Gemeente krijgt ruim negen miljoen van Rijk

ALMERE
De gemeente Almere krijgt na lang procederen ruim 9 miljoen euro van het Rijk. Het gaat om een uitkering waar de gemeente in 2012 een aanvraag voor indiende. Dat blijkt uit een brief van het college van B en W aan de raad.

In 2011 had Almere een tekort op de bijstandsverlening. Daarom diende de gemeente een aanvraag in bij het Rijk voor een Incidenteel Aanvullende Uitkering (IAU). Die kan worden aangevraagd voor financiële tekorten op de Wet Werk en Bijstand. 

De aanvraag van Almere werd afgewezen, waarna de gemeente naar de rechter stapte. Die stelde Almere in het gelijk. De staatssecretaris liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep, maar ook de Centrale Raad van Beroep stelde Almere in het gelijk. Uiteindelijk heeft de inspectie onderzoek gedaan naar de kwestie, en afgelopen juni ook besloten dat Almere recht heeft op de uitkering.

In totaal krijgt Almere 9.136.792 euro. Daarnaast heeft de gemeente de staatssecretaris gevraagd om ook de rente van ruim 800.000 euro te vergoeden.

reacties (26)

 • Wit

   

  Zie het dan maar waarom er kiezers zijn die uit revolutionaire/belang niet naar de stembus gaan!. Om zijn eigengeloofwaardigheid te behouden!. Met als gevolg een dominerende arrogante overkoepelende overheid!. Die niet is weg te slaan achter zijn toetsenbord!.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Inderdaad, verkiezingsuitslagen leiden zelden of nooit tot revolutionaire omwentelingen in de koers van het landsbestuur, dat weet ik ook wel. Ook heb ik niet de illusie dat de partij van mijn keuze een absolute meerderheid in de Tweede Kamer zal veroveren. Dus wat dan? Maar gewoon thuisblijven en zure boertjes laten op de social media? Dat schiet ook niet op. Liever wijn met een beetje water dan een leeg glas.

  reageer
 • Wit

   

  Kan mij niet voorstellen dat jij zo zeker bent van jezelf om je doel te bereiken. Om landsbelang voor partijbelang te stellen. ( water bij de wijn geeft alleen maar zure wijn)

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het lijkt me dat dit geld geoormerkt is, en dat het dus niet aan andere dingen mag worden besteed. Over partijen en verkiezingspraatjes....er zijn mensen die denken dat een verkiezingsprogramma een lijst van zaken is die een partij allemaal gaat regelen als ze in het college komen. Dat is een misvatting. Je moet een verkiezingsprogramma lezen als een verlanglijstje voor Sinterklaas: als het meezit krijg je één of twee van je wensen, als het heel goed gaat zelfs 3, maar de meeste dingen krijg je niet. Bovendien moeten partijen binnen een college natuurlijk geven en nemen, en dat vindt men ook maar vreemd.

  reageer
 • Rita

   

  Dat is waar en ik zal altijd stemmen, maar noem me 1 partij die zich na de verkiezingen aan de mooie verkiezingspraatjes houdt. Wat ik me afvraag is of deze negen miljoen vrij mag worden besteed of dat deze aan de bijstandsuitkeringen moet worden besteed.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zaf Zalmans

   

  Ik wil juist voorstellen om gemeenten de bevoegdheid tot het heffen van belastingen te ontnemen. In een klein land als Nederland is dit ook helemaal niet nodig. Een belastingheffende instantie (rijksoverheid) is meer dan voldoende en ook veel inzichtelijker voor de burger. Bovendien verdwijnt dan het vervelende effect dat je collega die in een buurgemeente woont, minder aan plaatselijke belastingen kwijt is dan jezelf moet betalen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Alleen jammer dat bij de meest uitgelezen gelegenheid om je mond open te doen de mensen massaal verstek laten gaan: de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen was 48,6 %, minder dan de helft van de kiezers nam de moeite te gaan stemmen. Een beetje achter je toetsenbord zitten boeren is makkelijk, uit de stoel komen en even gaan stemmen is kennelijk al teveel moeite.

  reageer
 • Boels

   

  Ik denk niet dat een gemeente beter omgaat met de belangen van burgers dan de centrale overheid. Een gemeenteraad is een deeltijd democratie en kan niet ook (altijd) vertrouwen op een degelijke bedrijfsvoering van gemeentediensten. Daarnaast kunnen de kosten van "vergissingen" (Floriade?) dan wel al te gemakkelijk "vergoeilijkt" worden door gemeentelijke belastingen te verhogen.

  reageer
 • Rita

   

  Niet met je eens Bertus. In de media, met name die van Almere, worden de dingen vaker mooier of eenzijdiger voorgespiegeld dan ze zijn. Een goed voorbeeld is de Floriade. Als je die berichten allemaal zou geloven, zouden we hier iets prachtigs krijgen en staat heel Almere te joelen. Maar inmiddels weten we dat dit niet zo is en dat het veel meer kost dan de gemeente ons wil doen geloven. Het is juist goed als vanuit het publiek en de 'gewone mensen' hierop kan worden gereageerd en kritiek kan worden geleverd. Dat andere media de mensen de mond snoeren vind ik mensen bewust de mond willen snoeren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Daar gaat de rechter niet over, Pzaal. Die heeft hier alleen uitspraak gedaan over dat bedrag van 9 miljoen.

  reageer
 • peteratea

   

  Maak je geen zorgen, dit geld is allang uitgegeven, want geoormerkt. Slechts 9.13 miljoen minder schuld.

  reageer
 • Bertus Bramup

   

  Tsja, als je dit soort reacties leest, dan is er eigenlijk maar een advies voor Omroep Flevoland. Doe zoals andere media voor u al deden en stop met het weergeven van reacties bij de artikelen die u publiceert.

  reageer
 • Almeerder

   

  Moet je eens kijken hoeveel geld het heeft gekost om te krijgen waar je als gemeente recht op hebt.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Misschien heeft de rest van NL een hekel aan Almere. Maar het is wel "ons" Almere en alleen wij mogen daar een hekel aan hebben ;-) Wat we ongetwijfeld gaan krijgen als die 9 miljoen niet zinnig besteed wordt aan b.v.Floriade, afscheid bobo, ijshal, centrum, azc, of een leuk podium.

  reageer
 • Pzaal

   

  Als ik de rechter was had ik gezegd stop maar met die achterlijke flopriade en steek dat geld waarvoor het bedoeld is in de armoede bestrijding / onderhoud.

  reageer
 • frits

   

  Gemeenten zijn voor 90% afhankelijk van de uitkering uit het Gemeentefonds. Dat willen de gemeenten ook niet, en is strijdig met Europese afspraken. Wordt hoogste tijd dat het rijk de inkomstenbelasting, BTW, accijnzen en rijkswegenbelasting verlaagt, en de gemeente daarvoor in de plaats de ruimte geeft om zelf een ingezetenbelasting, OZB gebruikers woningen en opcenten wegenbelasting te heffen. Dan zijn de gemeenten niet meer zo afhankelijk van de onfatsoenlijke rijksoverheid. En moet het Rijk eens paal en perk zetten op de verkwisting op landelijk en Europees niveau.

  reageer
 • frits

   

  Mooi zo. Het Rijk is al jarenlang de gemeenten aan het uitkleden, en bezig alle risico's voor uitkeringen, gehandicapten, ouderen e.d. op de gemeenten af te wentelen, terwijl het Rijk zelf geld verkwist aan onzin als de JSF. De hoogste rechters voor het bestuursrecht stellen daar nu paal en perk aan. Mooi zo. Almere heeft voor heel veel gemeenten de kastanjes uit het vuur gesleept. Overdracht van taken moet gepaard gaan met fatsoenlijke overdracht van budgetten, inclusief risico-opslagen.

  reageer
 • Kees

   

  Mooi succesje van de gemeente. Volhouder wint.

  reageer
 • Havenaar

   

  Mooi toch dat Almere krijgt waar de stad recht op heeft? Maar zelfs daar wordt negatief op gereageerd....

  reageer
 • Havenaar

   

  Dat heeft toch niets met 'Almere ' te maken? Of denkt u dat het in andere steden anders is?

  reageer
 • Bas

   

  In de tussentijd heeft "Den Haag" en de rest van Nederland een hekel aan Almere

  reageer
 • michael

   

  Noem jij maar eens eens een stad of dorp die het zonder subsidie allemaal in orde krijgt. En waarom zal je als gemeente weigeren ?? in Den Haag smijten de VVD en de PVDA toch met miljarden belastinggeld !!

  reageer
 • geen naam

   

  tja Almere word steeds Duurder uitkeringen worden flink gekort ziekenfonds word steeds duurder eigen bijdrage word ook weer duurder boodschappen sigaretten enzofoort en er zijn genoeg mensen die er niets aan kunnen doen dat ze van een uitkering moeten zien rond zien te komen

  reageer
 • Sjors

   

  Zal wel geen wonder zijn . De stad die van de subsidie leeft

  reageer
 • jo jo

   

  Tja, als Almere daar nou eenmaal recht op heeft..

  reageer
 • almere

   

  nou daar kunnen ze dan weer mooi geld gaan strooien voor hun onzin projectjes hier in amere

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert