EU maakt zwarte lijst voor plant en dier

FLEVOLAND
De Europese Unie heeft een zwarte lijst opgesteld van planten en dieren die niet in de Europese landen mogen zijn. Op de lijst voor zogenoemde invasieve exoten staan 37 dier- en plantsoorten die niet van nature voorkomen in bijvoorbeeld Nederland, en die schade aanrichten aan de natuur. Overheden en grondbezitters dienen ze vanaf medio augustus te bestrijden.

Aanpak gevaarlijke reuzenberenklauw
Eén van die planten op de zwarte lijst is de reuzenberenklauw. Het sap van die plant kan leiden tot ernstige brandwonden. Het Flevo-landschap bestrijdt deze plant al jaren. Boswachter Roelof Duijff is blij dat de EU met deze zwarte lijst is gekomen. "Er komt aandacht voor de soorten die bestreden moeten worden. Wij doen ons best om planten als reuzenberenklauw te bestrijden, maar er zijn ook beheerders die er weinig tot niets tegen doen. En dan blijven wij er ook last van hebben", zegt Duijff.

Hoe komen de exoten hier?
Invasieve exoten kunnen een plaag vormen omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Ze zijn meegelift met internationale transporten of ze zijn door handelaren geïmporteerd voor de verkoop. De EU heeft nu bepaald dat de soorten op de lijst moeten worden bestreden. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de (lokale) overheid en terreineigenaren.

Welke sanctie kan de EU opleggen?
De EU heeft geen sanctiemogelijkheden om bestrijding af te dwingen. Volgens Roelof Duijff betekent dat niet dat de lijst symboolpolitiek is. "Ik hoop dat gemeenten de bestrijding opnemen in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Dan kan de gemeente bestrijding wel opleggen aan beheerders. Voor de rest is de bestrijding vooral een kwestie van lange adem."

Om welke planten en dieren gaat het?
- Amerikaanse brulkikker 
- Amerikaanse voseekhoorn
- Amoergrondel
​- Aziatische hoornaar
- Beverrat 
- Blauwband
- Californische rivierkreeft
- Chinese muntjak
- Chinese wolhandkrab 
- Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft
- Gevlekte rivierkreeft
- Grijze eekhoorn
- Grote waternavel
- Heilige ibis
- Huiskraai
- Indische mangoeste
- Kleine waterteunisbloem 
- Kudzu
- Marmerkreeft 
- Moeraslantaarn
- Pallas eekhoorn
- Parelvederkruid
- Persicaria perfoliata
- Parthenium hysterophorus
- Perzische berenklauw
- Rode Amerikaanse rivierkreeft 
- Rode neusbeer
- Roodwang/geelwang/geelbuikschildpad
- Rosse stekelstaart 
- Siberische grondeekhoorn
- Sosnowsky’s berenklauw
- Struikaster
- Verspreidbladige waterpest
- Wasbeer
- Waterhyacint
- Waterteunisbloem 
- Waterwaaier
 

reacties (14)

 • Nick

   

  Voor zover ik kan zien staat de reuzenberenklauw niet op de zwarte lijst van de EU, wel de Perzische en Sosnowksy berenklauw.

  reageer
 • frits

   

  helemaal mee eens, berenklauwen zijn ook prachtig en machtig om te zien. En hetzelfde geldt voor ibissen, kraaien, grijze eekhoorns, kreeften en krabben enzovoorts. De natuur in Nederland verandert al miljoenen jaren, is nu anders dan 1000 jaar geleden, en zal door de opwarming van het klimaat ook blijven veranderen. Het is idioot om de natuur te willen houden zoals deze 50 jaar terug was.

  reageer
 • frits

   

  Eh, het artikel begint er toch duidelijk mee dat de EU deze lijst opgesteld heeft. Beter lezen graag. Ik heb helemaal geen bezwaar tegen onkruid, dat is natuur, dat haal ik dus niet weg.

  reageer
 • frits

   

  Welnee, mensen zijn gewoon zoogdieren. En er zijn veel te veel mensen in Nederland, dat heeft de natuur de afgelopen eeuw veel meer kwaad gedaan dan de invasieve planten en dieren. Er is in Nederland nauwelijks natuur meer over, alleen maar bebouwing en cultuurland. De EU slaat helemaal door met deze zwarte lijst.

  reageer
 • Barbara

   

  Okee Steven, bij gebrek aan groenwerkers houden we voortaan bij het uitlaten van de hond met de andere hand een schaap aan de lijn om langs velden en wegen de bermen op te schonen. Wat een pret zal dat geven zeg! Soms hoor je sacherijnige mensen zeggen dat ze best schapenhoeder hadden willen zijn i.p.v het beroep uit te moeten oefenen dat ze al jaren in de weg zit. Nou zo'n wandeltochtje met een van die schaapjes is dan een beginnetje om alvast wat van die sfeer te proeven. P.S. Gedroogd heb ik eens een stel jaren in een kamer gehad als decoratie. Prachtig om te zien die Berenklauwen..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  De planten overwoekeren hele percelen waar niets anders meer kan groeien. Wat is daar prachtig aan? Ze horen hier niet en ze slaan volledig op hol in ons klimaat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Mensen zijn ook dieren van het invasieve type" - doe het rustig aan zou ik zeggen. Mensen zijn in de eerste plaats mensen. Het hellend vlak komt anders snel in zicht.

  reageer
 • Barbara

   

  Lees de Wikipedia er eens op na dan krijg je ook nog een ander beeld van deze prachtige plant! Mensen moeten er gewoon vanaf blijven dan is er niks aan de hand. Het blaartrekkende sap komt alleen vrij als je de stengel gaat schillen of een stengel gaat plukken met blote handen.

  reageer
 • Barbara

   

  De huiskraai op deze lijst? Weten zij daar zelf ook van af? Een populatie beperken is iets anders dan uitroeien. En bestrijden van deze dieren lukt je al helemaal nooit zelfs als je daar een EU voor inzet ben en blijf je een moordenaar. Probeer eens een babbeltje met die dieren te maken, je komt er snel achter dat ze slimmer zijn dan jij...Het willen uitroeien is een probleem verleggen naar elders, meer niet.

  reageer
 • KC

   

  Laat de gemeente Lelystad ook wat doen aan de berenklauw langs bijv. de Praamweg en de provincie bij de kanalen bijv. langs de Oostervaart.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Dan mag je toch rekenen dat er per direkt een verkoopverbod komt op die zaken van de lijst. Bovendien zou men wt publieksvoorlichting moeten doen zodat mensen hun aquariumwildgroei niet in de singel uitzetten.

  reageer
 • kees d.

   

  Goede zet van EU eindelijk eens iets positiefs. Je kan niet in de natuur rondlopen zonder dat je exoten tegen komt.

  reageer
 • Maatje

   

  Kom Frits, effe nadenken kerel voordat je de Eu weer de schuld van alles geeft. Is nederland ook niet veel te groot voor jouw? Begin eens met je eigen buurt onkruid vrij houden.

  reageer
 • Johannes

   

  Mensen reizen te veel en nemen dan rare ziektes en uitheemse soorten mee. Wat is het volgende wat ons nekt? De sociale media?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert