Eerste Eritreeërs volgende week in huurhuis

LELYSTAD
Naar verwachting eind volgende week verhuizen de eerste Eritrese statushouders van het hotel bij het vliegveld naar een huurwoning in de Lelystadse Waterwijk.

Woningbouwstichting Centrada is druk bezig huizen geschikt te maken voor de groep van in totaal 21 Eritreeërs. Ze worden over zeven huizen verspreid in de stad. Omdat er te weinig beschikbare woningen zijn om iedereen zelfstandig te laten wonen, gaan de Eritreeërs eerst met twee tot vier man samenwonen. 

Lelystad moet dit jaar 200 statushouders opvangen. Dat legt een enorme druk op Centrada, omdat er de laatste tijd steeds meer andere woningzoekenden bijkomen. Volgens de woningbouwstichting komt dat onder meer doordat meer mensen een goedkopere huurwoning zoeken. Toch verwacht Centrada dat dit jaar de taakstelling wordt gehaald.

Centrada ontkent dat statushouders worden voorgetrokken op andere woningzoekenden. Met de gemeente is afgesproken dat driekwart van het woningaanbod voor iedereen beschikbaar is. Het restant is bedoeld voor statushouders.
 

reacties (38)

 • Nopje

   

  Ik vindt het schandalig!!

  reageer
 • H.Visser

   

  Krijgen ze ook een cursus 'hoe wonen in een huis in Nederland en hoe te gedragen?' Welk onderhoud moet ik doen? Hoe werkt een kliko en hoe laat en op welke dag zet ik dat ding buiten?

  reageer
 • Ongelooflijk

   

  Denk dat een hoop Nederlanders dat ook nodig hebben. Jij niet? Of zijn het alleen de statushouders die zich misdragen? Beetje rare opmerking meneer of mevrouw Visser. Of is al wat in het buitenland woont of woonde ongemanierd en achterlijk???

 • Jan

   

  Jaja, zo'n cursus hoe ze zich, of beter gezegd, hoe wij ons gedragen, zal net zoveel helpen als die cursussen voor bestuurders met alcohol op. Dat staat toch ook niet garant voor een goed gedrag. Weggegooid geld. Men knikt, zegt ja en amen en vervolgens doet men wat men altijd al deed.

 • Lelietje

   

  Dus voortrekkerij!

  reageer
 • adv

   

  Hopen dat ze in Nederland zijn, en niet op vakantie naar eigen land. Zoals de pers weergeeft.

  reageer
 • h.

   

  Het verhaal van die mevrouw van Centrada klopt natuurlijk voor geen meter. Ze liegt dat ze barst over die aantallen.Natuurlijk worden er mensen die al jaren staan ingeschreven benadeeld. Laat ze gewoon de waarheid vertellen want dat liegen trappen we niet meer in, het enige dat ze daarmee bereikt is dat mensen helemaal niets mee geloven wat er wordt gezegd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Mensen benadelen op etnische gronden is racisme. Diegene die langer op de wachtlijst staan moeten wellicht aangifte doen.

  reageer
 • een oma

   

  Geef mijn dochter een huis met drie slaapkamers is er een huis vrij met 2 slaapkamers, zij wacht al bijna 3 jaar en woont in een straat waar deze mensen zich best wel thuis zullen voelen.

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Of je het nu eerlijk vindt of niet, het is een feit dat deze mensen daar komen te wonen. Ik hoop dat het respect onderling uiteindelijk overheerst bij alle partijen. Ik hoop dat de nieuwe bewoners zich willen en zullen aanpassen aan de NL cultuur en rekening zullen houden met hun buren. Ik hoop dat de nieuwe bewoners niet op een nare manier (bv door vernielingen en scheldpartijen) worden belaagd door mensen die vinden dat ze er niet horen. Ik hoop stug door... en ja, soms is dat heel lastig, omdat ik niet naïef ben en genoeg zie waar ik niet blij van word. Ook begrijp ik de frustratie en boosheid wel. Maar tot nu toe wil ik proberen positief te blijven en weiger ik me over te geven aan alle negativiteit. Ik probeer te doen wat ik kan om mijn leven en dat van de mensen om me heen zo aangenaam mogelijk te maken. Ik hoop, ik hoop echt van harte, dat ik nog heel lang positief kan blijven.

  reageer
 • ikke

   

  Droom vooral lekker verder.....

 • Johan

   

  Als er 2,5 van de 10 beschikbaar zijn voor 200 man. 7.5 van de 10 huizen voor 'normale' verhuur, de vraag is dan voor hoeveel man zoekt er een woning, echter zal dat vast wel meer zijn dan 775. In mijn beleving hebben zij dus wel voorrang gekregen.

  reageer
 • Waarom rekenen met halve huizen? 200 man worden met 3 of 4 in 1 huis gestopt, dat zijn dus 50-67 huizen, en dat is een kwart van het aanbod, dus 3x zoveel (150-200 huizen) is beschikbaar voor normale huur, waarbij in sommige huizen een gezin zal komen en in andere een alleenstaande. Met een gemiddelde huishoudensgrootte van 2,2 personen kan je in die driekwart overige huizen slechts zo'n 400 mensen kwijt. (Waarbij dus direct duidelijk is dat de statushouders de huizen veel efficienter benutten, 2x zoveel Nederlanders vullen 3x zoveel huizen!)

 • Sofie

   

  7 eengezinswoningen lekker hè en jij maat wachten op een geschikte huurwoning en betalen voor je inschrijving en verlenging

  reageer
 • John

   

  Bijzondere gang van zaken. Men komt hier voor veiligheid en waar jaren op moeten wachten krijgen zij aangeboden. Volledig ingericht huis. Waarschijnlijk met tuinonderhoud want daar doen ze niet aan. Drie man in een huis is voorlopig want dat kan toch echt niet en is een schande.als ze dit vooraf wisten zouden ze wel naar ander EU land zijn gegaan. Gek overigens in roemenie speelt dit aspect helemaal niet. Hoe zou dat toch komen.

  reageer
 • Ohoh

   

  Zet ze vooral in een wijk die het qua imago al moeilijk genoeg heeft . Aan de andere kant : contacten zijn makkelijk te leggen in de breedste zin van het woord. Ik zal m'n kinderen zeggen dat de wachtlijst van 7 jaar op een huis in een stad waar ze nog steeds graag willen wonen nu wel heel reëel is. Vooral heel jammer dit beleid

  reageer
 • Ali

   

  Tuurlijk geef ze meteen een auto er bij. Werken dat is wat ze moeten en de rest vab hun verblijf extra belasting betalen om de gemaakte kosten terug te betalen.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Vreemd dat vluchten voor dienstplicht een geldige asielreden is. Hadden wij vroeger dan ook kunnen vluchten en asielaanvragen in een ander land? Kunnen mensen uit al die andere landen met dienstplicht dan ook terecht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De dienstplicht die hier vroeger was had een beperkte duur. In Eritrea betekent 'dienstplicht' voor onbeperkte tijd gratis werken voor de dictatuur. Je mag kiezen.

 • Jan

   

  Het is erg wat ze deze mensen aandoen werk krijgen ze niet inkomen minimaal, hier in Nederland wennen zullen ze nn nooit doen met als gevolg criminaliteit.

  reageer
 • jo jo

   

  Eritrieeërs ontvluchten hun land omdat ze bang zijn dat ze te lang voor hun land moeten vechten in het leger. Dat ze zeg maar te lang aan hun dienstplicht moeten voldoen. Ze zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan de coupplegers in Turkije. Gewoon dat zooitje ongeregeld van bovenaf afzetten en beginnen met een schone lei. Aan deze "zogenaamde statushouders" hebben we wederom ook niets en kost de burger weer veel te veel geld waar we beter andere armen van hadden kunnen helpen die het wel echt nodig hebben. Bovendien is het zo klaar als een klontje dat de Nederlandse woningzoekende uiteraard weer wordt achtergesteld en langer moet wachten op een huisje.

  reageer
 • De militair

   

  Het is geloof ik ontgaan dat de coup in Turkije mislukt is.

 • Ron

   

  Zijn dat mensen die de inburgeringscursus succesvol hebben afgerond en werken of druk solliciteren? Dan lijkt me dit prima.

  reageer
 • Tim

   

  Prima dat we deze mensen helpen, maar moeten ze meteen allemaal als ereburgers behandeld worden? In Lelystad is meer dan ruimte zat voor grootschalige tentenkampen, waarom worden deze niet gebouwd?

  reageer
 • Tja

   

  Heb nu in zeewolde een syrie s gezin als buren gekregen huis volledig ingericht het te besteden bedrag weet ik niet maar alles kon nieiw bestel worden bij media markt nieuwe grote rvs koelkast nieuwe tv stereo toren bakstel hoekbank elders maar ook nieuw gekocht heel appart allemaal

  reageer
 • Jan

   

  Ja, dat is het sobere asielbeleid, zodat er geen aanzuigende werking vanuit gaat... O, wacht, nu gaan deze beelden straks de hele wereld over, zodat iedereen toch weet, de straten zijn hier met goud geplaveid.

 • .x.

   

  Ik neem aan dat Diederik Samsom trots en gelukig de sleutels uitreikt.

  reageer
 • Ongeloof

   

  Als deze mensen echte vluchtelingen zijn en geen gelukzoekers vind ik dat we de plicht hebben om ze op eea te helpen. Maar daar helpen kan ook. We hebben ook plichten tegenover onze eigen woningzoekende. Op deze wijze creëer je sociale onrust. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

  reageer
 • Mirabella

   

  Wat een fijne meevoelende reacties weer. Deze mensen zullen toch ergens moeten wonen. Ga je liever druk maken om de politiek, die kennelijk nog steeds niet kan zorgen voor voldoende sociale woningwet-woningen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Natuurlijk joh huis geld auto meubels voorrang ect allemaal op de kosten van de belasting betaler. De woning zoekende?? Lekker in de kak laten zakken.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Je kunt in dit land beter arm zijn, een andere kleur hebben of uit een verscheurd land komen: dan heb je meer kansen dan als geboren Nederlander.

  reageer
 • knelis

   

  Ik lees hier de huizen worden klaar gemaakt . Dus op de kosten van de huurders worden deze huizen in orde gemaakt . Als ik een huis huur van een Woningbouw stichting moet ik toch zelf de woning op orde maken.

  reageer
 • Petri g.

   

  Centrada denkt zeker dat woningzoekenden achterlijk zijn, tuurlijk gaat dit ten koste van ingeschreven woningzoekenden, die 7 woningen gingen anders dan toch naar ingeschrevenen, en de woningen worden natuurlijk helemaal ingericht want ze zijn zo zielig ,ze hebben alléén bijstand, bij eigen inwoners wordt de woning toch ook nieuwe ingericht, ze gaan nu met 3 samenwonen, krijgen ze 3 keer bijstand of zoals bij eigen inwoners 1x.

  reageer
 • Debby

   

  Dus wel voorrang want een kwart van de huizen moet voor hun gereserveerd worden. Huizen bouwen en veel dat is de enige oplossing, anders voorzie ik nog veel meer andere problemen komen.

  reageer
 • Tuuk

   

  Statushouders krijgen wel voorrang op inwonwrs van Lelystad. Vorig jaar zelf van dichtbij meegemaakt. Het huisje van de vader van een vriendin kwam leeg, doordat hij overleed. Bij eerste schouwing zei de schouwer" er zijn 6 gegadigden voor deze woning"! En bij bezichtiging was alleen de statushouder er, de mijnheer van Centrada zei toen zelf nadat mijn vriendin vroeg waar de andere kijkers waren " deze mensen hebben voorrang"! Dus moet Centrada nu niet zeggen dat dat niet zo is.

  reageer
 • Jan

   

  Niet voorgetrokken staan ze al 15 jaar ingeschreven dan Ik,lachlach me rot

  reageer
 • Brinkman

   

  Goed gedaan lelystad lang leven de PVDA

  reageer
 • Riek

   

  Pffffff ik maak mij heel erg boos Als je als Nederlanders in nood komt om wat voor rede dan ook is er echt geen hulp hoor Geen ingericht huis dan ben je blij met de voedselbank en evt familie die je kan helpen En ff woon op de hele lange wachtlijst staan

  reageer
 • Jaap

   

  Waarom krijgen deze mensen een eengezinswoning en niet een kamer aangeboden. De statushouders krijgen een huis maar rara wie betaalt dat?........juist de belastingbetaler. Deze mensen worden in alles voorgetrokken. Straks nog gezinshereniging? Welkom in de verzorgingsstaat Nederland! Echt schandalig!

  reageer
 • Bas

   

  Om over zich aan te passen nog maar te zwijgen,woont ook een gezin bij mij in de flat en ook nog een Somalisch gezin. Een en al gebonk,gegil etc. En nee ik ben geen racist.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ooooh, dus m'n Nederlandse buren die er al 10 jaar wonen en overlast veroorzaken, hebben zich nog niet aangepast. Daar zal ik ze volgende keer op aanspreken...

 • danni

   

  Driekwart is voor iedereen en de rest voor statushouders.....mmmmm, vreemde berekening. Als je goed rekent is er dus wel degelijk sprake van voorrang voor statushouders maar ja, dat zal centrada altijd ten stelligste blijven ontkennen...ze spreken vaak over tweederangs burgers....ja, die zijn er ook....WIJ!

  reageer
 • Jop

   

  Iedereen spreekt er schande van deze voortrekkerij. Luistert de gemeente of Centrada naar de bewoners? Echt niet. Centrada ontkent dat de statushouders worden voorgetrokken maar toch is een kwart beschikbaar alleen voor deze statushouders. Schande!,

  reageer
 • johan54

   

  Ze worden niet voorgetrokken?? drie kwart voor iedereen waaronder dus ook de statushouders en overige kwart voor alleen statushouders. Nee dan hanteer je geen voorkeursbehandeling voor statushouders. Stelletje leugenaars en schuif je eigen volk maar aan de kant. Misgun niemand iets, maar dit zijn toch superoneerlijke praktijken

  reageer
 • ikke

   

  Tuurlijk en onze kinderen kunnen heel lang wachten.

  reageer
 • Den

   

  Wachten? Wat dacht je van studeren, baan vinden en huis kopen, ipv. Rondhangen, gamen en hand ophouden...

 • belachelijk,lijkt mij dat inwoners van Lelystad voorrang hebben die al jaren ingeschreven staan ,schande

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert