Vragen over vertrek asielzoekers

LELYSTAD
GroenLinks in Lelystad wil weten wat er klopt van berichten dat asielzoekers uit Lelystad maandag zijn overgeplaatst naar asielcentra elders in het land. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Fractievoorzitter Sjaak Kruis heeft begrepen dat een onbekend aantal asielzoekers maandag vanuit de noodopvang in Lelystad is overgeplaatst naar onder meer het AZC in Dronten. Vrijdag al was een uitstapje voor zo'n veertig Lelystadse vluchtelingen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgezegd. Volgens Kruis was de reden dat de vluchtelingen zouden gaan verhuizen.

GroenLinks is verbaasd over de berichten. De gemeenteraad heeft vlak voor het zomerreces besloten de twee locaties voor noodopvang een jaar langer open te houden. Ook riep de raad het COA op om asielzoekers, die in Lelystad in de noodopvang zitten, tijdens hun asielprocedure in Lelystad te laten verblijven. Dat zou moeten voorkomen dat zij van de ene naar de andere opvang trekken.

Een woordvoerder van het COA kan niet bevestigen dat er maandag asielzoekers vanuit Lelystad zijn verhuisd. Maar het is gebruikelijk dat vluchtelingen vanuit een noodopvang naar een AZC verhuizen, zodra de procedure voor hun verblijfsvergunning begint. 

reacties (30)

 • kinara capitals

   

  Ik ben een particuliere geldschieter die lening te geven aan particuliere en zakelijke personen. Ben je al afgewezen door zoveel banken? Heeft u behoefte financiering van uw bedrijf te vestigen? Heeft u behoefte aan financiering voor de uitbreiding contact met ons op e-mail: kinaracapitals@gmail.com

  reageer
 • Jan

   

  Misschien moet je eerst eens lezen waar ik op reageerde. En ten tweede is het zo gemakkelijk om de waarheid te verdraaien, helaas doe jij daar ook al aan mee. De meeste immigranten zijn aleenstaande mannen, in overgrote meerderheid. Verder heb je het alleen maar over Syrie, terwijl je helemaal vergeet dat de stroom die nu al een tijd op gang is, uit diverse Afrikaande landen komt, feiten, daar draait het om. Al die zachte dokters, ja, maken stinkende wonden. Lees eerst eens goed voor je vanuit emotie reageert. En koop een televisie en kijk maar eens goed naar de beelden. Over dit onderwerp schrijft de omroep dat van de immigranten die verplaats zijn, er een paar gezinnen tussen zitten, de rest, ja, alleenstaande mannen. En wat de wachttijd betreft, klopt je constatering niet. Verder, 'wij Nederlanders gooien de boel plat in Syrie'? Ben je wel helemaal lekker? Er is daar een burgeroorlog aan de gang , sinds het fraaie begin van de zogenaamde Arabische lente, wat hebben wij daar aan bijgedragen? Moet ik mij schuldig voelen soms? Wat een krom verhaal..

  reageer
 • lelystadse

   

  De bewoners hier krijgen helemaal geen geld ook geen zak of leefgeld. Pas als men de procedure in gaat komt er leefgeld en als ze mogen blijven krijgt men een gekorte uitkering wanneer men woonruimte heeft. Men komt binnen en wordt geregistreerd en tot aan de procedure start wacht men dan zon 6 tot 24 maanden. O ja dat is dus al twee jaar dan de procedure afwachten dan ben je er al dus zeker 3 jaar verder. De Eritreeërs met status die nu gezamenlijk een huurhuis mogen delen zitten al sinds begin dit jaar in hotel bij vliegveld en kwamen van andere plek in Nederland dus ook zij hebben geduldig gewacht. Hoe jij erbij komt dat het merendeel alleenstaande mannen is geen idee, ik zie hier bijna alleen gezinnen of een ouder gezinnen. op je overdrijving dat heel Afrika komt heb ik geen commentaar. En ja er zijn grenzen maar ja zolang ook wij Nederlanders de boel plat gooien in Syrië e/o zullen deze mensen hun mooie bestaan daar achterlaten omdat het simpelweg niet veilig is daar en alles kapot is gemaakt. Zodra ze status hebben willen ze werken en gaan ze ook belasting betalen en bijdrage aan inkomsten voor dit mooie stelsel. De woningnood is niet door hun die is er nogmaals al langer omdat men veel meer geld kon verdienen aan koophuizen dan aan huur een bewuste keuze van de kabinetten van de afgelopen jaren! en nogmaals de vluchteling is hier niet de schuld van en dat men nu toch denkt in DH dat er geen tekort is ook niet en onze gemeente die nog steeds meer koop wil realiseren dan huur ook dat is niet hun schuld. Voorrang is deels waar maar ook dat is beslist door DH die eist dat Lelystad dit jaar 200 statushouders een huis geeft dus de gemeente zal wel moeten en had bij de woonvisie er rekening mee dienen te houden dat er dus zeker 100 huurwoningen al weg zijn dit jaar en volgens mij heeft men dat dus niet gedaan, maar ook dit is niet de schuld van de vluchteling. Ik ben met je eens dat op huur gebied het een zooitje is en ja daar mag iedereen boos over zijn maar niet op de vluchteling maar op DH en de gemeentes Tot slot de opvang is echt wel sober en deprimerend als je het mij vraagt maar goed zolang je van allerlei problemen de schuld bij hun legt zul je dat waarschijnlijk ook niet willen inzien. Want als moeten ze in tenten alles is beter dan in een land waar de bommen om je oren vliegen.

  reageer
 • Jan

   

  Over halve waarheden gesproken. Jij weet er ook wel weg mee.. Welk inkomen doel je op, dat inkomen dat ook zonder meer wordt verstrekt, en dan zogenaamd gekort? We hebben het hier over noodopvang, men is nog niet eens door de molen heengeweest, dus het kunnen net zo goed immigranten uit Albanië zijn. Weet jij veel. Het merendeel bestaat uit jonge mannen, die allemaal eisen wat ze willen, en heel goed weten welk land ze wel en niet moeten zijn. En hoezo hebben ze moeten wachten? De wachttijd voor een woning in Lelystad is 3 jaar. Die klanten zijjn echt geen drie jaar hier. Dus ja, voorrang.. Makkelijk weer om te roepen dat het allemaal niet waar is. Blijf dat maar geloven, ondertussen komt heel Afrika, en ook uit landen waar total geen oorlog is, al de middellandse zee over, Italie in, en men dringt zo langzamerhand steeds verder op, richten het rijkere noorden. Dit is een aanslag op onze welvaart, en als dit zo door gaat, dan komen er wel degelijk draconische maatregelen, maar dan ten koste van honderduizenden immigranten die Europa al illegaal hebben bereikt. En dan barst de bom pas echt. Of geloof jij dat de opnamecapaciteit oneindig is? Hoe ruimhartiger de opvang, hoe groter de instroom. En er liggen echt al plannen klaar om de boel dan serieus af te sluiten. Die sobere opvang, die zogenaamd af moet schrikken, is veel te ruimhartig, zo blijkt maar weer. Ons sociale stelsel kan dit niet blijven betalen.

  reageer
 • lelystadse

   

  Inderdaad halve waarheden doen een reactie als NOU JA ZEG wel weer recht. Ten eerste krijgen ze geen voorrang want ze zijn hier al tijden in afwachting van alles, ze krijgen geen gratis zorg alleen levensbedreigende situaties krijgen zorg net als alle andere mensen in Nederland. Geld voor inrichting net als het geld voor inburgering is een lening dus als vluchteling krijg je leningen en dat is dan gratis ja zodra je gesetteld bent wordt je direct gekort op je inkomen dus AUB wel hele feiten melden. Het klopt dat het verschilt per gemeente maar krijgen van gratis spullen is voor mij wel iets anders dan een lening. Het feit dat ze niet in Griekenland blijven lijkt me logisch dat land is bijna failliet en heeft gen plek meer die heeft er al heel veel, net als de rijke Arabische landen. Maar je mening is duidelijk ze mogen vluchteling zijn zolang het niet in Nederland is want als je naar Nederland wil dan ben je gelukzoeker....tja NOU JA ZEG!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kobus

   

  Misschien moet meneer Kruis accepteren dat ze helemaal niet in Lelystad willen blijven. Wellicht is het ergens anders (in een AZC) wel veel leuker en kunnen ze daar meer met hun "lotgenoten". Dus meneer Kruis ff wakker worden en niet doordrammen dat ze MOETEN blijven.

  reageer
 • frits

   

  idd nou ja zeg het zijn toch gelukzoekers ze komen binnen in griekenland door kruizen veilige landen waar ze asiel hadden kunnen aan vragen , maar nee we gaan door naar het noorden waar een huis geld en gratizzz zorg lonkt , dus dan zijn t geen asiel zoekers maar gelukzoekers . ze krijgen voorrang voor woningen en de eigen mensen mogen wachten ze krijgen 10 duizend euro voor inrichting voor een huis nou wat krijgen wij nopes nada zoek t maar uit je bent een nederlander zo is t hier in t land geregeld DUS ZEKER NOU JA ZEG .

  reageer
 • en vele zeewoldenaren waren het zo eens met een azc..nou bedank je medebewoners maar voor hun instemming..maar die zullen het wel te druk hebben het wassen van hun geitenwollen sokken,en kijken nu een andere kant op...

  reageer
 • lelystadse

   

  Beste Bert misschien vind jij de heer Kruis fout maar als je weet hoe de vluchtelingen worden behandeld als ze moeten verhuizen en hoe vaak dat moet kom je wel tot die conclusie Hoe je het ook went of keert dit zijn mensen met trauma daar ga je anders mee om dan ze nu doen.

  reageer
 • lelystadse

   

  Nou ja zeg je praat in dit geval over Syrische gezinnen uit bv Allepo maar neem aan dat jij geen nieuws kijkt want op dit moment zijn er maar 2 miljoen mensen in gevaar daar door oorlog, bommen die hun stad dagelijks bereiken en o ja er is geen voedsel of drinkwater meer maar ja het gelukszoekers...gelukszoekers die huis en haard met mooi huis, goede banen achter laten om hier in dit land van hort naar her gesleept te worden om vervolgens van mensen zoals jij te horen krijgen dat ze simpel gelukszoekers zijn.

  reageer
 • lelystadse

   

  Als je kans op een huurhuis wilt moet je niet bij de vluchteling zijn maar ten eerste in Den Haag die besloten dat 35.000 huurhuizen meer dan genoeg zijn om bij te bouwen de rest woont scheef of men moet maar meer gaan kopen. In Lelystad is het besluit alweer gekomen om ook de komende 4 jaar 70% koop te bouwen en 30% huur en zojuist heeft Centrada na jaren eindelijk toegegeven dat er toch te weinig huurhuizen zijn. De staat bepaalt trouwens ook dat Lelystad 200 statushouders moet huisvesten kortom heel veel oorzaken maar niet de vluchteling

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Maar jij begint er nu wel over. Doe Godwin de groeten van me.

  reageer
 • Anet

   

  Denk je dat die inwoners van Lelystad inde noodopvang willen wonen? Ben bang dat die hogere eisen stellen aan woonruimte.

  reageer
 • bert

   

  Hele foute insinuerende reactie van Sjaak Kruis van Groen Links dat asielzoekers "op transport " zouden zijn gezet. Hij begon nog net niet over Hitler en WO2 . Walgelijk.

  reageer
 • Willem D

   

  Ook al op fietsen gekontroleerd

  reageer
 • tja

   

  Als je echt niets meer te doen hebt ga je uit verveling de meest vreemde vragen stellen......

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Nou, voordat die stemrecht hebben zijn we wel een paar jaar verder....

  reageer
 • Rob

   

  Waar haalt u die wijsheid vandaan, volgens mij uit een hele dikke duim! Woon zelf in Zeewolde en verneem niets meer dan anders en zeker geen meer sirenes. Stemmingmakerij is ook een kunst

  reageer
 • Jan

   

  Groen Links ziet potentiële stemmers vertrekken...

  reageer
 • frits

   

  o jee groenlinkse knuffelclub maakt zich druk om de gelukzoekers gewoon laten vertrekken desnoods naar land van herkomst , o nee dan kunnen die linkse rakkers niet meer knuffelen met ze .

  reageer
 • Nikky

   

  Nou, doei he, dat vinden wij helemaal niet erg.

  reageer
 • Feiten

   

  Zeewolde word op dit ogenblik helemaal leeggestolen nog nooit zoveel fietsen gestolen politie word gebeld zijn het asielzoekers??letterlijk ja geen auto beschikbaar elke dag politie auto s met loeiende sierenes richting azc geen letter geen 1 letter in de krant erover helemaal niks want er mag niks kwaads gezecht worden over deze "asielzoekers"die als het even kan wel nog op vakantie willen naar land van herkomst nederland is knettergek geworden

  reageer
 • Jan

   

  Kan maar beter op tijd zijn.

  reageer
 • Karel

   

  Waar maakt Groen Links zich druk om. Noodopvang is voor tijdelijk. AZC is voor geluk(asiel)zoekers. Krijgen de inwoners van Lelystad tenminste weer een kans om van de wachtlijst van een huurwoning te komen.

  reageer
 • syrier

   

  vertrokken terug naar het land van herkomst? of droom ik

  reageer
 • nou lekker laten gaan dan...

  reageer
 • Joke

   

  Als u het hier zo slecht heeft bent u toch zeker wel juichend achter hen aangegaan? Succes aldaar.

  reageer
 • Inwoner

   

  De raad nam toch het besluit omdat er behoefte!! zou zijn aan plaatsen. Iets andere insteek lijkt mij dan Grlinks. Bovendien is noodopvang , noodopvang en geen AZC. Dus een logische stap. Dat extra jaar lijkt dus overbodig.

  reageer
 • bert

   

  Dit bericht laat maar weer eens zien dat de hele "asielzoekersindustrie" een zeer schimmig gebeuren is. Politici weten vaak maar een stukje van het verhaal, maar de burgers mogen vaak zelfs helemaal niets weten .

  reageer
 • Willem

   

  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat zélfs asielzoekers zo snel mogelijk weg wilden uit Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert