Essen massaal getroffen door ziekte

FLEVOLAND
Essen in de Flevolandse bossen zijn massaal besmet met essentaksterfte. Dat is een probleem zonder oplossing, zegt Staatsbosbeheer. Essentaksterfte is een schimmelziekte die zich via sporen door de lucht verspreidt. Bomen die afsterven, dreigen om te vallen en zijn gevaarlijk voor wandelaars en fietsers. Ze worden in het Geldersehout in Lelystad gekapt. 

De ziekte komt uit midden Europa, maar rukt in Nederland snel op. Van de 2000 hectare essen in Flevoland is 95 procent besmet. Op proefvelden wordt nu onderzoek gedaan. De uitslag daarvan wordt volgend jaar verwacht. Gehoopt wordt dat er sterke essen zijn die resistent blijken of kunnen worden tegen de ziekte.

Tot die tijd onderneemt Staatsbosbeheer geen actie, afgezien van standaard bosonderhoud. Zieke bomen die gevaar opleveren, worden gekapt. Zo is in elk geval de veiligheid van wandelaars gewaarborgd.

 

reacties (3)

 • Tja

   

  Greet van essen word de boom ook wel genoemd alleen jammer dat er soms gaten in vallen

  reageer
 • Henk

   

  Geen probleem essen is mooi kachelhout

  reageer
 • Jan de Tuinman

   

  Steeds meer boomsoorten gaan dood door ziekten. Laten we boomsoorten in weg- en pleinbeplantingen mengen zodat we altijd voldoende groen overhouden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert