Boeren hebben geen tijd voor het strand

FLEVOLAND • Wo 17 augustus 2016 | 19:42 • Woensdag 17 augustus 2016 | 19:42
Het mooie zomerweer nodigt uit tot fietsen of strandbezoek, maar daar hebben de boeren geen tijd voor. Overal wordt deze week hard gewerkt op het land.

Zo ook bij landbouwer Eric Pelleboer in Tollebeek. Hij heeft het graan vorige week al kunnen oogsten en deze week wordt de akker al weer gereed gemaakt voor de teelt van andere gewassen. De graanoogst valt door te koude en te natte dagen dit jaar 1500 en 2000 kilo per hectare lager uit dan vorig jaar.

Phytophtora teistert aardappels
De aardappeloogst moet zich nog bewijzen, maar heeft ook last van slecht weer en de schimmelziekte phytophtora. Pelleboer hoopt op aanhoudend zonnig en droog weer, zodat zijn frietaardappelen nog iets groter en zwaarder worden. Op een hittegolf zit hij niet te wachten, want dat is voor de aardappels en witlof ook weer funest.

Lagere oogsten kunnen uiteindelijk leiden tot een hogere prijs voor de gewassen. Daarmee kan 2016 voor de boeren financieel gezien dus toch nog een redelijk jaar worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel