Jongeren zonder werk en diploma willen vaste coach

ALMERE
Jonge Almeerders zonder werk en diploma willen meer persoonlijke begeleiding. Voor het grootste deel van deze groep ontbreekt zo'n coach nu, waardoor ze sneller uitvallen als ze weer een opleiding beginnen of een baan vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Verweij Jonker Instituut, dat is gedaan in opdracht van de gemeente Almere.

In het rapport staat dat veel jongeren die uitvallen, uit beeld verdwijnen bij de gemeente omdat niemand zich voor hen verantwoordelijk voelt. Ook is er bij de gemeente te weinig deskundigheid over deze groep en zijn de 'klantmanagers' slecht bereikbaar.

Professionele begeleiders geven in het onderzoek aan dat praktijkgericht leren de beste aanpak is. Jonge Almeerders tussen 23 en 27 jaar komen volgens de professionals sneller aan het werk met deelcertificaten. Ze worden langs die route sneller zelfstandig dan wanneer ze een algemene opleiding volgen.

reacties (13)

 • Rauhfaser

   

  De behoefte van ouderen? Beetje mopperen dat jongeren maar een beperkte belevingswereld hebben. Cirkel rond.

  reageer
 • Pieter

   

  De behoefte van jongeren? Een uitkering, een iPhone6 met een ongelimiteerde databundel (want dan kan je lekker Pokémon Go spelen) en een softe linkse coach die je voor de gek kan houden dat je echt je best doet om werk te vinden.

  reageer
 • Woodchip

   

  Hoezo? Iedereen moet toch werken voor zijn geld? mss minder in de slachtofferrol gaan zitten maar gewoon aanpakken. Met zo'n instelling komen ze nergens. Als je al te lui bent om je Eigen werk te zoeken ben je zeker te lui om het werk uit te voeren.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Alles wat een ander moet doen is altijd makkelijk.

  reageer
 • ;W;W

   

  Misschien moeten ze de fiets pakken en de polder inrijden, er zijn genoeg akkerbouwbedrijven, tuinders en dergelijke waar ze aan het werk kunnen. Zelf initiatief tonen en niet zielig gaan zitten doen en vragen om een coach die straks over ene jaar de schuld krijgt omdat ze dan nog geen werk hebben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Het onderwijs in Nederland sluit niet aan bij de behoeften van het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven moet veel meer worden betrokken bij de ontwikkeling van opleidingen. Hierdoor krijg je ook stageplaatsen en die kunnen uiteindelijk weer leiden tot een baan. Dat deze groep jongeren steun en hulp nodig heeft moet juist een motivatie zijn voor de overheid. Beter aan werk helpen dan voor eeuwig een uitkering. Minder praten over problemen maar aanpakken van de problemen. Overheid is kortzichtig en trekt haar verantwoordelijkheid steeds verder terug.

  reageer
 • Anja

   

  Het zielige is dat voor een volledige opleiding ze vaak naar het roc worden doorgestuurd. Waar motivatie de grond in getrapt word en de opleiding zelf niet representatief is. Zijn ze inderdaad beter af met deelcertificaten zodat ze werkervaring kunnen opdoen.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Applaus!

  reageer
 • Barbara

   

  Probeer het zo te zien: wees blij dat jongeren kunnen aangeven waar hun behoefte ligt. De meesten weten niet eens wat hun behoeftes zijn, dat maakt veel dingen onnodig gecompliceerd.

  reageer
 • Frans

   

  Jouw reactie is een typsich voorbeenld van 'de wereld is zoals ik vind dat het is...'. De werkelijkheid is weerbarstiger.

  reageer
 • Havenaar

   

  Helaas is niet iedere ouder bij machte zijn kind te begeleiden, om welke reden dan ook ( al zijn er natuurlijk ook ouders die de verantwoordelijkheid naast zich neerleggen). Maar ook niet iedere jongere in deze doelgroep kan zonder begeleiding aan werk komen, als je niet in staat bent diploma's te halen en voor je zelf te zorgen kan zo'n coach het verschil maken tussen op de bank zitten of iets zinvols met je leven doen ...

  reageer
 • Uhm...

   

  Een coach??? Ik denk dat het hen eerder ontbreekt aan ruggengraat. Wellicht een dag uitleg over hoe het werkt in het leven en dan gewoon aan de slag: school of werk. Zo n knuffelcoach nemen ze echt niet serieus, dus zonder van het geld (net zoals dit onderzoek).

  reageer
 • Riek

   

  Een schop onder hun reet en waar zijn de ouders dat zijn hun begeleiders die ze opvoed en er voor zorgen dat ze iets bereiken in het leven Ouders kom op zorg voor je Kids

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert