Wethouder teleurgesteld over besluit Suburbia

ALMERE
De beslissing van het Fonds Podiumkunsten om géén geld meer te geven aan het Almeerse theatergezelschap Suburbia is ook bij de gemeente hard aangekomen. Dat zegt wethouder Frits Huis. Hij is teleurgesteld in het besluit, en benadrukt dat de gemeente weinig kan betekenen. "Het voelt als een amputatie, cultureel gezien dan."

Afgewezen
Dinsdag maakte het landelijke Fonds Podiumkunsten de subsidies voor de komende vier jaar bekend. De aanvraag van de Almeerse theatergroep Suburbia van ruim 400.000 euro werd afgewezen.

Gesprek met de minister
Huis sprak een maand geleden nog over de culturele instellingen in de stad met minister Jet Bussemaker. Daarbij was ook de directeur van het Fonds Podiumkunsten aanwezig. "Daar hebben wij ons hard gemaakt voor onze theatergezelschappen. Er is helemaal niet naar ons geluisterd. Het gaat er het ene oor in en het andere weer uit", aldus Huis.

Onrecht
Suburbia is niet de enige theatergroep die geen subsidie meer krijgt van het fonds. Van de 212 aanvragers viel meer dan de helft af. Toch vindt de wethouder dat vooral Almere onrecht wordt aangedaan. Hij denkt dat het fonds maatwerk moet leveren. Het fonds wil vernieuwen en verjongen, maar volgens Huis leent Almere zich daar niet voor. Dit omdat de stad zelf nog erg jong is. Daar had het fonds wat hem betreft beter naar moeten kijken.

Geen financiële hulp
Huis geeft aan dat de gemeente financieel gezien weinig kan betekenen voor Suburbia. Almere geeft al een subsidie, maar dat bedrag zal niet omhoog gaan om het gemis van de landelijke bijdrage te compenseren. Daar is op dit moment geen geld voor, zegt Huis.

reacties (7)

 • willem

   

  Wie zijn broek niet kan ophouden heb geen recht van bestaan

  reageer
 • Wit

   

  Bedoel je hier ook de gemeenteraad mee.

 • Frits

   

  Zou zo'n Susan Visser - zie affiche - nu echt niet rond kunnen komen zonder subsidie? Dan kan ze toch beter weer in tv-series van de commerciële omroep gaan acteren.

  reageer
 • Roos

   

  Als het zichzelf niet kan bedruipen heeft het geen bestaansrecht. We moeten eens een keer van al die subsidies af.

  reageer
 • /:\/:\

   

  Goed idee. Laten we dan ook meteen de 'hypotheekaftreksubsidie' en de 'kinderbijslagsubsidie' afschaffen. Doe dan ook de huursubsidie maar weg. Want als je het niet kan verdienen, moet je ook je hand niet ophouden.

 • peteratea

   

  Ik zie het probleem niet. Het Almere Cultuurfonds is blijven zitten met 350.000 Euro, van vorig jaar. En met de 700.000 Euro van dit is er dus poen genoeg. Even een aanvraagje indienen.

  reageer
 • Frits

   

  Het Almere Cultuurfonds verstrekt leningen. Dan moet je dus echt inkomsten genereren om het geldbedrag terug te betalen. Dat kan Suburbia niet. Trekt te weinig toeschouwers. Terecht dus dat er geen subsidie meer verstrekt wordt door het Fonds podiumkunsten. Nu krijgt een ander gezelschap weer de kans om met subsidie een voldoende publiek op te bouwen, waardoor het daarna zonder subsidie voort kan bestaan.

 • Karul Kaf

   

  Natuurlijk kan de gemeente wel iets betekenen voor Suburbia. De grootste subsidieverkrijger in Almere is de Schouwburg. Kort deze club met een half miljoen per jaar en schuif dit door naar Suburbia. Probleem simpel opgelost.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik zeg visfriet

   

  Weet je ook eens hoe dat voelt meneer huits. Ene oor in andere oor uit. Zo gaat u ook te werk in de gemeenteraad van Almere

  reageer
 • almere

   

  ben het hellemaal met je eens , want dat is het motto van frits ook schijt aan alles en iedereen en maar geld over de balk blijven smijten aan zijn onzin projectjes in almere .

 • Dr.Jake

   

  Tijd om eens echt werk te gaan zoeken en niet van de subsidie/belastinggeld te gaan leven.

  reageer
 • Havenaar

   

  Volgens mij leven heel veel mensen van belastinggeld .... ik weet niet wat voor werk jij doet, maar iedereen die voor de overheid, in de gezondheidszorg etc werkt krijgt z'n salaris uiteindelijk uit belastinggeld. Onzin trouwens om toneel geen echt werk te noemen, zeer subjectieve opmerking.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert