Straatpraat: Helft prijzengeld Rio naar belastingdienst

ALMERE
Bijna de helft van het prijzengeld van een Olympische medaille gaat naar de Belastingdienst. 

Omdat de sporters tijdelijk in dienst zijn van NOC*NSF ziet de fiscus het prijzengeld als loon, en dus moet er inkomstenbelasting betaald worden. Een gouden medaille levert ruim 25.000 euro op, daarvan gaat zeker 10.000 euro naar de fiscus. 

Voor Straatpraat vroegen we aan mensen in Almere Stad wat zij daarvan vinden. 

reacties (13)

 • Kitty

   

  Sport is geen werk. En als je er toch geld mee verdient, dan moet je belasting betalen. Logisch.

  reageer
 • Roel

   

  En die btw wordt weer afgetrokken van de door de werkgever verschuldigde btw over zijn omzet. Dus er is feitelijk geen belasting over betaald. En het box III verhaal: nou ja........

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Krijgen deze sporters ook geen toelage van de regering om het voor hen mogelijk te maken dat ze zich alleen met hun sport bezig houden?" - van de REGERING? Nee, natuurlijk niet!

  reageer
 • Klasse

   

  Daar is reeds belasting over betaald: btw En als het een enorm verjaardagscadeau betreft komt het in box 3 en betaal je vermogensbelasting.

  reageer
 • IK

   

  Krijgen deze sporters ook geen toelage van de regering om het voor hen mogelijk te maken dat ze zich alleen met hun sport bezig houden? Vind het dan niet vreemd dat ze ook gewoon belasting betalen over hun extra inkomen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Dat prijzengeld is vergelijkbaar met een bonus die werknemers krijgen bij excellent presteren. Daarover moet je ook belasting betalen, tegenwoordig zelfs een extra hoog tarief, net als over het vakantiegeld en de eindejaarsuitkeringen. Terecht dus deze heffing. Dat de belastingen in Nederland zonder meer te hoog zijn, is een ander verhaal. Maar van die €25.000 voor een gouden medaille blijft genoeg over, naast alle media-aandacht, die de sporters vaak nog wel wat leuke schnabbels opleveren.

  reageer
 • Roel

   

  Over consumpties op de werkplek wordt geen belasting betaald. Vrijgesteld binnen werkkostenregeling.

  reageer
 • Roel

   

  Inderdaad jouw mening. De werkelijkheid is anders. Topsportklimaat niet goed? Ga eens op de medaillespiegel kijken, Nederland zit met 17 miljoen inwoners tussen de grote mogendheden. Gewoon inkomstenbelasting betalen, net zo als iedereen in dit land die iets presteert. Of het nu inkomsten uit sportprestaties of echte arbeid betreft.

  reageer
 • Frits

   

  Dat moet je al. Alleen zijn de meeste werkgevers zo aardig dat in het kader van de werkkostenregeling voor eigen rekening te nemen. Zelfs over de koffie en thee op het werk wordt belasting afgedragen.

  reageer
 • Roel

   

  Dat gebeurt al, door je werkgever, buiten jouw salarisstrook om.

  reageer
 • Pzaal

   

  Straks moet je ook nog belasting betalen over je kerst en verjaardag cadeaus die je krijgt.

  reageer
 • Rinus

   

  Gewoon terecht, inkomsten zijn inkomsten.

  reageer
 • Ok

   

  En zo blijft nederland ver verwijderd van echt topsportklimaat. Ipv alles te laten houden(mits uitgegeven aan de sport zelf) pakken ze de helft af en moeten ze daarna weer sponsoren zoeken die ze weer niet mogen bedanken etc als ze op een OS staan. Een groot gedeelte van deze sporters kan zelfs lastig rondkomen van alleen de sportinkomsten dus gaan ze weer aanvulling vragen aan de overheid. Maar ja typisch nederland weer(mijn mening)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert