Onderzoeker zeer kritisch over loodgieters koolmonoxide-ongeluk

ZEEWOLDE
De onderzoeker die door het gerechtshof in Leeuwarden is aangesteld om het dodelijke koolmonoxide-ongeluk in Zeewolde te onderzoeken is zeer kritisch over de installatie die de twee verdachte loodgieters afleverden. "Ik zou ze niet eens een 1 voor de moeite geven, omdat ze in feite een dodelijke installatie afleverden", zei de onderzoeker toen hem werd gevraagd om een rapportcijfer te geven.

De loodgieters wordt verweten zeer onachtzaam en nalatig te hebben gehandeld bij de installatie van de cv-ketel. Op 21 januari 2013 werd de vader dood in de woning aangetroffen. Er werd een onderzoek ingesteld toen de volgende dag ook de zoon levenloos werd gevonden. Hij had daar de nacht doorgebracht om de uitvaart van zijn vader te regelen.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde één van de twee verdachten eerder tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De andere verdachte werd vrijgesproken. Het OM ging in hoger beroep bij het gerechtshof na deze uitspraak. Vrijdagmiddag eiste het OM 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar tegen beide verdachten.

reacties (2)

 • Maria

   

  Jammer dat de verslaggever van de krant voortijdig de zitting heeft verlaten en niet verder geluisterd heeft. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar dat de ketel in oktober geplaatst is en het ongeluk eind januari gebeurde staat er niet in. En dat er in de tussentijd een muurtje weggehaald is naast de ketel ook niet. Dat er een ophangschroef waarschijnlijk daardoor verdwenen is, lees ik ook nergens terug. Ga niet met een half verhaal mensen zomaar zwart maken. Iedereen in deze zaak heeft al genoeg geleden.

  reageer
 • Jeroen

   

  Dus 2 mensenlevens zijn 240 uur werkstraf en 1 jaar voorwaardelijke celstraf waard?

  reageer
 • Piet

   

  Verkeerde conclusie. Een mensenleven is onbetaalbaar. Die werkstraf en voorwaardelijke celstraf hebben te maken met de verwijtbaarheid en met het voorkomen van herhaling door deze mensen of door anderen. Stel dat je naast je normale werk vier uur per week aan die werkstraf kunt besteden, dan ben je meer dan een jaar een deel van je vrije tijd kwijt. Dat is ook wel genoeg, lijkt me.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert