Bijna een derde van alle kantoorruimte staat leeg

ALMERE
In Almere staat bijna een derde van alle kantoorruimte leeg. Dat blijkt uit een inventarisatie van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Almere scoort met 28,8 procent hoog vergeleken met andere regio’s. Alleen Capelle aan den IJssel, Hengelo, en Stichtse Vecht hebben te maken met meer leegstand.

23 voetbalvelden
Op dit moment staat er volgens DTZ in Almere 169.000 vierkante meter leeg. Dat is grofweg de oppervlakte van 23 voetbalvelden.
Naast de kantorenmarkt is ook gekeken naar de leegstand op bedrijventerreinen. Daar staat in Almere een bijna vergelijkbaar aantal vierkante meters leeg. Andere Flevolandse gemeenten zijn door DTZ niet onderzocht.

Oplossing
De leegstand van kantoorpanden neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Almere trok begin dit jaar bijna 3 ton uit om het probleem tegen te gaan. Van dat geld moeten kantoren tot woningen omgebouwd worden, juridische vraagstukken worden beantwoord en promotie worden betaald.

reacties (14)

 • Hannes

   

  Er is niet zo veranderlijk wat betreft de onroerendgoedmarkt.. Waar kwaliteit/ligging heel kwetsbaar kan zijn.. Men heeft met een bepaalde arrogantie en activiteiten de markt veel te rooskleurig ingezien .. En dat gaat zeker ook gebeuren met een verkeerde geplande locatie Floriade/woonwijk!!...Het blijft een ordinaire grondspeculatie, waarbij de overheid, banken en pensioenfondsen, met al zijn denkende strategie net zo hard aan meewerkt. Wat uiteindelijk de crisis in de bouwwereld teweeg hebben gebracht!!. En deze materie zal nog jaren zichtbaar aanwezig blijven!!.. (Met verbeeldingskracht en ervaring uit het verleden zal het heden zijn weg weer moeten vinden!!).

  reageer
 • Folkert

   

  En dan wederom nieuwe kantoorruimte bouwen in de nieuwe stadswijk/bedrijventerrein wat men de Floriade noemt. Heeft er wel degelijk mee te maken!

  reageer
 • ton

   

  zal graag wat kantoor/bedrijfsgebouw willen kopen maar om hiervoor een hypotheek te krijgen is heel moeilijk, 1/3 eigen geld inbreng. Dan is er geen geld meer om het in te richten of in te kopen.

  reageer
 • Ter

   

  Ombouwen tot appartementen, kunnen de asielzoekers met status ook eindelijk doorstromen naar hun eigen plek. Kantoorpanden staan overigens al jaren leeg. Dus waar wachten we op.

  reageer
 • guus

   

  dan kan de Floriade mooi overdekt aangelegd worden in die leegstaande gebouwen. een wereldprimeur, tuin- en landbouw binnenshuis en met alle gemakken van groene energie....... kom op heren ambtenaren, gemeenteraad en B&W pak die kans.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • michael

   

  En een wethouder( Pol)die het niet nodig vindt nieuwe bedrijven aan te trekken, heerlijk hoor maar er moeten nodig nog meer kantoren gebouwd worden !! Joepie wat een goed beleid !!

  reageer
 • Wilbert Wappelklop

   

  Dit betekent dat ruim 70% wel bezet is. Misschien is dat best wel een aardige score, als we dit vergelijken met andere regio's.

  reageer
 • Michel

   

  Wat een schrale onderzoek... Als al niet eens alle gemeentes worden meegenomen in het onderzoek. Dat er een iets meer sls een kwart leegstaat valt opzich nog mee (nee, niet 1/3e). Denk dat er andere gemeentes zijn waar het percentage nog veel hoger ligt.

  reageer
 • Johan

   

  Je kunt als onroerendgoed eigenaar wel menen dat je goud in handen hebt en exorbitant hoge huurprijzen vragen, maar dan blijf je wel met je lege vierkante meters zitten.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Dan is het logisch dat we groen gaan omzetten in industriegebied floriade.

  reageer
 • Jeroen

   

  Wow, de sprong van lege kantoorruimtes naar de floriade had ik niet verwacht. Heeft helemaal niets met elkaar te maken.

 • Bé

   

  Daar zit ons pensioengeld in. Maar de invoering van de euro zal wel weer de schuld krijgen, als ons pensioen verdampt blijkt te zijn.

  reageer
 • Boels

   

  De extreem lage rente holt de pensioenen uit; voordelig voor overheden die nu zonder enige terughoudendheid schulden kunnen maken om onder andere de kunst en cultuursector te spekken. Bij negatieve rente gaat de nachtmerrie van de floriade nog geld opleveren ;-)

 • Qwerty

   

  Beetje suggestief omroep flevoland: 28,8% ligt dichterbij 25% dan bij 33,3%. In de titel had derhalve moeten staan 'ruim een kwart'.

  reageer
 • Karin

   

  De plafonds zijn toch veel te laag om te voetballen?

  reageer
 • Lies

   

  Ik zou zeggen: Genoeg ruimte dus voor nieuwe appartementen/woningen!

  reageer
 • Sander

   

  Of een andere locatie geven. You know, overal.. behalve in almere. Megaklus, alle gebouwen elders opbouwen maar het is het waard.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert