Straatpraat: Yuri van Gelder niet terug naar Rio!

FLEVOLAND
Yuri van Gelder staat definitief niet in de finale ringen tijdens de Olympische Spelen in Rio. Volgens de rechter was de beslissing van sportkoepel NOC*NSF om hem naar huis te sturen terecht en Van Gelder gaat niet in beroep tegen deze uitspraak. 

En daarmee komt er een eind aan een kwestie die Nederland de afgelopen week verdeelde. Waar de één het terecht vond dat de turner naar huis werd gestuurd na een avond stappen, vond de ander dat juist belachelijk.

Hoe kijk jij nu terug op deze discussie? Die vraag stelden we vandaag in Almere.

reacties (13)

 • Rauhfaser

   

  Naast 17,5 bondscoaches van de KNVB blijkt Nederland ook miljoenen bondscoaches van de turnbond te hebben. Ze weten ook allemaal van de hoed en de rand, valt me op.

  reageer
 • John

   

  Een werknemer die na een avond stappen te laat op zijn werk komt, kan helemaal niet zomaar ontslagen worden - daar gaat een heel proces van officiële waarschuwingen aan vooraf. En als zo'n werknemer belangrijk voor het bedrijf is, doet zijn leidinggevende er alles aan om hem binnen het bedrijf te houden. Yuri had een plek in de finale en dat lijkt me voor 'TeamNL' toch een belangrijke prestatie - zeker omdat het 'target' een x-aantal medailles is. Ook al doet Yuri misschien niet altijd wat het 'management' wil, die plaats in de finale heeft hij toch bereikt. Maar in het van managementdenken beheerste Nederland is het 'proces', het volgen van de 'juiste' regels heilig verklaard en belangrijker dan het behalen van een goed resultaat. Doet verdacht veel aan fundamentalisme denken: wie afwijkt wordt voor gek verklaard.

  reageer
 • frits

   

  Die coach Van Bokhoven kan zijn biezen wel pakken. Wie wil zo'n jaloers egomannetje, zelf ooit mislukt als topturner, die op elk moment een dolk in je rug kan steken, nu nog als coach? Het zou Wammes, die die avond opgehaald werd door Van Gelder, sieren om ook het vertrouwen in Van Bokhoven op te zeggen. Wammes heeft natuurlijk al eerder ook het probleem gehad dat hij door de sportbond niet voorgedragen werd voor de OS. Wammes heeft die rechtszaak toen gewonnen.

  reageer
 • frits

   

  Tweemaal onjuist. NOC*NSF krijgt zijn meeste inkomsten niet van de overheden en de bonden, maar van de Lotto (meer dan 50 miljoen per jaar) en van het bedrijfsleven, zoals Heineken. En sporters zijn niet in dienst van NOC*NSF, ze krijgen daar ook geen salaris van. De sporters komen rond van hun sponsors. De sporters hebben wel een overeenkomst gesloten voor de deelname aan de OS, maar dat is geen arbeidscontract, en van ontslag is dus ook geen sprake (van een WWW-uitkering ook niet). Wie een gouden, zilveren of bronzen medaille wint op de OS, krijgt daarvoor wel een premie van NOC*NSF, maar dat is geen salaris. De andere sporters krijgen niets.

  reageer
 • Boels

   

  Topsporters worden maatschappelijk ondersteund door het NOC/NSF. De gelden komen van de aangesloten bonden en van het deelministerie van Sport. Feitelijk zijn ze in dienst van het NOC/NSF en hebben een soort dienstverband. Net als een bouwvakker die na een avondje stappen te laat op z'n werk komt kan een topsporter ontslagen, geschorst of uitgesloten worden. Niets bijzonders. Heibel om niets.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  NOC*NSF heeft de Olympische Spelen beschadigd met deze asociale ondoordachte actie. Als niet de beste sporters mee doen, wat is dan nog de waarde van de Spelen? Ik denk dat het IOC maar een straf uit moet delen aan NOC*NSF vanwege deze rare actie, en vanwege de sponsoring door een bierbrouwer. Dat schaadt het imago van de sport. Als straf door IOC hele TeamNL diskwalificeren.

  reageer
 • John

   

  En hoe gedraagt een topsporter zich dan? Net als elke willekeurige kantoorslaaf: zoals de baas hem opdraagt? Met die mentaliteit is een medaille ook niet gegarandeerd. Kijk maar naar ideale schoondochter Dafne S., die vannacht ondanks het altijd maar weer keiharde trainen ook faalde (en waar ook alweer geheimzinnig over wordt gedaan). Dat zogenaamde teamdenken zie je overal in het bedrijfsleven (wat de sportwereld ondertussen ook geworden is) - maar als het tegenzit blijken de teamleden er uiteindelijk helemaal niet toe te doen en draait het enkel om de eer en glorie van de coaches/managers/aandeelhouders. Bah!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Trainer en bobo's staan boven de sporter. Nog even en alleen de bobo's ontvangen medailles.

  reageer
 • Freek

   

  Yuri heeft mijn inziens 1 fout gemaakt, zich weg laten sturen! Als hij zich heeft misdragen dan hadden ze hem uit het olympisch dorp moeten verwijderen. De bondscoach heeft de plank behoorlijk misgeslagen!

  reageer
 • Wilma

   

  Yuri is verslavingsgevoelig (eens verslaafd altijd verslaafd) Hij kan niet 1 biertje drinken, dan drinkt die door. Hij heeft dan lak aan alle regels. Zielig eigenlijk. Maar toch begrijpelijk dat ze hem naar huis hebben gestuurd.

  reageer
 • henk

   

  Het was simpelweg de laatste druppel. Hij gedraagt zich blijkbaar niet zoals een topsporter beaamt en dat is niet de eerste keer. Hij zal ongetwijfeld zijn hart op de goede plek hebben maar vermoed dat hij nog behoorlijk vecgt tegen de verslaving en de daarmee komende problemen. Desalnietemin wens ik hem het allerbeste en dat ie maar terug komt maar hoe vaak dat is de vraag

  reageer
 • Erik

   

  Schande fantastische atleet en dan dit. Het is geen kind meer. Hij had gedronken o o wat erg. Je komt daar toch om te sporten en niet om de moraal ridder te zijn. Echt heel jammer dat wij hem niet meer in actie kunnen zien.

  reageer
 • tine

   

  ikbegrijp niet dat een coats zijn pupil tijdens de wedstrijd wegstuurd straf hem na afloop van de wedstrijd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert