anti-subsidie-fetisj, dat kennisloze commentaar. Verdiep je eerst eens in het totale subsidiestelsel voor je onzin gaat spuien op dit soort forums. jullie hebben geen idee waar jullie het over hebben. GET THE BIG PICTURE! Er gaat minder dan 1% van de totale begroting naar kunst en cultuur, dat is nog geen bocht in een gesubsidieerde snelweg! Daarvan kan de bewaking bij voetbalwedstrijden niet eens betaald worden! Minder dan 1% van jullie belasting geld! En weet dat kunstliefhebbers en kunstenaars ook belasting betalen. We leven in een zorgstaat, een democratie. Dat betekend dat we voor elkaar zorgen en in dit land leven verschillende mensen met verschillende wensen. GUN ELKAAR WAT!

  reageer
 • Jop

   

  Mooi zo! Leer zelf maar je broek op te houden.

  reageer
 • Boels

   

  Zo is het maar net! Met subsidies wordt de burger cultuur door de keel gedrukt dat bepaald wordt door de subsidievanger en niet de cultuur die de burger wenst. Gesubsidieerd hobbyisme dus.

 • frits

   

  Als ook gemeente en provincie bijdragen, hoeveel subsidie gaat er dan wel niet in totaal naar die club? Hoeveel subsidie per bezoeker is dat?

  reageer
 • PeterF

   

  Voor de periode 2013-2016 was de subsidie aanvraag bij het Fonds voor de Podiumkunsten à zo'n 350.000 euro per jaar in eerste instantie ook al afgewezen, maar na protest en behandeling door een bezwaarcommissie is toen alsnog 3 ton per jaar toegewezen. In 2015 gaf de gemeente Almere een structurele subsidie van 145. 000 euro. De provincie doneerde in 2014 in ieder geval 72.000 euro voor het maken van een beleidsplan, kon ik terug vinden. Persoonlijk vind ik dat laatste een flinke investering voor een beleidsplan. Zijn daar dure adviseurs voor ingehuurd? Ik zou daar wel wat meer over willen weten, maar ik vertrouw erop dat de subsidiegevers de aanvraag goed hebben getoetst en gecontroleerd. Ak met al gaan er dus vele tonnen per jaar naar Suburbia. Hoeveel dat dan is per bezoeker is lastig vast te stellen.

 • Job

   

  Vreemde subsidie constructie kennen wij toch. En subsidie van het rijk en van de provincie en van de gemeente. Allemaal overheid, waarschijnlijk allemaal hetzelfde doel en toch 3 keer mogelijkheid.

  reageer
 • frits

   

  Ja, dat vind ik ook heel vreemd. En drie keer zijn er ambtenaren cq medewerkers van het Fonds voor de Podiumkunsten mee bezig om die aanvraag te beoordelen. Deze voorstellingen hebben geen nationaal belang, hooguit een regionaal, maar meestal een lokaal, dus laat het aan de gemeenten over (die natuurlijk ook een voorstelling in een buurgemeente kunnen sponsoren als ze er waarde aan hechten). En landelijk kan de overheid vooral een impuls geven door de BTW op kunst en cultuur te verlagen of af te schaffen, maar het rijk wil deze BTW alleen maar verhogen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert