Essen massaal getroffen door ziekte

FLEVOLAND • Ma 15 augustus 2016 | 17:24 • Maandag 15 augustus 2016 | 17:24
Essen in de Flevolandse bossen zijn massaal besmet met essentaksterfte. Dat is een probleem zonder oplossing, zegt Staatsbosbeheer. Essentaksterfte is een schimmelziekte die zich via sporen door de lucht verspreidt. Bomen die afsterven, dreigen om te vallen en zijn gevaarlijk voor wandelaars en fietsers. Ze worden in het Geldersehout in Lelystad gekapt. 

De ziekte komt uit midden Europa, maar rukt in Nederland snel op. Van de 2000 hectare essen in Flevoland is 95 procent besmet. Op proefvelden wordt nu onderzoek gedaan. De uitslag daarvan wordt volgend jaar verwacht. Gehoopt wordt dat er sterke essen zijn die resistent blijken of kunnen worden tegen de ziekte.

Tot die tijd onderneemt Staatsbosbeheer geen actie, afgezien van standaard bosonderhoud. Zieke bomen die gevaar opleveren, worden gekapt. Zo is in elk geval de veiligheid van wandelaars gewaarborgd.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel