Dijken voor de Marker Wadden liggen klaar

FLEVOLAND
Het eerste eiland van de Marker Wadden begint vormt te krijgen. Dit voorjaar kwam er voor het eerst een nieuw stukje land boven water in het Markermeer ter hoogte van de Trintelhaven. Met vrachtwagens en kranen wordt het nieuwe natuurgebied vorm gegeven.

Het eiland wordt 250 hectare groot en ongeveer 2,5 kilometer lang. De contouren van het eiland zijn door de dijken al zichtbaar, maar er moet nog veel gebeuren. 
Het water dat tussen de nieuwe dijken ligt, is erg ondiep. Later wordt er riet gezaaid. Volgens Roel Posthoorn van Natuurmonumenten is het daarna een kwestie van tijd voordat er andere planten komen. De zaden daarvoor komen via vogels en de wind naar het gebied

Op 24 en 25 september houdt Natuurmonumenten een expeditie naar de Marker Wadden. Bezoekers kunnen vanuit Lelystad met een boot mee naar het nieuwe stuk Flevoland.

 

reacties (6)

 • Dirk Zaan

   

  Vreemde obsessie daar een kind kan zien dat het water niets biedt en dat een drooggelegde Markerwaard groot economisch voordeel gehad zou hebben. Onze economie zou gewoon een paar procent groter zijn en dat over zoveel jaren lang.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Beter zou zijn gewoon de Markerwaard droog te leggen. Daar hebben we allemaal veel meer aan. Het water is totaal ongebruikt en bij de Zuid hoek kan men nog een zeilmeertje houden voor die paar losse zeilers. NB was het in het oorspronkelijk plan Lely de bedoeling tegen de klok in te gaan en de Markerwaard eerst aan te leggen in plaats van de Noord-Oostpolder. Daarna Flevoland en de NOP. De wereld zou hier toch wel heel anders zijn daar die Markerwaard dan ook zonder randmeren zou zijn gemaakt. Noord-Holland zou onherkenbaar zijn.

  reageer
 • Joke

   

  Die discussie is al lang geleden gesloten, en terecht geen markerwaard!

  reageer
 • henk m

   

  Dit moet het begin worden van de Markerwaard , anders heb je er weer een stukje nepnatuur erbij .

  reageer
 • Frits1

   

  Beetje (te) laat maar helemaal droogleggen kan nog steeds. Mis deze kans niet! Maar laat het dan Noord-Holland worden, kunnen ze Schiphol daar evt neerleggen en kan de randstad makkelijker uitbreiden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Als ze toch al bezig zijn, dan de rest van het Markeermeer ook maar inpolderen. Goed voor de werkgelegenheid, nieuwe natuur, vliegveld, woongebied en duurzame landbouw.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert