CDA: optreden tegen overlast houtrook

ALMERE
Het CDA in Almere heeft schriftelijke vragen gesteld over houtrookoverlast. De fractie vindt dat er bij ernstige overlast opgetreden moet worden en vraagt het college van burgemeester en wethouders naar zijn standpunt. 

Volgens het Longfonds zijn er meer dan een miljoen houtkachels en open haarden in Nederland en neemt dat aantal steeds verder toe. Voor mensen met een longaandoening kan de rook en fijnstof veel overlast geven. 

Het CDA wil weten hoe de gemeente omgaat met klachten over houtrook. Als overleg met de buren spaak loopt, zou de gemeente buurtbemiddeling in kunnen zetten, oppert het CDA. De fractie wil ook weten hoe b en w denkt over een houtrookvrije nieuwbouwwijk, waar ook achteraf geen rookkanalen mogen worden ingebouwd. Dat is een idee van het Longfonds. 

reacties (23)

 • sherlock

   

  Die vuurkorven in de tuin, dat is een complete ramp.voordat je in de gaten hebt dat er in de directe buurt zo'n ding rookt is je slaapkamer waar het raam van open staat al compleet vergiftigt,want die krengen worden vaak sávonds gestookt, zodat je van narigheid maar in de logeerkamer aan de andere kant van het huis moet gaan slapen.

  reageer
 • Poe

   

  Ach ja, we doen niets aan vliegtuigen, schepen, landbouw, zware industrie..maar die druppel op de gloeiende plaat die open haard heet gaan we flink aanpakken! Kansloos gedoe

  reageer
 • Jan

   

  Dus doen we maar niets en vergiftigen we de planeet maar omdat het toch allemaal niets uitmaakt? Beetje kortzichtig toch?

 • Sjaak

   

  hahaha een klein beetje moet Kunene grrrrrrrrrrr, moet je dan per see longziekte hebben om overlast te hebben? Ik met mijn gezin hebben nog geen longziektes maar met de houtkachel van mijn buren waar totaal niet meer mee te praten is krijg je wel long problemen van die stinkende houtkachel waar ze van alles in gooien Bedankt vreselijke politiek, roken is toch ook verboden in openbare ruimtes, waarom de stinkende gifbommen dan niet?

  reageer
 • Frank

   

  Heel goed gezegd Arjan, maar 80% stookt nat hout of erger afvalhout en behandeld tuinhout. In de winter stinken hele woonwijken Seizoenenbuurt, Eilandenbuurt enz. naar houtrook. Dan roken we allemaal tig pakjes sigaretten per dag zonder het in de gaten te hebben, maar het is wel gezellig en dan mag het giftig zijn. Tabak is nog steeds in de winkel te koop. Ook zo gezellig en gezond in de jaren 60,70 en 80., maar asbest dat is verboden... en niet te koop :-) We zijn doodsbang voor kanker, maar doen er alles aan om het te krijgen. Houtrook is gewoon ULTRA FIJNSTOF en meer kankerverwekkend stoffen. Kijk maar eens op houtrook.nl of houtrookvrij.nl

  reageer
 • Roel

   

  Gewoon verbieden. Houtkachels en " allesbranders" vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Ook in mijn straat ruikt het regelmatig naar een palingrokerij. Ramen en ventilatieroosters moeten dicht, maar via de ventilatiepijp van de CV komt de rook toch ons huis binnen. Vreemd dat hiervoor geen regelgeving bestaat. Ik zou me kapot schamen om zo'n kachel te stoken.

  reageer
 • Jan

   

  Er zijn regels zo moet de afvoer zich redelijk boven de nokhoogte uitsteken. Tevens kachels in de tuin moeten minimaal zoveel meter van bewoning staan. Dus eigenlijk gaan dat alleen in overgooi.

 • August

   

  Ik zou dan toch je CV laten na kijken inclusief stookruimte/ opstellingruimte. Je hebt echt een serieus probleem als je eigen CV om wat voor reden dan ook CO gaat produceren. Ik ben zelf geen openhaardrocker maar ik vind dat de politiek zich bij je haard vandaan moet blijven. Regelgeving, uitvoeren en controleren word toch een probleem, dit gaat niets worden. Je zult je buren moeten aangeven en dan nog moet er een handhaver langs komen, ik zie dat niet gebeuren. Hiervoor komen ze echt niet dus dit is een doodlopende weg.

 • Houtrook

   

  Veel overlast in de provincie Flevoland. http://houtrook.nl/flevoland/

 • laat alle reacties zien
 • Arjan

   

  Als je goed gedroogd haard hout stookt heeft niemand er last van . Als je net iets of te nat hout stookt krijg je overlast dit hout stinkt en geeft vlokken bij verbranding . Als je dit weet en er aan houd is er niks aan de hand Staat ook in dat rapport

  reageer
 • Martin

   

  Dat droog hout geen overlast geeft, is een sprookje. Ook droog hout produceert giftige rook en (ultra)fijnstof. Dat je minder rook ziet, wil niet zeggen dat er niets uit de pijp komt. Moderne dieselauto's roken niet meer, maar produceren wel ultrafijnstof, dat nog gevaarlijker is dan gewoon fijnstof, want het komt niet alleen in je longen, maar via je bloed in al je organen, waarschijnlijk ook in je hersenen. En voor ultrafijnstof is geen veilige ondergrens, zeggen de medici.

 • LHVD

   

  Hier ben ik als astma-patient heel blij mee. Voor sommige mensen die hout stoken helpen alleen goede wetgeving en boetes, helaas.

  reageer
 • Goede zaak! Inderdaad, de doorsnee bewoner weet niet hoe gestookt moet worden (of heeft er lak aan), wat behoorlijk wat overlast met zich kan meebrengen. Vooral wanneer de rook door de continue Nederlandse westenwind altijd maar in jou richting vliegt. Uiteraard is het gezellig, en zo af en toe is het niet erg; helaas gebruikt men het echter steeds meer als volledige vervanger van de CV. Nogal overdreven en buuronvriendelijk.

  reageer
 • Kees

   

  Buren ruzies naar de politiek brengen. Je verwacht her niet van het CDA. Geen extra regels nodig. Samen oplossen en anders naar de kantonrechter. Politiek moet hier buiten blijven.

  reageer
 • Dianne

   

  De rechter past de regels toe die door de politiek zijn opgesteld.

 • Miep Bos

   

  Vaak kun je niet zien wat voor hout je verbrandt het is vaak versnipperd. Daar kan ook ge-impregneerd hout (wolmanzouten hout) bij zitten, zeer giftig vanwege de chroom 6 en arseen die er in zit. Het gif komt vrij als je het verbrandt.

  reageer
 • Erik

   

  Het lijkt wel of mensen het alleen snappen als je er zelf last van hebt gehad. Is het nou zo moeilijk om aan te nemen dat rook en stank overlast kunnen veroorzaken in een buurt. Als jij het niet erg vind betekent het nog niet dat een ander er geen last van kan hebben. Rekening houden met elkaar is toch niet zo erg, misschien wil het Cda daarom regels omdat dat nu juist niet vanzelf gebeurt.

  reageer
 • rekening

   

  Als je rekening houdt met elkaar dan accepter je ook dan je buurman het verkiest om zijn huis te verwarmen met de openhaard ipv de steeds duurder wordende nutsvoorzieningen.

 • Ester

   

  Dan in Lelystad ook aanpakken. Onze achterburen hebben een veel lager huis en de pijp is dus lager dan onze woning, als er gestookt word gaat de rook onze slaapkamer in en als astmapatiënt is dit geen pretje. Ik dacht altijd dat de pijpen ver boven alle woningen uit moest komen, maar dat is dus niet het geval.

  reageer
 • De Vries

   

  Zucht. Betutteling nummer zoveel. Hier heeft iedereen een open haard, iedereen bbqt wel eens en NOOIT ergens last van. Trouwens, wie heeft de deuren open als de open haard brandt? Dan is het winter.

  reageer
 • John

   

  Je laatste argument is onzin. Ook in herfst en voorjaar wordt gestookt, want dat is 'zo gezellig' - kun je de tuindeuren open laten staan wanneer het buiten al wat frisser wordt. Maar ook in de winter slaapt niet iedereen met de ramen dicht en de kachel op twintig. Vooral als er weinig wind is blijft de rook lang hangen. Hout stoken is leuk voor op het platteland, maar levert in een doorsnee woonwijk meer overlast dan plezier op.

 • Hans K

   

  Dit past niet in een duurzaam beleid waar juist de overheid subsidie geeft aan kopers van een pellethoutkachel. Juist meer duurzaam gebruik van hout oelletjachels wordt gestimuleerd door de Rijksoverheid met 50,- per kW vermogen.

  reageer
 • Martin

   

  Houtstook is niet duurzaam. De Reclamecodecommissie heeft het gebruik van deze term in reclames voor houtkachels onlangs verboden. Hout brandt veel sneller dan het groeit, dus alleen al daarom kan het nooit duurzaam zijn. En voor alle volledigheid: de termen "milieuvriendelijk", "milieubewust" en "CO2-neutraal" zijn ook verboden, want allemaal misleidend. Als je hout duurzaam wilt gebruiken, gebruik het dan als bouwmateriaal, of als basis voor kunststof. Dan doe je ook nog iets tegen het broeikaseffect.

 • appie

   

  Een goed afgestelde pelletkachel geeft geen stank en is co2 neutraal. Je moet geen appels met peren vergelijken. Probleem met houtkachels is ten eerste dat mensen niet weten hoe ze moeten stoken en vaak is het hout niet geschikt om te stoken zonder een portie stank.

 • Jan

   

  Duurzaam is een woord dat nu een tegengesteld belang heeft tov de volksgezondheid. Schandalig dat dit spelletje zo uitgespeeld kan en mag worden, ten koste van de gezondheid.

 • Antje Ha

   

  Gewoon een verbod instellen. Dat doet men in Californië ook. Houtstoken door particulieren dient geen enkel zinnig doel. Inclusief barbeque.

  reageer
 • Tim

   

  Fijn! Eindelijk weer een partij die zich durft in te zetten voor dit groot maatschappelijk ondergeschoven probleem.

  reageer
 • Mm

   

  Laten ze maar wat aan het zwerf vuil doen das veel belangrijker.

 • Sofie

   

  Waar ik veel last van heb zijn alle regeltjes en betuttelingen hier in Nederland ik heb niet de middelen daarvoor maar dan was ik allang weg geweest hou je bezig met zinvolle dingen .

  reageer
 • John

   

  Je woont nu eenmaal in een land dat dicht bevolkt is en daar moeten mensen meer rekening met elkaar houden dan in dunbevolkte gebieden. Je bezig houden met longklachten is trouwens een zinvolle zaak.

 • kees d.

   

  Ik heb ernstige COPD en hier in de omgeving zijn diverse woningen met houtkachels dit slaat op mijn longen. Dit geld ook voor vuurkorven, tuinkachels, houtskool BBQ's en alle vormen van tabak soorten. Dan sluit ik ramen en deuren en ben even niet buiten te zien.

  reageer
 • Bonaparte

   

  Het rookt ook boven mijn hoofd met al die vliegtuigen, de fabrieken op de maasvlakte tot aan Den Helder....al die oude diesel auto;s en zo kunnen wij doorgaan. Dan komt ineens een politiek kopstuk die iets gaat roepen om het roepen... Hadden jullie nu geen beter onderwerp voor de gemeente Almere?

  reageer
 • Jos Merks

   

  Een dikke pluim voor het CDA. Houtrook zorgt voor heel veel ellende en stokers in Almere weigeren om ook maar een greintje rekening met hun buren te houden, ondanks dat de huizen dicht op elkaar gebouwd zijn. Het wordt de hoogste tijd dat er iets tegen gedaan wordt. Houtrook bevat verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 dat overal door heen dringt. Als de stoker vindt dat het wel gezond is, waarom zet hij dan een schoorsteen op zijn kachel. Laat die rook dan lekker in de huiskamer los. Roken mag nergens meer omdat het ongezond is, maar houtrook, dat minstens 10x slechter is moet dan maar ongestoord en ongewenst de huizen van de buren binnendringen?

  reageer
 • ach ja

   

  Zet de mechanische luchtafzuiging van je huis dan uit, dan trekt er ook niets je huis binnen

 • Zomaar een mening

   

  Ik heb ook erg veel last van sigaretten rook. Buurman die rookt, voorganger op de stoep in het winkelcentrum, op een horecaterras, voor de deur van een gebouw. Hier moet ook echt paal en perk aan gesteld worden. Een huis verwarmen met een houtkachel dient nog een doel.

  reageer
 • Martin

   

  Welk doel dient houtstook dan? Ieder huis heeft toch gas en elekktriciteit? En gas stoken is goedkoper dan hout stoken, dus waarom zou je zoveel vuiligheid veroorzaken én je portemonnee leegschudden?

 • Danny

   

  Laat ze dan snel beginnen. De polen hier verbranden volgens mij van alles in de tuin

  reageer
 • Paul

   

  Van de Groen Links extremisten verwacht je dit. Niet van een relatief normale partij als de CDA. CDA Almere schaam je. Pak de echte problemen in de stad aan !

  reageer
 • Martin

   

  In werkelijkheid zijn het opvallend vaak GroenLinksers en andere wereldverbeteraars die hout stoken. Want die denken "hout is een natuurproduct, dus goed". Helaas weten ze dan niet dat houtrook ongeveer even kankerverwekkend is als tabaksrook. Kijk ook naar Milieudefensie: is anti-auto, maar doet niets tegen houtstook.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert