Dertig reeën aangereden in bronsttijd

FLEVOLAND
In de voorbije bronsttijd zijn bijna dertig reeën in Flevoland aangereden. Dat blijkt uit cijfers van Faunabeheer Flevoland. Bij iets meer dan de helft van de aanrijdingen zou het typische gedrag van dieren in de paartijd de oorzaak zijn. 

De meeste aanrijdingen waren langs de Spiekweg in Zeewolde en de Waterlandseweg bij Almere. Volgens Faunabeheer is dat goed te verklaren omdat beide wegen aan grote bosgebieden grenzen. Bovendien worden de wegen intensief gebruikt en mag er tachtig kilometer per uur gereden worden 

Wie een ree aanrijdt, moet dat bij de politie melden. Omdat dat niet in alle gevallen gebeurt, kan een overzicht van het aantal aanrijdingen nooit volledig zijn, benadrukt Faunabeheer. Als een ree voor een zwaar voertuig zoals een vrachtwagen terechtkomt, zal de chauffeur het vaak niet eens opmerken.

De bronsttijd, die loopt van half juli tot half augustus, is de periode dat de mannetjes naar een vruchtbaar vrouwtje zoeken om te dekken. Daarbij worden de vrouwtjes achterna gezeten en zijn de dieren roekelozer dan onder normale omstandigheden. 

reacties (5)

 • .\/\/.

   

  Ziehier wéér een teken van de teloorgang van normen en waarden! Kunnen de ouders van die reeën hun kinderen niets eens meer behoorlijk leren oversteken? Foei! Schande! Streng straffen.

  reageer
 • Joop

   

  Heel veel aanrijding worden veroorzaakt door slecht maaibeleid. Er wordt veel te laat gemaaid. Waardoor op veel plaatsen de hoge begroeiing tot aan de weg komt. Ineens staat een ree op de weg . Ree en automobilist hebben geen enkel kans. Verkeerde bezuiniging !!

  reageer
 • Barbara

   

  Je hebt volkomen gelijk met je opmerkingen. Borden op de weg, "Overstekend wild" en snelheid terug naar hooguit 50 km in die periode. En dan maar hopen op minder doden van beide kanten!

  reageer
 • Automobilist

   

  Het zou je maar gebeuren. Rij je (rustig) over de autoweg, zie je op een meter van de auto een ree spontaan oversteken. Vervolgens niet op tijd kunnen remmen (remweg bij 40 km/u al 19 meter, laat staan bij 80 km/u), een dood op je geweten en een bak schade waar je U tegen zegt. Gelukkig is er geen automobilist op de wereld die bewust zijn auto in de prak rijdt met honderden dan wel duizenden euro's schade tot gevolg en een grote kans op ernstig persoonlijk letsel. Misschien borden langs de weg met de oproep altijd melding te maken zodat de gemeente en Faunabeheer een beter beeld krijgen waar de knelpunten zitten en zo nodig maatregelen kunnen nemen.

  reageer
 • Barbara

   

  En misschien ook wel typisch gedrag van de aldaar rijdende automobilist.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert