Serie: Water met kristallicht voor betere groenten

ALMERE
"De kas in Almere is de enige in de wereld die op deze manier werkt", zegt René Verstraeten van Efibia in Almere. De groenten van deze tuinder worden niet besproeid met regenwater of kraanwater, maar met Efibia-water: water dat is behandeld met kristallen. 

Efibia-water is één van de streekproducten waaraan Omroep Flevoland deze week aandacht besteedt. Om te begrijpen hoe Efibia-water precies wordt gemaakt, heb je volgens Verstraeten 'universitaire studies scheikunde, natuurkunde en biologie' nodig.

Bewegende atomen
In het kort komt de theorie er op neer dat het licht er via de kristallen voor zorgt dat atomen in het water op een bepaalde manier gaan bewegen. Door het behandelde water op de plant te sproeien, zou die meer energie ontvangen en anders groeien dan met ongehandeld water.

Wetenschappelijk bewezen is het allerminst, maar de bedenkers van Efibia zeggen dat de groenten door dit proces meer energie bevatten en langer houdbaar zijn.
 

reacties (8)

 • Jan

   

  Wat een lachertje, je moet een universitaire studie hebben om dit allemaal te begrijpen, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs.. Echt, hoe zweverig en ongeloofwaardig wil je overkomen? En dan iemand die je aanraadt om het maar eens te googelen, jaja.. Alles wat je op internet leest is waar.. Pff..

  reageer
 • jo

   

  google eens op dr. emoto water leeft..

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ja, en vergeet dan vooral niet het artikel van de stichting Skepsis over die dr. emoto te lezen.

 • Flevoburger

   

  Ach, baat het niet het schaadt ook niet toch? Als er geen extra vervuiling optreedt en er mensen zijn die deze groenten graag willen eten? prima toch? Of ze moeten zich op het medisch gebied gaan bewegen en dan gaat het fout.....

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ach, in dat geval kan je je in Duitsland nog laten oplichten voor veel geld.

 • J.C. Moes.

   

  Wetenschappelijk niet bewezen, daar gaan we weer, héél apart! Echter niet onbekend, vandaag aan de dag, feitelijk allang niet meer! Maar ja, door dat ‘geheim’ houden van de werking, kunnen wij er eigenlijk niets mee; Het is blijkbaar ook niet voor algemeen nut bedoeld, waarom het grote geheim anders niet prijsgegeven? Er zijn trouwens wetenschappers genoeg in ons land, die deze materie met een zeker gemak zouden kunnen ‘onderzoeken’ dus dan behoeven wij niet eerst allemaal te gaan studeren, om het ‘te begrijpen.’ Geen excuus dus om achter te verschuilen! Er is, zo lijkt het wel, dus wéér eens sprake van commercieel protectionisme ten aanzien van een ‘geheim’ verdienmodel? Het is ondoorzichtig genoeg voor negatief en niet doorzichtig genoeg voor een positieve beoordeling door derden/de samenleving; Een concept dus, dat vooralsnog meer bekendheid geniet onder de naam ‘zeepbel?’ Weet niet of er al subsidiegelden vloeien, of binnenkort gáán vloeien, mét of zonder afgeschermde ‘toevoegingen en/of bewerkingen’ maar ik hoop dan wel dat kennis krijgen m.b.t. de werking, daarvoor een onontkoombare voorwaarde is geweest/zal zijn! Al is mijn laatste ‘klomp’ dáár waarschijnlijk nog niet van ‘gebroken’ vrees ik. JC.

  reageer
 • Desencurist

   

  Het organisme (plantje) snakt naar mineralen welke niet of onvoldoende aanwezig zijn door de eenzijdige bemesting van het plantje doormiddel van moderne methoden (glas,steenwol etc) Wie weet zal het oeroude veelzijdige sediment waar onze gronden uit bestaan en waarop in de duizenden jaren dit organisme is gevormd weer ooit opnieuw herontdekt worden. Zodat de mens weer voldoende nutriënten tot zich zal kunnen nemen en ziekten als kanker sterk zullen afnemen.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  De toename van ziekten als kanker wordt niet veroorzaakt door de nutriënten (of gebrek eraan) van in voedsel. Er is voornamelijk meer kanker omdat de mensen ouder worden, en door roken en alcohol. Dat groenten uit de volle grond beter smaken weten we allemaal, maar voor de rest graag geen onzin verkopen. Zo wil men ons bijvoorbeeld wijs maken dat in India minder kanker voorkomt door hun voeding, terwijl dat alleen maar komt doordat mensen daar jong aan infectieziekten sterven die eenvoudig te bestrijden zijn. Ik houd de kerk graag midden in het dorp.

 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Dit is echt flauwekul en bedrog. Jomanda in de polder.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Misschien wil OF de lezer wakker schudden in de hoop dat mensen met enigszins gezond boeren(!)verstand zelfstandig nadenken over dit soort berichtgeving. En kun je het zien als 'ter leering ende vermaeck'. Uiteraard is de periode der komkommerberichtgeving aangebroken. Of er komt een hele nieuwe serie waarbij allerlei esoterische diensten en producten worden voorgesteld die door elfjes geproduceerd worden. Terwijl het blauwe volle maanlicht dient te schijnen. En de gnomen met hun op maanstenen gesmede gereedschap in ingestraalde aarde deze belevingsvolle knollen voor citroenen proberen te slijten. Ik stel dan ook voor dat slechts nog elektronen die gestuurd worden door onze miljarden jaren oude zon, de energie mogen leveren voor de ingezegende apparatuur van OF, om deze waardevolle journalistieke bijdragen te mogen uitstralen in de ether! Woeha! :-) Jomanda is er niks bij! :-)

  reageer
 • Joost

   

  Kritisch zijn is duidelijk geen vereisten wanneer je voor Omroep Flevoland wil werken. Dit zijn gewoon kwakzalvers die deel uitmaken van de alternatieve geneeskunde lobby. En we hebben onlangs nog in Duitsland gezien hoe fout dat kan gaan.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Je overdrijft. er staat wel degelijk "Wetenschappelijk bewezen is het allerminst". En inderdaad, het is natuurlijk 100% onzin. Maar misschien smaken die groenten wel prima, je kan nooit weten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert