'Prikpil Oostvaardersplassen mogelijk, maar moeilijk'

FLEVOLAND
Geboortebeperking van de grote dieren in de Oostvaardersplassen door anticonceptie is wel mogelijk, maar in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij baseert die conclusie op een onderzoek van het instituut Alterra, dat op verzoek van de Kamer is gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat het moeilijk zal zijn om een rendabele methode van anticonceptie te vinden, die praktisch uitvoerbaar is.
Ook is nog onduidelijk welke ongewenste bijeffecten er voor de kuddes hoefdieren in de Oostvaardersplassen zullen optreden.

Omdat de verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn in dat gebied wordt overgedragen aan de provincie Flevoland, worden de uitkomsten van het rapport ook aan de provincie gestuurd.

reacties (6)

 • Erica Hennekes

   

  Er wordt vaak de denkfout gemaakt dat de OVP de natuur is. Aan dit gebied is niets natuurlijks aan. De grazers kwamen er niet van nature voor, wel reeén, hazen en konijnen, maar die zijn inmiddels verdwenen. Het merendeel van de geschoten dieren wordt afgevoerd naar de destructie. Er is wel een hekwerk (ontbreekt in de Serengeti) maar er zijn geen roofdieren. Bij een echte natuurlijke selectie spelen factoren als snelheid, uithoudingsvermogen en slimheid een rol. In de OVP wordt er geselecteerd op aanleggen vetvoorraad en zuinig met energie omgaan. Er worden ook stukken ingeplant met bomen en struiken, binnen een beschermende omheining van takkenwallen. De pil is geen oplossing, gewoon kuddebeheer voor de koeien en paarden zoals overal elders en voor de herten afschot, zoals nu ook in de AWD gebeurt.

  reageer
 • henkb

   

  Beste Erica, Volgens mij maak je enkele denkfouten. Van oorsprong kwamen de door jou genoemde dieren helemaal niet voor en wel om de reden dat dit gebied pas in eind jaren is ontgonnen en zeker geen konijnen. Daarnaast gaan de meeste dieren juist niet naar naar een destructie maar blijven liggen wat jij bedoeld zijn de koeien en paarden maar die vormen samen de minderheid. Dat er in de Serengeti een hek ontbreekt klopt, maar deze wordt wel omheind, aan de noordkant door een vulkaan waar, met uitzondering van een kleine kudde olifanten, geen dier overheen komt. Daarnaast is de vegetatie binnen de houtkralen op een natuurlijke wijze spontaan ontstaan. Wat AWD betreft worden ze geschoten omdat ze de vlinderpopulatie bedreigen (info.boswachter h. van Beek van Waternet) Wel met je eens dat de pil geen oplossing is, maar actief beheer, ondanks jachtlobby, ook niet. Overigens vind nu vroeg reactief beheer plaats eaar niet alleen wordt gekeken naar de vetreserve maar ook naar gedra, voedselaanbod en weersomstandigheden dit samen met een dierenarts. Tot slot dit zelfde beheer vindt door natuurmonumenten ook plaats in Planken Wambuis, Deelerwoud en in 1000 hectare op de Veluwezoom.

 • Henk

   

  Nu snap ik het drama dat SBB heet. Als een staatsecretaris van EZ een rapport onderschrijft, dan weet je dus ook waarom de Oostvaardersplassen een drama is geworden. Schoenmaker houdt u bij uw leest.

  reageer
 • Marinka

   

  Vandaar'Mijn idee voor de OVP'... #Wildernix goed voor horeca en werkgelegenheid.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Is het niet beter om geen beperking te doen? De populatie kan toch eenvoudig in stand gehouden worden door jagers? Dan is er ook wat voor de slager of dierenvoer en blijft het gras natuurlijk kort. Lijkt mij een win win.

  reageer
 • Flevolander

   

  In de natuur overleven de sterksten. Dat heeft een goede reden. Maar de mens wil nu de zwaksten laten overleven. En dat alleen maar omdat een paar mensen niet kunnen aanzien dat er in de natuur nou eenmaal dieren sterven.

  reageer
 • Hans

   

  In de natuur kunnen dieren op zoek naar voedsel! Bij de Oostvaardersplassen heeft SBB dieren in een groot weiland gezet met een stevig hek er omheen en laat SBB ze vervolgens aan hun lot over. Als een boer dit doet en zijn beesten niet verzorgt spreken we van dieren mishandeling. De partij voor de dieren heb ik nog niet gehoord. Alles is opgevreten en het is een grote modderpoel. Enige oplossing is teveel wild dat er nu loopt afschieten. Vlees naar de voedselbank. De natuur moet de mogelijkheid krijgen om te herstellen. Kijk naar het natuurpark Lelystad daar lopen ook grote grazers maar het gebied ziet er groen uit. Waarom niet het beheer overdragen aan Flevo landschap dan wordt het zeker een landschap i.p.v. moddervlakte.

 • laat alle reacties zien
 • Jan S.

   

  De beleidsmakers zijn nog steeds bezig met symptoombestrijding in plaats van structurele oplossingen aan te dragen. Zolang niet erkend wordt, dat het experiment compleet mislukt is, blijft het dweilen met de kraan open. Een geld verslindend experiment wel te verstaan, maar velen zijn erbij gebaat de huidige situatie te handhaven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert