Demente bejaarden gebruiken minder medicijnen

LELYSTAD
Dementerende bejaarden die bij Woonzorg Flevoland wonen, gebruiken bijna 25 procent minder medicijnen dan voorheen. Het gaat daarbij onder meer om slaap- en kalmeringsmiddelen en anti-depressiva.

Volgens de zorginstelling ligt het medicijngebruik nu ver onder het landelijk gemiddelde. Dat komt door het nieuwe beleid dat vorig jaar werd ingezet. Daarbij worden minder snel pillen voorgeschreven en zoeken arts, verzorgende en psycholoog samen naar alternatieven. Zo worden de bewoners intensiever begeleid en gerustgesteld. Ook worden er activiteiten georganiseerd om bewoners bezig te houden.

De bedoeling is om het medicijngebruik nog verder naar beneden te brengen.

reacties (16)

 • Ada van Altena

   

  Waarom er minder van dat soort medicijnen gegeven word is alleen maar om het gouden keurmerk binnen te slepen. Ondertussen lopen sommige dementeren s' nachts rond en is het valgevaar heel groot, door vermoeidheid. Alleen mag er niets gegeven worden. Lang leven het keurmerk.

  reageer
 • Benzo

   

  Ik ben helemaal met je eens dat het een prima initiatief is van Woonzorg Flevoland! Als ze maar niet te snel laten afbouwen want dan worden die mensen nog veel zieker.

  reageer
 • Barbara

   

  Meer aandacht okee, ik noem uit de praktijk wat basis zaakjes op die me opgevallen zijn en voor verbetering in aanmerking komen: Confortabel matras, geen plastic omhulsel dus, wel een zeiltje zo nodig, ook dementeren willen kunnen ademen ( dat doet de huid ook!)en een plastic matras verstikt allerlei doorstroom. Verder goede kamertemperatuur, dikke gordijnen zodat als het volle maan is de dementerende de halve nacht niet denkt dat het zonnetje al op is, voorkomt ook dat er overdag minder gedommeld hoeft te worden. En tot slot, zorg ervoor dat er aan het einde van de dag niet nog een hele hoeveelheid aan indrukken het toch al zieke hoofd bezig gaan houden, dan liever een vet glas advocaat. Eentje is voldoende vooral niet een tweede..En dan vlak voor het slapen gaan naar de wc. Scheelt de ochtenddienst een hoop vastgekoekte troep te verwijderen..Stop de kleding die overdag gedragen wordt buiten handbereik zodat er 's nachts niet per ongeluk verkleedpartijen plaatshebben. Dag en nachtritme moeten zoveel mogelijk worden gehandhaafd.

  reageer
 • Ton

   

  Het mes snijdt aan twee kanten, enerzijds minder medicijnen anderzijds meer aandacht voor deze groep mensen. Inzichten veranderen, ook in de zorg. Ik vind het een mooi initiatief en hopelijk nemen meer instellingen deze methode over. Wordt er positief nieuws naar buiten gebracht dan is daar weer commentaar op. Fijne maandag iedereen en geniet.

  reageer
 • Jos

   

  Mijn opa werd 102 en rookte iedere dag een pakje sigaretten. Mijn andere opa kreeg een hartaanval na het roken van zijn eerste sigaret. Dus wat wil je nou verklaren?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  "Mijn opa werd 97 jaar en heeft zijn hele leven nog nooit een aspirine geslikt." - dat is statistiek met n=1, daar heb je niets aan.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat wilde Woonzorg Flevoland nou eigenlijk zeggen door dit bericht de ether in te gooien? Dat de begrijpende lezer zou applaudisseren om de heldere eenvoud van deze bezuiniging?

  reageer
 • Benzo

   

  Het stoppen met slaappillen/benzodiazepinen na jarenlang gebruik is een regelrechte marteling. Minstens net zo erg als het afkicken van heroïne. Artsen zeggen dat je in 2 tot 3 weken kunt stoppen, terwijl er daadwerkelijk heel zorgvuldig afgebouwd moet worden in maanden. Zeker als zo lang gebruikt is. Mensen worden suïcidaal na een te snelle afbouw. Geheugenverlies, paniekaanvallen, pijn in het hele lijf, spieren en alle organen. Nederlandse artsen zijn niet goed opgeleid en onbekend met goede afbouwschema's. Ze zouden de Ashton Manual moeten gebruiken, dat is in andere landen de standaard voor afbouw. Het zou me overigens niet eens verbazen als na afbouw van de medicijnen deze bejaarden ineens veel helderder worden. Maar eerst zullen hun symptomen veel erger worden bij een verkeerde afbouw.

  reageer
 • Job

   

  Om vervolgens, eerder dan je dement wordt, dood te gaan aan slokdarm/ maagkanker.

  reageer
 • Ingrid

   

  minder pillen voor de dementerende betekend meer klappen voor de verzorgende. Alternatieven die zijn al wegbezuinigd. De enige tip die je krijgt is Ga even met ze wandelen. Hoe en wanneer en wie blijft dan achter. Geen idee. Pilletje voor het slapen werkt vaak niet. Medicatie tegen agressie werkt vaak wel. Gewoon vast personeel en genoeg en vaste gezichten dat werkt voor deze doelgroep. Maar zolang de overheid lees Rutte en en die maffe Jette, ons personeel wegbezuinigd zij de pilletjes nelaas nodig.

  reageer
 • anoniemomhetregiem

   

  Het is niet alleen makkelijk voor de arts de arts ontvangt ook provisie van de farmaceutische industrie via artsenbezoekers welke strooien met cadeautjes voor de doktersassistentes en artsen. Spreekwoorden van "over lijken gaan" zijn nog altijd actueel te noemen in ons land.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  De gezondheidszorg kan dus veel goedkoper. Gewoon weer net als vroeger: een lik teer tegen het bloeden en een slok terpentine tegen de pijn.Dat werkt nog steeds.

  reageer
 • waarnemer

   

  Hoe minder van die chemische troep, hoe beter. Leest de lijst met bijwerkingen maar eens, het middel is vaak erger dan de kwaal. Dan weer een pil erbij om de bijwerking van een ander middel op te heffen. En die farmaceutische industrie maar megawinsten maken en zich rot lachen. Mijn opa werd 97 jaar en heeft zijn hele leven nog nooit een aspirine geslikt. Op naar de 75% minder!!!

  reageer
 • anoniemomhetregiem

   

  Tja op die leeftijd kun je je niet meer verdedigen tegen deze besluiten, opmerkelijk dat dit voor deze groep nu opeens niet meer medisch noodzakelijk zou zijn, geforceerd afkicken van (genees)middelen in dementie om doodordinaire bezuinigingen kunnen door te voeren op hulpeloze mensen, verschrikkelijk wat een ...... bewind. Als deze mensen jarenlang het moesten slikken terwijl dit niet nodig was wordt het tijd dat de opdrachtgevers/artsen voor de rechter worden gedaagd

  reageer
 • Barbara

   

  Het was dus wel makkelijk voor de arts, verzorgende en psycholoog dat pilletje voor het slapen gaan..Nu is er dus werk aan de winkel, de dementerenden moeten aan de slag met dat drietal!! Nou succes, en een flink glas advocaat i.p.v een slaapmuts opzetten, dat nooit eerder geprobeerd?

  reageer
 • h.

   

  Erger is het dat artsen die mensen jarenlang aan de pillen laten, terwijl duidelijk is dat bijvoorbeeld benzodiazepines of slaappillen niet langer dan 3 a 4 weken voorgeschreven mogen worden. Het is een complete hel om er vanaf te komen. Ik spreek uit ervaring.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert