Kogels, aardewerk en amandel in scheepswrak

DRONTEN
In het scheepswrak bij Dronten dat begin juli is blootgelegd, zijn vier gietijzeren kogels, stukken aardewerk en stukjes amandel gevonden. 

Vondst amandel erg bijzonder
De vondst van de stukjes noot is bijzonder omdat amandel in de 18de eeuw niet in Nederland groeide en werd verhandeld. Projectleider André van Holk: "Waarschijnlijk komen ze uit het Midden-Oosten, maar dat weten we niet. Grote vraag is nu: zijn de amandelen verhandeld via het schip of zijn ze op een andere manier in Nederland gekomen."   

Archiefonderzoek
Het archeologisch onderzoek bij het scheepswrak is al tien jaar bezig. Als dat project klaar is wil Van Holk graag archiefonderzoek naar dit scheepswrak doen. "Hiermee kunnen we meer feiten achterhalen. Zo lag dit schip op heel laag water. Waarschijnlijk konden mensen via het water hier naartoe lopen en zo spullen plunderen. En misschien is er zelfs hout verwijderd, om te gebruiken als brandhout."  

Zaterdag Open Dag
Zaterdag is het publiek welkom om te komen kijken bij de archeologische verkenning van de oceaanvaarder bij het Revebos in Dronten. Het doel van het onderzoek is om te kijken wat er gebeurt met een houten schip als het in de bodem blijft liggen. 

reacties (4)

 • Jan

   

  En dan blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk is aangespoeld.

  reageer
 • Frank

   

  Vroeger werden ze zo weggeschrapt door n grote kraan. De ene zwarte vlek na de andere. Jammer dat er zoveel tamtam om gegeven word. Geldverslindend en niks nieuws in Flevoland.

  reageer
 • Roel

   

  Kan iemand mij dit uitleggen: "De amandel groeide in de 18de eeuw niet in Nederland en werd hier niet verhandeld. Grote vraag is nu: zijn de amandelen verhandeld via het schip? Wellicht gewoon de kern van een fruitpit?

  reageer
 • Rob

   

  Daar moet zeker een fruitpit/amandelarcheoloog een jarenlange studie aanwijden. Kan wel 5 jaar duren voor we zekerheid hebben.

 • jan

   

  Ruim de rommel toch op. Er liggen honderden van de houten bootjes in de bodem van Almere.

  reageer
 • Kees

   

  Helemaal mee eens, weggegooid geld steeds iedere keer. 10 jaar onderzoek naar kachelhoud en deze mensen worden hier ook nog eens royaal voor betaald.

 • Theobald Torenstijn

   

  Helemaal mee eens. Ook voor dit soort waardeloze troep zijn de recyclingperrons uitgevonden.

 • Karel

   

  Helemaal gelijk Jan. Archeologen hebben na 10 jaar onderzoek (door wie wordt dat eigenlijk betaald ?.) 2 stuks kapot aardewerk en een verroeste kogel en een heleboel nat brandhout waarmee we niets meer mee kunnen gevonden. Bravo.Het grootste deel van de bevolking zal het me je eens zijn om die oude zooi te vernietigen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert